ortooxacell kiss2022.gif Flax

Interviurile Gazetei: Actrița Ioana Pavelescu, despre rețeta succesului

-Ce pasiuni are Ioana Pavelescu? Povestiti-ne despre dumneavoastră.

La aceasta intrebare va spun ca nu imi place sa vorbesc despre mine. Dezvaluirile se petrec in taina si intimitatea comunicarii presupune  o libertate interioara pe care nu o am in interviuri.  Dar va pot spune ca munca mea in teatru si film este si marea mea pasiune.

-Ati crescut intr-un mediu de artisti. Cum v -au influentat in cariera si cum era atmosfera acasa?

Am vorbit despre familia in care am crescut, de nenumarate ori, asa ca pentru a nu ma repeta, am sa va spun, doar, ca toata copilaria me a fost o binecuvantare. Tot ce am trait atunci mi-a influentat devenirea si mi-a condus pasii, mi-a format caracterul. Am crescut in Teatrul Mic, printre colegii mamei mele, actrita Corina Constantinescu. Acasa asistam la discutiile „aprinse” dintre tatal meu, doctorul pediatru Mihai Pavelescu, unchii mei Mihai Constantinescu, Paul Gherasim si invitatii lor permanenti Marietta Sadova, Petre Tutea, Mircea Horia Simionescu, Costache Olareanu, Arsavir Acterian, Adela Petrescu si multi altii, despre literatura, politica si viata. Tot ce am invatat de la ei a fost validat in timp. M-am aflat tot timpul pe baricada cea buna a istoriei. Si pentru asta le multumesc.

-Ce va leaga de orasul Pucioasa?

Pucioasa este locul de nastere si devenire al celor din familia Constantinescu si al celor care s-au mai „adaugat” pe parcurs familei lui Tache si Steliana, din Serbanesti. Au fost noua frati care s-au iubit si au insuflat si copiilor si nepotilor aceeasi dragoste de neam si glie, cum se spune. Toti am ramas fideli Pucioasei si revenim mereu aici pentru a ne intalni si a ne iubi si ochi in ochi, nu numai prin gand si mijloace tehnice de cominicare. Un exemplu elocvent este unchiul si matusa noastra, Tore si Floritza Diaconescu, care dupa multi ani de succes petrecuti in Statele Unite, s-au intors in Diaconesti, pentru a se bucura de familia pe care nu au uitat-o niciodata. Eu si fratele meu Liviu Pavelescu, stabilit si el in Germania din anii „80, ne-am petecut verile copilariei tot in Pucioasa, unde ne intalneam cu verisorii nostri, carora le duceam mereu dorul, de la un an la altul. Pucioasa ne uneste si noi o iubim mult. Pucioasa este copilaria sufletului nostru. Este permanenta si dragostea noastra.

-Obişnuiti să aveti modele?

Un om, o generatie care traieste fara repere, fara modele, sufera, dupa parerea mea, de suficienta si prostie. O generatie nu este doar o structura biologica. Ea trebuie sa fie definita conceptual, deci, cultural. Atunci cand nu exista repere, modele, dimensiunea culturala nu poate fi atinsa. Asa incat, nu mai putem vorbi de termenul de generatie. Biologicul nu va lasa nici o amprenta posteritatii. Sau, daca exista incercari culturale chinuite in cadrul acestei generatii care se vrea spontanee, ele, cu siguranta, vor fi caduce. Cred ca am raspuns la intrebare. Da, am repere si modele. Ele mi-au definit devenirea.

-Care sunt lucrurile pe care actoria v -a ajutat să le învatati despre dumneavoastra, la un nivel personal?

Cred ca orice actor care isi organizeaza „miscarile „ in permanenta preocupare penru devenirea lui, este un om chinuit si in neobosita cautare. Si mai cred ca actorul stie mai multe despre rolurile pe care le abordeaza, decat despre el insusi. Introspectia noastra este concentrata in alte suflete, in alte chimii si actiuni, decat ale noastre. Viata cotidiana pentru un actor nu este decat o repetitie pentru scena. Ce am aflat despre mine in aceasta cautare? Ca este singurul lucru pe care stiu sa-l fac si singura mea validare ca homo faber.

-Ce fel de proiecte considerati că lipsesc de pe scena românească in prezent?

Scena romaneasca nu este decat rezultatul bantuirilor celor care fac teatru acum in Romania si cred ca este intr-o zodie buna, cu realizari importante.

-Spuneti -mi câteva nume de personalităţi din lumea filmului, de oriunde, alături de care v-ar plăcea să lucrati şi de ce.

Nu mi-am dorit niciodata, si nu imi doresc nici acum sa lucrez cu anumiti regizori sau actori de oriunde ar fi ei. Admir pe multi, dar visurile mele nu se indreapta spre ei. Eu cu mine am treaba….

-Care sunt, din punctul dumneavoastra de vedere, acele calităţi ale unui actor fără de care acesta nu poate reuşi în carieră? Ce înseamnă, de fapt, să ai talent actoricesc şi prin ce se deosebeşte un actor sclipitor de unul mediocru? Câte dintre aceste lucruri se învaţă în facultate?

Oh, Doamne! Nu stie nimeni de ce un actor reuseste in cariera. De obicei sunt conjuncturi care tin de noroc. Cerkasov, marele actor rus, cand a fost intrebat ce este talentul, s-a uitat in sus si a spus „Boje”. Deci, daca il ai, talentul, stralucesti, daca nu, nu. Iar la UNATC inveti meserie, ca un dulgher, de exemplu. Restul vine din alta parte….

 

-Care este cel mai drag rol al dumneavoastra, de până acum? Ati putea spune că aveti  unul de suflet, care v-a trecut prin toate stările şi v-a testat limitele?

Limitele nu ni le cunoastem, niciodata, pentru ca tot ce facem noi, actorii, toata viata, este sa le agresam permanent. Am avut roluri in care am simtit ca ajung cu cunoasterea sufletului in locuri nebanuite si neatinse de mine pana atunci. Zelda din „Zelda The Last Flapper”, Rona din „Copiii lui Kennedy”, Dora din „Woman As A Battlefield” si Anna Karenina au fost patru dintre ele. Laurence Olivier spune cel mai frumos despre munca actorului –„I don’t know what is better than the work that is given to the actor – to teach the human soul the knowledge of itself.”

 -Spuneti-ne 5 filme care v-au marcat si actorii care v -au placut in mod deosebit (romani si straini).

Sunt foarte multe de ambele parti, printre ele -„Porocala Mecanica”, „Casablanca”, „Patul Conjugal”, „Reconstituire”, „Birdman”. Meryl Streep domneste peste toti, acompaniata de schimbatori actori – Jack Nicholson, Dustin Hoffman, Gene Hackman, Philip Seymour Hoffman, si niciodata detronatul Laurence Olivier

-Cum arata ziua perfecta pentru Ioana Pavelescu?

Pe scena sau pe platoul de filmare.

-Ce sfat ati oferi tinerilor din ziua de azi care isi doresc o cariera de succes in lumea cinematografiei?

Nu exista retete pentru succes. Nimeni nu le are. Dar, daca vor sa fie actori, le-as spune sa plece, daca nu simt ca fara teatru nu pot trai.

-O amintire placuta din timpul filmarilor?

Sunt foarte multe…..Nasterea din biserica de la Comarnic, este cred, cea mai dainuitoare in sufletul meu. Filmarea trebuia sa se desfasoare pe durata a trei zile. S-a filmat in sase ore, la o temperatura de minus 25 de grade. Am stiut ca am facut un lucru bun. Asta nu am mai simtit niciodata. Indoiala ne bantuie pana la epuizare, de fiecare data.

-Ce parere aveti despre filmul romanesc actual?

Traim intr-o societate in care uratul ia forme alarmante. Filmul romanesc actual vorbeste pleonastic despre acest adevar. Etapa asta cu adevarul ar trebui depasita pentru ca nu este de loc interesanta in arta. Pe cine intereseaza ca esti adevarat? O etapa intr-adevar artistica ar fi aceea de a da o dimensiune majora uratului. De a-l exacerba, exorciza si vindeca. Cotidianul uratului nu este interesant pe ecran, decat daca restructureaza sufletul privitorului dupa vizionare. Neorealismul italian asta a facut in anii ‚60. Asta face si Lucian Pintilie si Nae Caranfil cu filmele lor singulare si minunate.  La vesnica masa de bucatarie cu „preopinenti” din galeata de la bloc si cu psihologii de la periferia societatii, unde poti sa ajungi? Si cui ii trebuie?

-Daca ar fi sa o luati de la inceput, ati alege acelasi drum?

Da. Cu toate ca acum mi-ar fi mai greu.

-Un gand pentru locuitorii orasului Pucioasa?

Baiatul meu Ionut, de cate ori vine in Pucioasa, claxoneaza de trei ori, in semn de dragoste si de salut. Asa fac si eu. Poate o faceti si voi, din iubire pentru acest oras.

Realizat de

LUMINITA  GOGIOIU, directorului Centrului Cultural Pucioasa

 

Distribuie:

2 comentarii la „Interviurile Gazetei: Actrița Ioana Pavelescu, despre rețeta succesului”

  1. Foarte interesant. Sa tot citesti asa ceva. Au fost vremuri in care educatia,cultura,dragostea de familie aveau alte dimensiuni. Mi-as dori ca aceste valori sa mai existe si astazi…

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media