ortooxacell kiss2022.gif Flax

DOAMNE DE EXCEPȚIE: Carmen Holban ne învaţă că farmacia se face cu sufletul

MOTTO: “TOATE POPOARELE CIVILIZATE AU RESPECTAT FEMEIA”

 JEAN JACQUES ROUSSEAU

Gazeta Dâmboviței vă propune în cursul lunii martie, o campanie de imagine dedicată doamnelor care au schimbat fața județului Dâmbovița. Femei remarcabile în domeniile lor de activitate, pentru care trebuie să avem tot respectul și prețuirea, într-o lume dominată de bărbați. Vă invităm să citiți poveștilor lor, în fiecare zi, în Gazeta Dâmboviței. 

 

Chimia este o ştiinţă exactă, dar şi ştiinţele exacte necesită pasiune şi dedicare, iar aceasta reprezintă cheia succesului, după cum am observat în urma discuţiei cu doamna Carmen Holban, farmacist cu experienţă de mai bine de 20 de ani în domeniu şi director al lanţului de farmacii Hyperici.

A devenit farmacist pentru bunica sa

Chimia a fost pasiunea sa din liceu, dar nu se vedea farmacist. Visa să ajungă profesor. Însă starea precară de sănătate a bunicii sale a fost motivul pentru care a luat în considerare farmacia, ca domeniu de activitate. “Pe vremea de tristă amintire medicamentele se procurau extrem de greu. Bunica mea era bolnavă şi tot timpul avea nevoie de medicamente, iar grija tatălui meu pentru sănătatea ei presupunea să alerge din farmacie în farmacie pentru procurarea anumitor medicamente. Tot timpul o încuraja pe bunica mea spunând că eu voi îmbrăţişa meseria de farmacist. Îmi plăcea chimia foarte mult şi visul meu era de a deveni profesor de chimie. Însă tatăl meu a avut o puterede convingere mai mare asupra mea şi urmând studiile Facultăţii de Farmacie din Târgu Mureş mi-am dat seama că aceasta este meseria potrivită pentru mine”, povesteşte Carmen Holban. A predat doi ani de zile după terminarea liceului, timp în care s-a pregătit pentru facultate, însă nu are regrete că a renunţat la visul ei. „N-am regetat că n-am ales catedra pentru că această meserie mi-a oferit satisfacţii imense, iar şcolile postliceale de asistenţi de farmacie mi-au oferit ocazia de a fi la catedră anumiţi ani şi de a împărtăşi elevilor din tainele farmaciştilor, îmbinând frumuseţea chimiei cu armonia plantelor, astfel încât să trezesc elevilor plăcerea de a vindeca pacienţii”, explică doamna farmacist care îşi aminteşte şi acum de primele experienţe în farmacie.

„Este extrem de important ca farmacia să aibă o imagine impecabilă”

A început de jos, de la aranjarea mediacmentelor pe raft. „În timpul facultăţii am făcut practică la o instituţie farmaceutică la care dirigintele de farmacie era foarte riguros. Prima etapă a fost de aranjare a medicamentelor pe raft. Nu numai că trebuia să respectăm procedura de aşezare a medicamentelor în ordinea datei de valabilitate, dar venea cu rigla pe care o punea la raft astfel încât produsele să fie la linie aşezate. Este extrem de important ca farmacia să aibe o imagine impecabilă pentru ca omul să aibă încredere” este de părere Carmen Holban. Este recunoscătoare pentru toate lecţiile învăţate în timpul facultăţii. „Au fost momete frumoase, am învăţat multe la Târgu Mureş. Am învăţat că răbdarea este de bază, am învăţat că înainte să vorbeşti trebuie să gândeşti de mai multe ori ce spui, ceea ce m-a ajutat atât în viaţă, cât şi în activitatea profesională”, crede interlocutoarea noastră. A păstrat exigenţa şi rigoarea învăţate în timpul facultăţii şi le-a asumat în activitatea proprie, încă de la început. După o experienţă de doi ani de zile în farmaciile târgoviştene, a deschis un depozit de medicamente, făcând distribuţie către toate farmaciile dn judeţ şi apoi din judeţele învecinate, aceasta fiind o altă treaptă în pregătirea sa profesională, după cum consideră Carmen Holban. A urmat deschiderea primei farmacii „Hyperici”, în 1996.

Sfat pentru tinerii farmacişti

Pentru viitor, îşi doreşte să consolideze ceea ce a creat, să dezvolte toate punctele de lucru din oraş şi să continue perfecţionarea personalului din farmacii. Din experienţa personală vine cu un sfat pentru cei care au păşit în acest domeniu. „Sfatul meu pentru tinerii farmacişti este să-şi deschidă farmacii proprii, pentru că dacă îşi iubesc meseria sigur vor reuşi. Avantajul de a deschide o farmacie proprie este că ai afacerea ta şi poi crea la rândul tău locuri de muncă”, recomandă tinerilor farmacişti. De asemenea subliniează importanţa de a rezolva cât mai bine problemele pacieţilor care se adresează farmaciştilor sau asistenţilor de farmacie. „Mulţumirea din ochii pacienţilor m-a făcut întotdeauna să mă simt atât de bine, că n-aş da cest sentiment pe un kilogram de aur. Satisfacţia de a ajuta este imensă şi încurajez pe toată lumea să ajute”, adaugă interlocutoarea noastră.

„Lipseşte ceva din sufletul meu”

Timpul, spune Carmen Holban, este cel care pune bazele unei experienţe solide. „Privind în urmă, mi se pare că totul a decurs extrem de repede, că evoluţia a fost destul de rapidă, însă atunci, privind spre viitor, mi se păreau lucrurile extrem de încâlcite şi greu de realizat. Dacă există dorinţă, capacitatea de muncă, dacă există iubirea de meserie, este imposibil să nu îţi realizezi ceea ce ţi-ai propus”, este de părere directorul Hyperici Farm. Însă pasiunea pentru meserie a cerut sacrificii importante. „Ca să pun bazele farmaciei, a trebuit să lipsesc de acasă şi am pierdut etape importante din creşterea copilului. Lipseşte ceva din sufletul meu. Fata mea are acum 19 ani şi mi-e dor de copilăria ei. Timpul zboară atât de uşor şi am rămas cu amintiri puţine. Îmi doresc din tot sufletul nepoţi, ca să mai recuperez din ce am pierdut. Dacă ar fi să o iau de la zero aş aloca mai mult timp familiei mele.”

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media