ortooxacell kiss2022.gif Flax

ARTIST TÂRGOVIŞTEAN: Florian Ispas – de la film foto, la megapixeli şi invers

Motto: „Arta este produsul dumnezeiesc al omului” – Vasile Ghica

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă campanie de presă al cărei scop este să-i aducem în faţa publicului larg pe artiştii noştri. Vă invităm să-i descoperiţi pe târgoviştenii care trăiesc pentru frumos.

Absolvent al Universităţii “Valahia” din Târgovişte, specializarea Automatică şi Informatică Industrială, a lucrat în cercetare în cadrul universităţii, lucru care l-a ajutat în domeniul artistic, spune Florian. “Scopul unui artist este sa fie original, iar în cercetare scopul este să faci ceva ce n-au mai făcut alţii. Deci coincid”. A trecut de la învăţecel la profesor de fotografie, are aparate foto de mii de euro, dar iubeşte fotografia rudimentară, făcută prin gaură de ac, este îndrăgostit de autenticitatea peisajelor româneşti, dar preferă naturaleţea corpului uman, suprinde imagini atât de la sol, cât şi din aer. Vi-l prezentăm pe fotograful ce promovează Târgoviştea în şi prin fotografie.

Cum ai descoperit pasiunea pentru fotografie?

Tata a încercat să mă atragă spre fotografie când eram mic, dar n-a reuşit. Au reuşit alţii. Eram în clasa a VI-a, în 1991, am hotărât să mă mut de la cercul de botanică la cercul foto al Palatului Copiilor din Târgovişte, la dl. profesor Constantin Mazuru. M-a atras pentru că asta făceau cei mai mari. La cercul de fotografie erau elevi de la clasa a VII-a în sus. După multe insistenţe, m-au primit, chiar dacă eu nu aveam cunoştinţe de chimie. Pe atunci fotografia însemna chimie, nu informatică, precum în zilele noastre.

Ce îţi aminteşti din acea perioadă? Cât de mult te-au ajutat cunoştinţele acumulate în şcoala generală?

Foarte mult. Mai am şi acum caietele unde am notat reţetele învăţate pentru prepararea revelatorilor, pentru obţinerea diferitelor efecte în fotografii. Faţă de ziua de azi, posibilităţile erau mai mici, dar toţi copiii de la cercul foto aveau câte un aparat de fotografiat. Filmele nu erau prea accesibile. O singură dată am avut posibilitatea să fac fotografii pe film, dar nu-mi aduc aminte ce-a ieşit sau dacă a ieşit ceva. Păcat că cercul foto a fost desfiinţat anul următor.

Când ţi-ai cumpărat primul aparat foto digital?

În 1998 am avut contact cu primul aparat foto digital. Era OZN atunci. Lucram la universitate, la Departamentul de Cercetare Energie-Mediu şi acolo aveam un aparat foto digital. Era cu dischetă şi avea o rezoluţie de 0,5 megapixeli, ceea ce acum este de neconceput nici la telefoane mobile.
În 2003 am plecat în Franţa, cu o bursă Erasmus şi de acolo m-am întors cu primul aparat foto digital. Am economisit 400 euro şi mi-am cumpărat un aparat foto digital de 2 megapixeli.

Aşa ai început să fotografiezi?

Da, în iunie 2003, după ce m-am întors, am început sa fiu atras de fotografierea oraşului Târgovişte, să urmăresc zonele care se schimbă pe de o parte şi evenimentele care aveau loc în oraş, pe de altă parte. Sunt mândru că am o bază de fotografii a căror valoare creşte cu timpul. Mass-media locală era slabă atunci pe partea de online. Era nevoie de informaţie şi mai ales de imagine, iar blogul meu a răspuns acestei nevoi.

Targovistea-de-susCurtea Domnească din Târgovişte, fotografie aeriană

Cum ai descoperit stenopa?

În decembrie 2007 am găsit pe un blog al unui fotograf nişte fotografii cu Turnul Eiffel, făcute cu o cutie de chibrituri. Erau fotografii abstracte, neclare. Mi-a plăcut atmosfera lor. Am studiat şi am aflat că efectul de stenopă a fost descoperit încă din anul 470 îen, în China şi m-a atras atât de mult încât n-am putut s-o las să fie o simplă descoperire.

primaria-targovistePrimăria Municipiului Târgovişte

Ce este special la această tehnică?

Simt nevoia de a comunica cu lumea din jur, să transmit ceva, iar stenopa mă ajută, pentru că pot obţine un efect pe care nu pot să-l obţin cu nicio altă unealtă. Am aparate de 3000 de euro, fac fotografii deosebite, mă ajută să mă întreţin, dar cu ele nu pot să transmit la fel de mult. Arta este din punctul meu de vedere, hrana spiritului. Iar stenopa mă ajută să fac ceea ce constituie viziunea mea. În 2009 am organizat cu ajutorul Primăriei Târgovişte, prima Zi a Stenopei, eveniment ce are loc la nivel mondial şi am realizat cea mai mare stenopă din România atunci, de 50/60 cm, cu o cutie confecţionată cu ajutorul câtorva elevi de la Liceul de Artă din Târgovişte.
Atunci am lansat şi deviza: Dacă n-ai aparat foto, fă-ţi! Am învăţat anii următori şi pe alţii cum să-şi confecţioneze aparate foto din cutii.
Iar anul acesta am transformat anexa unui laborator de fizică într-un aparat de fotografiat cu stenopă, iar elevii au putut vedea cum se formează imaginea.

Când şi cum ai realizat primele fotografii de studio?

Primele fotografii de studio le-am făcut în noiembrie 2006. Aveam două bliţuri, câteva accesorii de modelat lumina pe care le construisem. Cu ajutorul băieţilor de la trupa Incipient, care mi-au oferit jumătate din sala lor de repetiţii, de la subsolul Casei de Cultură a Sindicatelor, am început primele încercări de fotografie de studio. Aveam un studio portabil şi mai foloseam şi alte spaţii.

În mai 2008, Radu Bădoiu, un pasionat de fotografie, m-a contactat încântat că a întâlnit un alt pasionat de fotografie. Împreună cu el am făcut primul studio foto profesional. Pe lângă spaţiul special şi amenajat ca studio, aveam primele echipamente profesionale foarte scumpe. Prin toamna anului 2008 el a hotărât să se mute la Bucureşti, să-şi facă un alt studio foto.

florian-ispas-studio

În tot acest timp, ai avut de la cine să înveţi?

Am fost autodidact. Pentru a schimba idei cu alţi fotografi şi a ne dezvolta împreună, în 2008 am reînfiinţat Fotochindia – ca asosiaţie, clubul cu acelaşi nume fiind înfiinţat în 1981 de dl. Prof. Mărculescu şi funcţionând până în 1989, pe lângă Şcoala Populară de Artă. Aveam întâlniri, am făcut o expoziţie comună în martie 2008, finanţată de dl. Mărculescu, care a redescoperit cu ajutorul nostru pasiunea pentru fotografie.
Am resimţit nevoia de formare în domeniul fotografiei, de aceea am şi înfiinţat în 2012 Şcoala de Fotografie FotoArt Studio.

florian-ispas (1)

Care este scopul şcolii tale de fotografie?

Vreau să-i învăţ şi pe alţii să facă fotografii de calitate, pentru a creşte nivelul pe plan local. Vreau să ajut la dezvoltarea Târgoviştei. Este un patriotism regional, să-i spun aşa. Vreau ca Târgoviştea să iasă în evidenţă. În plus, cu cât sunt mai mulţi oameni care fac fotografii de calitate, publicul va învăţa să facă diferenţa între ceva bun şi ceva prost, va ştii să aprecieze mai mult valoarea unei fotografii de calitate.

Ce gen fotografic preferi?

Abordez diferite genuri fotografice, în funcţie de starea de spirit, dar în general sunt atras de fotografia erotică, de nudul feminin. Îmi place naturaleţea şi consider nudul ceva natural. Nu este nimic obscen, este doar o mentalitate formată greşit. Erotismul este prezent în artă de când e lumea. Prima operă de artă descoperită până-n prezent, ce reprezintă actul sexual între un bărbat şi o femeie a fost datată din 1025 îen, deci de peste 3000 de ani. Consider că omul a inventat mai întâi hainele ca să se apere de frig şi apoi a „inventat” ruşinea.

urlet„Urlet”, fotografie publicată de revista Hyde Park Photography, din Italia

Care este cea mai mare reuşită în domeniul fotografiei, până acum?

Am obţinut câteva premii, o medalie de aur, o medalie de argint, câteva menţiuni la saloanele fotografice naţionale şi internaţionale, în străinătate. Am avut şi o publicare într-o revistă de artă fotografică din Italia. De fiecare dată când am făcut ceva nou şi mi-a plăcut, a fost pentru mine un succes. Consider însă că şcoala de fotografie este cea mai importantă realizare. Am o satisfacţie deosebită când ştiu că astfel contribui la dezvoltarea acestui domeniu în Târgovişte şi că sunt câteva zeci de elevi, până acum, care au urmat cursurile şi sunt fotografi mai buni decât înainte.

 florian-ispas (3)

 

CITEŞTE ŞI:

ARTIST TÂRGOVIŞTEAN: ANDREEA MIERLEA VISEAZĂ LA UN ATELIER PENTRU COPIII SĂRACI

andreea-mierlea-pictura-asfalt

ARTIST TÂRGOVIȘTEAN – ELENA NEDELCU, CU MÂINILE DE AUR, CREEAZĂ COSTUMUL POPULAR

ziua_iei_elena_nedelcu

ARTIST TÂRGOVIȘTEAN – MIHAI ȘERBĂNESCU, DESPRE ARTELE DE ALTĂ DATĂ ȘI DE ACUM

mihai serbanescu pictor

 

 

 

 

ARTIST TÂRGOVIŞTEAN – NICOLETA VASILE: “CÂNTECUL MI-A FOST LEAC”

nicoleta-vasile-front_600x400

ARTIST TÂRGOVIȘTEAN – Florian Colea, pictorul ale cărei icoane au depășit barierele credinței 

Florian-Colea5

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media