ortooxacell kiss2022.gif Flax

Bilanț AFIR Regiunea 3 SUD MUNTENIA : 1,73 miliarde de euro plăți în 2017 pentru agricultură și dezvoltare rurală

Bilanțul 2017 – implementarea fondurilor europene derulate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 în Regiunea 3 SUD MUNTENIA

ARGEŞ, DÂMBOVIŢA, GIURGIU, PRAHOVA, TELEORMAN 

 

Privit retrospectiv, în materie de agricultura şi dezvoltare rurală, anul 2017 poate fi considerat prin excelenta drept anul proiectelor finantate din fonduri europene. În mod concret, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a efectuat în anul financiar 2017 plăți catre beneficiari – fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice locale – în valoare totală de 1,73 miliarde de euro, fiind înregistrat cel mai ridicat nivel al plăților efectuate într-un an financiar prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 2020 (PNDR 2020).

Suntem la jumatatea exercițiului financiar din perioada de programare 2014-2020 și putem vorbi de cea mai înaltă perfomanță înregistrată de Agenție în materie de absorbție fonduri europene. Din totalul plăților efectuate, 1,55 miliarde de euro reprezintă contribuția Uniunii Europene, iar diferența reprezintă contribuția de la bugetul naţional. Rezultatele remarcabile obţinute sunt datorate eforturilor şi implicarii personalului Agenției, cu suportul permanent al beneficiarilor și consultanților proiectelor finanțate.

De la demararea Programului Național de Dezvoltare Rurală în 2015, AFIR a primit solicitări de finanțare în valoare de peste 6,8 miliarde de euro și a semnat 42.000 de contracte de finanțare cu beneficiarii proiectelor de investiții, în valoarea totală de 2,8 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile.

Valoarea totală a plăților efectuate de AFIR până la acest moment se ridică la peste 2,4 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție de 30% din alocarea de 8,12 miliarde de euro a Uniunii Europene disponibilă până la finele anului 2023.

Referitor la cuantumul plăţilor efectuate in Regiunea 3 Sud Muntenia, in cursul anului 2017, Centrul Regional Târgovişte a decontat beneficiarilor din cele cinci judeţe: Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman – suma de 112.740.462 euro, reprezentand fonduri nerambursabile folosite pentru investiţii în spaţiul rural (proporţia fiind de 34% din fonduri pentru beneficiari publici şi 66% beneficiari privaţi).

La nivelul Centrului Regional, in cursul anului 2017, au fost depuse si evaluate 4.707 de cereri de finantare.

Solicitările cele mai numeroase au venit din partea aplicanţilor tineri fermieri, cu vârste de până la 40 de ani, care au cerut sprijin pentru instalare în exploatațiile agricole. În anul 2017, prin intermediul submăsurii sM 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, la Oficiile Judetene din Regiunea 3 Sud Muntenia s-au primit 1.057 de cereri de finanţare, majoritatea din partea tinerilor fermieri dâmboviţeni, proiecte care au fost evaluate într-un timp record, fiind încasată deja şi prima tranşă de plată.

Pentru proiectele de investitii, in cursul anului 2017, la Centru Regional 3 Sud Muntenia au fost incheiate 449 de contracte de finanțare, cu o valoare nerambursabilă totală de 210,4 milioane euro.

Trebuie subliniat faptul că prin mobilizarea exemplară a echipei de experți, la nivelul Centrului Regional 3 Sud Muntenia s-a realizat targetul asumat în proporție de 90,48%.

Prin intermediul submăsurii sM 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, s-au semnat în anul 2017 un număr de 1.295 contracte de finanțare (sesiunile de depuneri 2016 și 2017) însumând 52,3 milioane de euro. Valoarea plăților transferate către tinerii fermieri în acest an este de 39,2 milioane de euro.

Prin intermediul submăsurii sM 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, s-au semnat 554 contracte de finanțare însumând 8,3 milioane de euro. Valoarea plăților decontate în acest an pentru sprijinul fermelor de semi-subzistenta este de 6,2 milioane de euro.

Prin sM 7.2 – Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, au fost contractate 53 proiecte de utilitate publică valorând peste 52,8 milioane de euro și s-au efectuat plăți de 35,8 milioane de euro. Prin proiectele finanțate sunt propuse investiții în infrastructura de apă/apă uzată, drumuri de intres local, infrastructura educațională și socială.

Prin sM 7.6 – Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural – Centrul Regional 3 Sud Muntenia a semnat cu autoritățile publice locale în anul 2017 un număr 6 contracte de finanțare în valoare de peste 2,4 milioane de euro. Scopul investițiilor promovate vizează conservarea patrimoniului cultural rural (modernizare așezăminte culturale și monahale).

In concluzie, pornind de la rezultatele înregistrate în cursul anului 2017, apreciem cu optimism ca la nivelul Centrului Regional 3 Sud Muntenia sunt premise certe pentru atingerea unui grad de absorbție maxim al fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală în actuala perioadă de programare.

Centrul Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale 3 SUD MUNTENIA

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media