ortooxacell kiss2022.gif Flax

Avea 9 ani când Securitatea târgovișteană îi aresta tatăl! Povestea unui comisar de poliție ajuns deținut, spusă de fiul acestuia

Serviciul de securitate al regimului comunist din România, menţinut cu duritate într-o stare de totală obedienţă faţă de factorul politic vreme de 41 de ani, a lăsat urme adânci în conștiința celor care au avut de suferit în urma acțiunilor Securității. Mărturiile lor arată că Securitatea nu ignora nici un domeniul de activitate socială, în dorința de a cunoaște și a controla absolut tot.

Recent, am primit la redacție câteva rânduri tulburătoare ale domnului Mihai Sorocean, fiul unui fost comisar de poliție din Hotin, Adrian Soroceanu, arestat și condamnat de regimul comunist, pe vremea când locuia cu familia lângă Târgoviște, la Valea Sasului.  Familia Soroceanu a  locuit la Aninoasa din 1948 până în 1957. Mihai Sorocean a urmat  Școala elementară clasele I-VII la Viforâta și clasa a VIII la Liceul Constantin Carabella din Târgoviște. Pentru 16 ani a avut  statutul de emigrant, dar s-a întors în România, unde locuiește cu soția. Mai jos redăm povestea arestării fostului comisar de poliție basarabean pentru „activitate contra clasei muncitoare”, care a trecut prin cele mai dure închisori ale regimului comunist precum Pitești sau Periprava.

………………………………………………………………………………………….

Din atrocitatile si genocidul Securitatii comuniste din Romania

    Tatal meu, Adrian Soroceanu a fost Comisar de politie in orasul Hotin, Regatul Romaniei inainte de 1944. A fost ridicat in noaptea de 18/19 iulie 1952 de Securitatea din Targoviste. In acea noapte ne gaseam cu totii la propietatea unchesului nostru Corneliu Duninghevici din Valea Sasului, Targoviste. Eu dormeam cu mama si sora mea in casa, iar tatal meu dormea intr-o bucatarie de vara alipita remizei, ca sa pazeasca cativa saci de grau primiti de la o arie unde a lucrat, pentru ca ne-a fost furat un sac, cu o seara inainte.

Securistii in numar de patru au venit in jurul orei 1:00 cu o masina marca Pobeda pe care au lasat-o la marginea propietatii langa un pod, peste un paraias. Ei au inceput sa bata cu picioarele in usa casei. Mama mea a intrebat cine sunteti. O voce a raspuns oameni buni. Replica mamei mele a fost ca oamenii buni nu vin la aceasta ora. Raspunsul unuia din securisti a fost ca, daca nu dati drumul, fortam usa.

In momentul in care mama mea a deschis usa unul din securisti a indreptat pistolul spre ea si i-a spus sa ridice mainile sus. Mama a raspuns ca nu are de ce sa le ridice pentru ca  nu a omorat pe nimeni. Securistul a injurat-o. Dupa spusele mamei au fost patru securisti care au inceput sa caute prin casa, la un moment dat unul din ei a intrat intr-o incapere neterminata si datorita diferentei de nivel la pardoseala era sa cada, cel din spatelelui era pregatit sa traga. Negasind ce cautau, au intrebat-o pe mama unde este sotul. Ea le-a raspuns ca doarme in bucataria de vara. L-au ridicat si i-au legat mainile cu sarma ghimpata sustrasa din gardul propietatii, ducandu-l la Pobeda parcata.

Eu aveam varsta de 9 ani si sora mea 7 ani. Timp de 4 ani am dus-o foarte greu, pentru ca mama noastra, angajata la coperativa din satul Viforata, avea un salariu de mizerie. Cat a fost arestat, timp de 4 ani am primit carti postale scrise la doua randuri din inchisori si canal unde era detinut  Ramnicu Sarat, Pitesti, Canalul Dunare-Marea Neagra (Arhipeleag, Galesu Peninsula, Periprava)

A fost judecat de Tribunalul Militar din Oradea, care a dat sentinta penala Nr.34 din 03 februarie 1955: activitati contra clasei muncitoare. A fost eliberat in anul 1956.

Nu am stiut pentru ce a fost arestat si judecat de Tribunalul Militar pana in anul 1990 cand tatal meu s-a adresat Ministerului de Interne de la Bucuresti si pe baza arhivelor Securitatii comuniste sa ne transmita motivele arestarii. Decretul nr.62 a fost completat cu Articolul nr 193, indice 1 prin care era incadrata activitatea intensa contra clasei muncitoare, activitatile desfasurate in aparatul de stat sau intr-un post de raspundere in aparatul de stat sau intr-un serviciu secret pe timpul regimului burghezo-mosieresc. Aceasta sentinta a fost inventata intrucat la momentul arestarii, 1952, nu exista un asemenea articol 193.

Rog Ministerul de Justitie si Ministerul de Interne sa emita o ordonanta de urgenta prin care sa anuleze toate condamnarile politice ale regimului securisto-comunist. De asemenea sa amendeze Legea Nr.217 din 2015 si sa condamne comunismul ca illegal si criminal. Tatal meu s-a nascut la 22 februarie 1914 la Stroiesti-Suceava si a decedat la 6 iunie 1995 tot la Suceava.

 

Comisarul Adrian Soroceanu, Politia Hotin

In conformitate cu Foaia Matricola Penala a Tribunalului Militar Oradea:

Ocupatia in trecut: Comisar Politie

Studii: Bacalaureat

Starea materiala la data arestarii: Fara avere

Starea materiala in trecut: Fara avere

Originea sociala: Mic burghez

 Apartenenta politica la data arestarii:Apolitic

 Apartenenta politica in trecut: Apolitic

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media