ortooxacell kiss2022.gif Flax

Târgovişteanca Denisa Curtaşu, micul geniu al pianului, “adoptată” de italieni

Judeţul nostru are cu ce se mândri, cel puţin la capitolul tineri talentanţi şi pregătiţi, care au demonstrat de atâtea ori că visurile se pot îndeplini cu muncă şi încrederea că se poate, atunci când vrei.

Târgovişteanca Denisa Curtaşu, fostă elevă a Liceului de Arte Bălaşa Doamna Târgovişte, este unul dintre aceşti tineri merituoşi care a simţit, din păcate, gustul amar al indiferenţei ţării sale faţă de performanţele şi talentul său. Au remarcat-o, însă, italienii, iar tânăra poate spune acum că Italia este ţara sa adoptivă, deşi ea îşi aminteşte şi îşi iubeşte, în continuare, ţara unde s-a născut şi unde se află rădăcinile familiei sale.
Crescută doar de tată, după ce mama sa a părăsit-o când avea doar 3 ani, Denisa, astăzi în vârstă de 15 ani, a fost înzestrată cu talentul de a cânta la pian, talent pe care şi l-a cultivat, în timp, însă lipsurile vieţii cotidiene, cu care tatăl ei bolnav luptă zi de zi să le depăşească umbresc şi acum pasiunea ei pentru pian. ,,Tatal meu a trimis memorii peste tot, în vederea obţinerii unei burse integrale de studii. Bursă nu am primit, răspunsurile sunând cam aşa: ,,nu se încadrează la bursă, pentru că studiază în Italia şi nu în România,,, spune Denisa.
În urmă cu patru ani, Denisa a fost acceptată cu nota 10 la Conservatorul de Muzică din Potenza, Italia, loc pentru care a concurat cu alte zeci de concurenţi italieni, mai în vârstă decât ea, iar de atunci tânăra şi-a adăugat în CV numeroase premii naţionale şi internaţionale.
Denisa a participat la nenumărate concerte organizate de comunitatea românească în Italia, dar şi la concerte ale organizatorilor italieni la Roma, Torino, Firenze, Milano, Rimini şi nu numai.
În paralel, Denisa va trebui, în curând, să urmeze cursurile unui liceu normal, la fără frecvenţă, pentru a se putea pregăti pentru conservator şi concursurile care o ajută să evolueze din punct de vedere musical şi să se facă cunoscută.
Taxele la Conservator sunt, însă, foarte mari, iar veniturile familiei limitate, dar tânăra este optimistă şi speră că va reuşi să treacă peste acest impas.
,,Sunt aproape 6 ani de când am lăsat tot ce aveam în România şi am venit aici , dând curs la propunerea de studiu pe care am avut-o. Pe mine nu m-a schimbat cu nimic, chiar dacă a trebuit să încep o viaţă nouă şi cu multe obstacole. Am venit aici pentru un motiv, de a ajunge sus. Cum mă descurc? Aceasta este treaba tatălui meu, care se zbate pentru orice este necesar.
Eu sunt pionul principal şi studiatul acasă este cel mai valoros şi particular în afară de şcoală şi conservator. Este necesar să te pregăteşti şi în particular, dar numai dacă îţi permiti. Un profesor cu valoare aici îţi cere 40 euro pentru o oră.
Taxa de conservator va fi de 700 euro pe an, iar de la anul eu voi studia în anul 8 de conservator care, din acel moment, devine o universitate , cu mai multe cursuri , iar pentru mine va fi foarte dificil, petru că aceste cursuri sunt valabile pentru cei cu o vârstă mult mai mare şi liceul terminat . Din aceste motive,  pentru a avea timp mai mult pentru conservator, este indicat să continui cu un liceu care să nu îmi ocupe mult timp sau unul fără frecvenţă ,dar costă în jur de 4000 euro pe an”, spune tânăra.
Cum arată o zi din viaţa Denisei, ne spune chiar ea: ”Dimineaţa la 7.oo, mă trezesc şi mă pregătesc de şcoală, la 8.30 intru la şcoală şi termin cursurile la 13.15. Sunt zile când  cursurile de la şcoală continuă şi după amiaza, la ora de pian, pentru că învăţ la o şcoală normală cu profil muzical. După aceea, sunt zile când de la şcoala trebuie să merg la cursurile de conservator pentru pian şi teorie, dar asta se întâmplă după amiaza în zilele de luni, marţi şi joi, zile în care ajung acasă la ora 8 seara. Sunt zile şi mai încărcate, când am concurs, concert sau altă activitate…….timp pentru compus”.
Tânăra are planuri mari de viitor, pentru care este conştientă că va trebui să muncească din greu: “Planurile mele de viitor sunt multe. În primul rând, de ceva vreme am început să compun şi doresc să lansez primul meu album de compoziţii, care va cuprinde şi o carte autobiografică, scrisă de mine sub formă de poveste, care va fi bilingvă, în română şi italiană. Voi aborda în viitor şi alte genuri în compoziţii şi interpretări, cum ar fi jazzul.
Vreau să termin conservatorul, peste doi ani, să fiu diplomată în pian, să continui viaţa concertistică care, pentru mine, a început mai demult, reuşind cu interpretările şi compoziţiile mele să ridic ascultători în picioare şi să primesc aplauze, care cu greu se terminau . Trebuie să ajung să concertez pe cele mai mari scene ale lumii şi să nu vă dezamăgesc.  Eu nu cred că voi ajunge o mare pianistă .Eu voi ajunge“.
Pentru cea mai recentă compoziţie, superbă, de altfel, Denisa a folosit variaţiunile de la melodia ,,O bătrână într-o gară tocmai pentru că, aşa cum spune ea, ,,este o piesa cunoscută şi are legătură cu oraşul meu natal”.
În final, întrebarea privind o eventuală reîntoarcere în România, cândva, este inevitabilă. Răspunsul: “Greu de spus dacă mă voi mai întoarce în România…“
Ascult-o aici  pe Denisa:
Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media