ortooxacell kiss2022.gif Flax

Rezervația arheologică Yailata, locul prin care Bulgaria ”respiră” istorie (FOTO)

În cadrul periplului jurnalistic în Bulgaria, de săptămâna trecută, (CUM ÎȘI PROMOVEAZĂ BULGARII ȚARA. VIZITĂ LA PROIECTE INFORMATIVE REALIZATE CU BANI EUROPENI ÎN ȚARA VECINĂ (GALERIE FOTO) unul dintre obiectivele vizitate a fost Rezervația naţională arheologică Yailata, un loc încărcat de istorie, de care bulgarii sunt foarte mândri.

Așa cum am aflat de la ghidul nostru, „Yailata” este declarată rezervaţie arheologică în 1989 printr-o rezoluţie a Consiliului ministerial al Bulgariei. Aceasta acoperă o suprafaţa relativ mare a liniei de coasta pornind de la satul de Kamen Bryag în partea de nord şi a ajunge la statiunea Rusalka în sud. Există mai multe monumente pe teritoriul complexului arheologic, aparţinând diferitelor epoci istorice, din mileniul VI î.Hr. până în secolul XI. Săpăturile arheologice regulate au fost făcute de la începutul anului 1980.

Numele de Yailata, de originie turca, se traduce prin ”pășuni ridicate”.

Legenda spune că poetul roman Ovidiu a petrecut ultimele sale zile aici, exilat în oraşul Tomis, de către Împăratul Augustus. Prietenii lui l-au salvat din Tomis cu o navă. Ovidius s-a refugiat în Yailata.

Aici există un ”oraș” de pesteri cu ”101 apartamente”, datând dincolo de secolul V î.Hr. Trei necropole (mormintele familiei) din secolul al III-IV au fost scobite în roci. Un bastion datând înainte de epuca bizantină este situat în partea de nord a rezervației, construit la sfârşitul secolului V. Un turn-poarta şi patru turnuri sunt parţial conservate. Există, de asemenea, un sanctuar, pietre de sacrificiu, vinării si patru morminte sapate în rocă, care au fost conservate inca din antichitate. În timpul Evului Mediu, pesterile au fost folosite ca un complex mănăstire. Există unele semne proto-bulgare lor pe pereţi, cruci şi icoane din piatră.

Din păcate, se pare că timpul își spune cuvântul și unele zone din rezervație nu mai pot fi conservate, așa cum este una dintre peșteri (foto ), despre care ghidul ne-a mărturisit că am fost printre ultimii care am vizitat-o.

Nu am plecat cu mâna goală, însă, din rezervație, ci am luat cu noi câteva pietricele despre care am aflat că sunt purtătoare de energie.

 yailata (13)yailata (12)yailata (11)yailata (10)yailata (8)yailata (7)yailata (6)yailata (4)yailata (3)yailata (2)yailata (1)

Citește și

O zi la Balcic! Cum ne-au convins bulgarii să revenim aici (Galerie Foto) 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media