ortooxacell kiss2022.gif Flax

Barajul Pucioasa: Ministrul Apelor îi reduce riscul de inundații, Ministrul Mediului îl închide! Primăria are soluția pentru alimentarea cu apă, dar nu are banii!

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a făcut, astăzi, o vizită la Barajul de acumulare de la Puciosa, în urma discuțiilor avute de autoritățile locale cu premierul Viorica Dăncilă.

Barajul este în administrarea Apelor Române, dar este colmatat în proporție de 60% cu mâl infestat cu bacterii anaerobe. Barajul reprezintă soluția de alimenare cu apă a peste 30.000 de oameni din Pucioasa și comunele învecinate.

Luna trecută, Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, declara la Târgoviște că barajul ar trebui închis și găsită altă soluție de alimentare cu apă.

Soluția o au și autoritățile locale. Una simplă și aplicabilă într-un termen rezonabil. Soluția autorităților locale a fost prezentată ministrului Deneș de către deputatul Corneliu Ștefan, în această lună printr-o interpelare:

„Autorităţile locale şi judeţene începuseră deja demersurile legale, astfel
încât cei 29.000 de dâmboviţeni să nu mai fie alimentaţi cu apă din barajul
Pucioasa. S-au analizat toate variantele alternative şi s-a ajuns la concluzia că
singura modalitate de alimentare cu apă potabilizabilă a staţiei de tratare Pucioasa este aceea de a executa, pe malul stâng al barajului, o conductă de aducţiune în lungime de 3 km, cu diametrul de 200 mm, cu preluare apă din aducţiune CHEMP Ialomiţa 4.
În acest sens, s-a obţinut acordul de principiu al deţinătorului de agregate
hidroenergetice, precum şi cel al Ministerului de Finanţe, în calitate de
proprietar, conform Legii Apelor, al suprafeţei de teren sub cota de coronament baraj (+420m). Ulterior, a fost întocmit studiul de fezabilitate, investiţia urmând să fie suportată în cote egale de către Consiliul Local Pucioasa şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Şi, totuşi, proiectul nu a putut fi continuat, chiar dacă cele două administraţii publice au depus eforturi mari pentru a-l materializa în regim de urgenţă, conştiente fiind că 29.000 de consumatori sunt permanent în pericol dincauza sursei de apă! Coloniile de bacterie Clostridium Perfingeris din lacul de acumulare Pucioasa sunt continuu alimentate din amonte, prin deversarea apelormenajere în râul Ialomiţa, întrucât doar 10% din gospodării sunt racordate la sistemul de canalizare. Şi vorbim despre o populaţie de 30.000 de locuitori!
Domnule ministru,
Proiectul sus-amintit s-a blocat din două motive:
– Neintabularea terenului în favoarea Administraţiei Naţionale Apele Române
până la cota +420 coronament baraj, ci numai până la +418, ceea ce a obligat
UAT Oraşul Pucioasa să demareze procedura de expropriere în interes public a aşa-zişilor proprietari ai grădinilor perpendiculare pe suprafaţa lacului de acumulare Pucioasa, în scopul creării culoarului de trecere al conductei. Este o operaţiune laborioasă care se mişcă foarte încet.
– Un litigiu existent între Primăria Pucioasa şi Administraţia Naţională Apele Române, prin ABA Buzău, cu privire la terenul pe care ar urma să se
construiască bazinul de recuperare a presiunii. Deşi Primăria Pucioasa are
documente care îi atestă proprietatea, ABA Buzău a revendicat în instanţă
dreptul de proprietate asupra acestei suprafeţe, dosarul fiind pe rolul
Tribunalului Dâmboviţa. ” se arată într-o interpelare a deputatului.

Aceeași problemă a ajuns pe masa ministrului și din partea senatorului liberal Iancu Caracota: „În urmă cu doi ani locuitorii din Pucioasa, Doicești, Vulcana Băi, Vulcana Pandele și Bârcânești au rămas fără apă potabilă după contaminarea apei cu o bacterie periculoasă ”clostridium perfringens”.Pe fondul acestui istoric, autoritățile locale nu au luat nici o măsură de curățare a râului Ialomița, care alimentează barajul și nici a lacului de acumulare în sine, acestea au fost ultima dată curățate în anul 2011, deși legislația în vigoare prevede ca aceste proceduri să fi realizate o dată la doi ani.

Având în vedere misiunea Ministerului – managementul resurselor de apă, am solicitat să mi se comunice ce măsuri au fost întreprins în privința gestionării și reabilitării acestui obiectiv de o importanță covârșitoare pentru Nordul județului Dâmbovița.” se arată într-o întrebare formulată la începutul lunii de către liberal. Lucrări de decolmatare a Barajului au avut loc în mandatul de prefect al lui Caracota.

Soluția, cât și problemele cu Apele Române, au fost reiterate, și astăzi, ministrului de către primarul Constantin Ana.

Totuși, ministrul avea pregătită o altă poveste. Acesta a declarat că rezolvarea problemei apei a început, deja,  prin semnarea unor caiete de sarcini pentru proiecte POIM. Practic un alt tip de proiect decât cel solicitat de autoritățile locale, dar  fară legătură directă cu sistemul de alimentare gândit de acestea.

În fapt, caietele de sarcini despre care vorbește ministrul se referă la „proiecte de asistență tehnică pentru pregătirea de proiecte POIM pentru reducerea risculii la inundații în Bazinul Hidrografic Ialomița, aval Acumularea Pucioasa.”

Între „închiderea” recomandată de Ministrul Mediului și promisiunea Ministrului Apelor de scriere a unor proiecte POIM, la Pucioasa comercianții vând tone de apă lunar pentu că nu oamenii nu mai au încredere în apa furnizată din baraj. Iar autoritățile locale au soluția, dar nu au 500.000 de euro pentru implementarea ei.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media