ortooxacell kiss2022.gif Flax

Constantin Rădoi, un gladiator modern (video)

Târgovişteanul de 24 de ani este triplu campion naţional la Sei Budokai (ediţiile 2009, 2010, 2011), un stil care îmbină artele marţiale tradiţionale japoneze cu artele marţiale moderne. A început să practice acest sport la 19 ani, după ce a încercat şi alte sporturi. „Am început cu judo. Am făcut judo doi ani, dar eram mic, prin clasa a patra. Părinţii nu m-au mai lăsat că au zis că nu mai învăţ la şcoală. În clasa a XII-a, m-am apucat de box. Am făcut un an de box. Am venit de la un meci cu un ochi tumefiat şi mi-a zis mama că nu mă mai lasă. Ea este o fire mai sensibilă. De Sei Budokai m-am apucat la 19 ani. Unii au considerat că sunt deja bătrân. Am avut însă progres pentru că am stat în sală zi de zi. Dorinţa este mai importantă decât talentul şi calităţile fizice. Dacă tu îţi doreşti cu adevărat un lucru, ţi se va îndeplini. Trebuie să tragi cu dinţii”, povesteşte Constantin Rădoi.

„Talent n-am avut, dar am muncit şi am ascultat tot ce spunea antrenorul”

„M-am apucat de sei budokai datorită unui prieten. Lucram barman la o terasă şi îl vedeam în fiecare dimineaţă că venea cu geanta cu echipament. L-am întrebat şi m-a îndrumat spre sala aceasta. La început am fost sceptic. Dar dacă stai în sală şi munceşti, vor veni şi rezultatele. După primul an de antrenamente, am ieşit campion naţional. M-am bătut la Tulcea, am avut trei meciuri, două terminate înainte de limită şi unul la puncte. Cum a venit primul rezultat, a început dorinţa, flacăra să ardă din ce în ce mai mult”, îşi aminteşte tânărul. El crede că nu talentul, ci perseverenţa e cheia succesului. „Talent n-am avut, dar am muncit şi am ascultat tot ce spunea antrenorul. Ca un burete absorbeam toate informaţiile şi am perseverat. Cei talentaţi se pierd pe traseu pentru că întâlnesc un sportiv care îşi doreşte cu adevărat să câştige”, este de părere Constantin Rădoi.

„Oamenii ne cred animale”

Pentru el viaţa e o luptă şi dincolo de ring. „N-am fost un copil întreţinut de părinţi. Muncesc de la vârsta de 15 ani şi am pornit de jos, de la lopată”, mărturiseşte cu o modestie de invidiat. „După terminarea liceului, m-am angajat, pentru că trebuia să-mi câştig existenţa. Acum sunt tanchist la Unitatea Militară de la Teiş. Am văzut un afiş şi am zis să încerc. Nu m-a ajutat nimeni. Meseria mă ajută pentru că e muncă fizică şi m-a dezvoltat şi mai mult. La început a fost solicitant. Dar dacă aş fi avut un serviciu la birou, n-aş fi avut asemenea rezultate”, crede tânărul. De la meseria sa în cadrul Armatei i se trage şi porecla de Soldatul. „Oamenii ne cred animale, dar eu sunt sportiv, nu bătăuş. Dacă spun cuiva că mă lupt în cuşcă, nu mă crede, pentru că sunt blând”, spune Constantin. „Lumea caută spectacol, vor să vadă sânge, iar noi suntem gladiatorii din ziua de azi. Eu sunt un băiat modest, nu-mi place să mă afişez sau să mă laud, dar sunt fericit că vecinii mei mă felicită şi se mândresc cu mine”, mărturiseşte sportivul.

Îl are pe Dumnezeu alături şi găseşte întotdeauna sprijin în antrenorul său

Constantin Rădoi ne învaţă că luptătorii nu ar trebui judecaţi după aparenţe. „Sunt un băiat credincios şi Dumnezeu m-a ajutat în meciuri. De fiecare dată când am o competiţie mă duc în faţa Mitropoliei şi îmi pun gândurile în ordine. Am simţit că atunci când am fost prea încrezător în mine am pierdut. Am crezut că totul mi se datorează mie. Nu este adevărat. Este o putere divină care mă ajută şi îmi dă speranţă”, este de părere tânărul de 24 de ani. „Nu mă implic în bătăi pe stradă. Îmi apăr familia, principiile, dar niciodată nu ştii ce se poate întâmpla. Sunt în stare să-mi dau viaţa pentru familie”, mărturiseşte Soldatul, care îi poartă de asemenea un mare respect antrenorului său, sempai Viorel Staicu. „Antrenorul meu mie mi-a schimbat viaţa. Eu am fost pentru el o piatră luată dintr-un râu şi el m-a transformat într-un diamant. Şi fizic, şi psihic, şi moral. Familia mă susţine, dar nu-i pot lua cu mine la lupte. Când plec la o luptă, mă focalizez ca şi cum ar fi meciul vieţii. Nu pot lua pe cineva cu mine. Singurul cu care vorbesc este antrenorul meu, care îmi dă sfaturi să mă monteze pentru luptă”, spune Rădoi.

„Mintea este cel mai mare inamic al tău”

Cea mai grea în viaţa de sportiv este presiunea de dinainte de meciuri. „Mintea este cel mai mare inamic al tău. Înainte de o luptă îţi vin în cap tot felul de idei descurajatoare. Presiunea este foarte mare. Aşteparea este grea. În momentele alea spui nu mai vrei să mă lupt, treci prin tot felul de stări. După ce se termină meciul, chiar dacă ai pierdut, vrei să mergi înainte, să te autodepăşeşti”, explică târgovişetanul. Anul, trecut a trecut de la amatori la profesionişti, meciurile sunt mult mai dure, dar şi aduc satisfacţii. „Meciurile sunt spectaculoase, dar dure şi periculoase. Îmi plac şi cred că ăsta este viitorul. Am câştigat primul meci şi m-a impulsionat foarte tare. Am început să câştig şi bani. Există o bursă pentru care te lupţi. Nu sunt bani mulţi, sunt sume modice”, spune tânărul. Din cele patru meciuri la profesionişti, două au fost înfrângeri. „Cele mai grele meciuri au fost cele când am luat bătaie. La amatori sunt neînvins. Mi-a fost foarte greu după prima înfrângere, psihic vorbind. Am luat KO. Antrenorul, familia şi prietenii au fost alături de mine. Mi-am dat seama că nu sunt de neînvins şi mi-a luat un motto: pot să pic de zece ori, de zece ori mă voi ridica”, mărturiseşte sportivul, care sâmbătă a învins într-un superfight la jiu jitsu brazilian pe campionul european Ştefan Serafim.

În palmares are următoarele victorii:

  • 2009, 2010, 2011 – campion national sei budokai
  • locul 2 la BJJ Trial / World Proffesional Jiu Jitsu
  • locul 2 la cupa bjj valcea 2010
  • locul 1 la ADCC ROMANIAbrasov 2012
  • 2 meciuri câştigate de MMA la profesionisti

Citeşte Gazeta Dâmboviţei şi vei afla în ce film a apărut Constantin Rădoi şi vei descoperi de asemenea o altă latură a personalităţii sale!

http://www.youtube.com/watch?v=5bOblqBnOXY&feature=related

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media