ortooxacell kiss2022.gif Flax

Campionii Târgoviştei: Radu Rizea – “Nu cred că m-aş putea lăsa de karate”

Radu Ştefan Rizea are 17 ani, este elev în clasa a XI-a, la Colegiul Naţional “Constantin Carabella” din Târgovişte, profil uman şi multilu medaliat la competiţii sportive naţionale şi internaţionale de karate. “Mi-a plăcut sportul de mic. La Clubul Sportiv Târgovişte sunt de aproape cinci ani şi indiferent ce carieră voi alege, vreau să continui şi cu sportul, pentru mine”, spune tânărul, recent medaliat cu aur la Campionatul Naţional de Karate Shito Ryu, juniori kumite, categorie -65kg.

Secretele reuşitei 

Artele marţiale l-au atras de la început şi spune că acest sport l-a echilibrat şi disciplinat în acelaşi timp. „Am venit nedocumentat la club, dar mi-a plăcut acest sport de la început şi m-am ţinut de treabă. M-a atras pentru că mă ajută să mă menţin în formă şi pentru dezvoltare personală. Şi părinţii sunt mulţumiţi că practic un sport şi că mă ţin de antrenamente”, spune Radu. Acesta este unul dintre secretele reuşitei, în opinia lui: „Să te ţii de antrenamente şi să nu fii îngâmfat. Este greu să ajungi pe locul I, dar e mai greu să-ţi menţii titlul.” Radu are în palmares numeroase medalii de aur la competiţii naţionale şi internaţionale. Locul întâi îl motivează, spune el. „Medaliile contează pentru moralul meu, mă motivează”. Totuşi nu medaliile şi cupele sunt cele mai importante în activitatea sa sportivă. Cea mai frumoasă experienţă se leagă de ultimul campionat european la care a participat. „A venit şi cea mai puternică echipă, din Azerbaijan şi am văzut pe viu cei mai buni sportivi pe stilul nostru din lume. A fost o ocazie unică”, îşi aminteşte cu entuziasm încă în glas.

„Mai am de muncă”

Radu a fost selecţionat în ultimii doi ani în lotul naţional de karate, experienţă pe care îşi doreşte s-o repete. „Mi-ar plăcea să plec iar cu lotul naţional şi să ne întoarcem cu medalii. Îmi dau seama că mai am de muncă. Nivelul este ridicat, este mai multă exigenţă, dar nimic nu e imposibil”, crede sportivul care se caracterizează drept competitiv. I-ar plăcea să fie mai calm şi mai relaxat şi vede în antrenorul său, Ionuţ Munteanu, un model în acest sens. Îl apreciază de asemenea şi pentru perseverenţa, ambiţia şi corectitudinea de care dă dovadă, la fel ca şi pentru stilul de predare.

„Sportul ăsta nu e ca ce vezi în filme”, transmite el celor care asociază artele marţiale cu ceea ce lasă să se vadă industria cinematografică. „Este disciplină şi dezvoltare personală, de aceea nu cred că m-aş putea lăsa de karate. Cât priveşte viaţa de zi cu zi, îmi place să evit orice posibil conflict şi nu dau curs provocărilor. Temperez cu vorba”, oferă un exemplu de buna practică Radu Rizea.

Crede că cele mai importante realizări ale lui ca sportiv sunt: locul I la Campionatul Mondial Shotokan 2012 şi locul I la Campionatul Naţional Interstiluri. Nu se lasă mai prejos nici ca elev, fără să facă un ţel din obţinerea unor note mari. „Fac tot posibilul să ţin nivelul ridicat la note. Totuşi, 11 sau 12 nu pot să iau”, spune el în glumă.

radu_rizea_1 radu_rizea

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media