ortooxacell kiss2022.gif Flax

U.E. – un raport arată că mobilitatea lucrătorilor este esențială pentru a face față provocărilor demografice

Pentru a contracara efectele îmbătrânirii populației, UE va trebui să elimine diferențele dintre femei și bărbați și să sporească participarea pe piața muncii a lucrătorilor tineri și în vârstă, însă mobilitatea și migrația au, la rândul lor, un rol important de jucat. Aceasta este principala concluzie a raportului comun Comisie-OCDE intitulat: Matching Economic Migration with Labour Market Needs (Corelarea migrației economice cu necesitățile pieței forței de muncă).

În Europa, populația în vârstă de muncă (15-64) va scădea, conform previziunilor, cu 7,5 milioane (-2,2%) între 2013 și 2020, în timp ce în țările OCDE în ansamblu va crește în aceeași proporție. Într-un scenariu cu o migrație netă zero, populația în vârstă de muncă din cele 28 de state membre ale UE ar urma să scadă și mai mult, cu aproape 11,7 milioane (-3,5%) până în 2020.

Implicațiile nu sunt numai demografice: dat fiind că piața muncii este dinamică și ocupațiile se modifică, deficitul de competențe și lipsa de corelare a competențelor vor deveni probleme majore în UE.

În acest context, raportul comun UE-OCDE prezintă trei răspunsuri strategice complementare:

– Promovarea mobilității forței de muncă în interiorul UE, pentru a asigura o mai bună repartizare a competențelor

– O mai bună integrare a migranților din afara UE, pentru a permite o utilizare mai inteligentă a competențelor acestora

– Atragerea migranților calificați de care este nevoie pe piața forței de muncă a UE

Contribuția lucrătorilor mobili din UE la creșterea globală a ocupării forței de muncă este evidentă: persoanele care migrează în interiorul UE au o rată de angajare mai ridicată (68%) decât cetățenii țării gazdă (64,5%). În plus, prin transferul de forță de muncă și de competențe din regiunile și țările în care cererea este mai mică spre cele în care sunt necesare, mobilitatea în interiorul UE permite o utilizare mai eficientă a resurselor umane.

Potrivit raportului, vor fi necesare măsuri de politică pentru a continua eliminarea obstacolelor din calea mobilității. Promovarea mobilității forței de muncă în interiorul UE va necesita, de asemenea, instrumente mai performante de corelare a competențelor și o mai bună promovare a învățării limbilor străine.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media