ortooxacell kiss2022.gif Flax

Leonardo Badea: 5 măsuri economice care vor scoate ţara din criză, în opinia USL. Vezi care este şi varianta opoziţiei!

 

Expertul în economie al social democraţilor dâmboviţeni a prezentat astăzi, într-o conferinţă de presă, măsurile economice negociate cu Fondul Monetar Internaţional şi care ar putea fi puse în aplicare imediat după încheierea vizitei, în România, a organismului internaţional.

Iată ce propune USL pentru redresarea economică a ţării:

  1. Plata TVA la încasarea facturii pentru firmele cu cifră de afaceri de până la 500 000 de lei şi care folosesc pentru aceste tranzacţii sisteme bancare. Măsura, spune Leo Badea, va reduce evaziunea fiscală.
  1. Creşterea deductibilităţii la cheltuielile de cercetare dezvoltare -inovare de la 20, la 50 % pentru încurajarea firmelor cu acest profil sau a celor care au prevăzute bugete pentru dezvoltare – inovare. Astfel, ar putea fi încurajate aplicarea tehnologiilor inovative şi introducerea pe piaţă a produselor noi.
  1. Eliminarea contribuţiei la asigurările sociale, de sănătate şi şomaj pentru angajatorii care încadrează în câmpul muncii şomeri cu vârsta sub 25 de ani sau peste 50. Scutirea ar urma să fie pe o perioadă de 1 an, iar angajatorul are obligaţia  de a  păstra postul încă un an de la încetarea facilităţii fiscale.
  1. Scutirea de la plată penalităţilor pentru societăţile aflate în dificultate financiară temporară, dacă îşi achită către bugetul de stat datoriile în perioada septembrie -decembrie 2012.
  1. Modificare legislaţiei astfel încât TVA să fie eligibil pentru ONG-uri, fundaţii, instituţii în cazul proiectelor cu finanţare europeană.

Explicaţiile vin pe fondul atacurilor unor lideri PDL care acuză USL că de la începutul guvernării nu s-a preocupat decât de probleme de natură politică şi a ignorat mediul economic românesc.

Săptămâna trecută, Andreea Paul a dat publicităţii un comunicat despre situaţia economică din România, sub guvernarea Ponta.

Rezultatele economice ale guvernării Ponta 27 aprilie (plecarea
lui MRU) – 9 iulie (prezent)

• Cursul de schimb s-a înscris pe un trend de depreciere galopantă. La 9 iulie a atins un nou maxim istoric. Leul s-a depreciat cu 3,5% faţă de 27 aprilie. Cursul de schimb leu/euro a ajuns la 4,5275 în data de 9 iulie 2012, de la 4,3747 în 27 aprilie 2012.

– Nivelul CDS, adică al costurilor la care sunt asigurate obligaţiunile suverane împotriva riscului de faliment pentru România a crescut cu 27,2% în ultimele două luni, de la 345 puncte de bază în 27 aprilie 2012, la 439 puncte în 9 iulie 2012, conform Bloomberg. În traducere liberă, această evoluţie înseamnă o încredere din ce în ce mai mică a investitorilor străini în stabilitatea economică a României.

• Din ce în ce mai puţine locuri de muncă şi îngroşarea rândurilor de şomeri cu 24.000 de persoane în luna mai faţă de luna aprilie. Numărul şomerilor a ajuns la 744.000 persoane în luna mai, în creştere atât faţă de luna precedenta (720.000 persoane), cât şi faţă de luna corespunzătoare a anului trecut (733.000 persoane). Rata şomajului a fost de 7,7% în luna mai din anul 2012, în creştere cu 0,3 puncte procentuale atât faţă de luna precedentă, cât şi faţă de cea înregistrată în luna mai 2011.

• Un român a primit în medie cu 23 lei mai puţini bani din salariu în luna mai faţă de luna precedentă. Efectele resimţite de români în buzunare sunt şi mai mari având în vedere cursul de schimb leu/euro în continuă creştere. Salariul mediu net în economie a fost de 1.530 lei în luna mai 2012, în scădere faţă de luna anterioară cu 23 lei (-1,5%). • Deficitul bugetar a crescut îngrijorător de mult. o Deficitul bugetar a ajuns la 1,19% din PIB în primele 5 luni din acest an, fără a reflecta încă reîntregirile de salarii şi pensii. În luna mai, deficitul bugetar a crescut cu 0,36% din PIB, cu mai mult de jumătate faţă de media de 0,21% în primele trei luni ale acestui an. o

• Românii încep să aibă din ce în ce mai multe restanţe la bănci: valoarea restanţelor la bănci a crescut în luna mai cu 855 milioane lei şi a ajuns la 24,7 miliarde lei. Faţă de mai 2011, în mai 2012, ritmul de creştere a restanţelor a fost aproape dublu (855 mil. lei faţă 487 mil. lei).

• Rata creditelor neperformante a ajuns la 12,52% în cazul creditelor în moneda naţională, şi de 10,77% în cazul creditelor în valută.

• În numai două luni, rezervele internaţionale (inclusiv aur) s-au diminuat cu 1,4 mld. euro, de la 38,5 mld. euro la 30 aprilie 2012, la 37,1 mld. euro la 30 iunie 2012.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media