ortooxacell kiss2022.gif Flax

EXCLUSIVITATE: Ultima călătorie cu trenul la Pietroşiţa! (VIDEO ColumnaTV)

 

http://www.youtube.com/watch?v=

La 1 februarie 1912, a intrat primul tren în Pietroşiţa. Acum 100 de ani, mica localitate de munte, “poarta de intrare în Bucegi”, aşa cum le place localnicilor să o numească a intrat în istoria CFR, cu mari speranţe de viitor. Autorităţile doreau să treacă mai departe de la Pietroşiţa la Sinaia pe sub Munte, prin tunelul Izvor. Povestea căii ferate Târgovişte – Pietroşiţa s-a încheiat ieri, printr-o semnătură a Ministerului Transporturilor, pe vremea Ancăi Boagiu. 

Am urcat în ultimul tren cu gândul de a-i asculta pe oameni şi părerea lor despre ultima zi a căii ferate. Cu cât ne apropiam de Pietroşiţa, durerea călătorilor era tot mai mare. Parcă le ţinea isonul trist şi ploaia mocănească care  a început la Fieni. “Am zis că mi se pune un nod în gât, când mă gândeam că merg ultima dată cu trenul”, spune aproape cu lacrimi în ochi, o navetistă din Pietroşiţa. A mers toată viaţa cu trenul. Se teme că microbuzele vor intârzia sau mai rău, nu vor veni deloc, mai ales iarna. Şi atunci îşi va pierde serviciul.

 

După 6 ani de lobby… s-a închis! 

În gară, nimeni altul decât primarul localităţii, Leonard Dicu. Ne aştepta cu vraful de documente după el. Se luptă din 2006 să ţină vie linia, deşi au mai fost situaţii în care circulaţia a fost suspendată, pe tronsonul Fieni – Pietroşiţa.

Nu vrea să creadă că a fost ultimul tren. Are promisiuni. Preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu, a scris ministerului, iar senatorul Leonardo Badea a adresat o interpelare ministrului. Poate, vor readuce trenul. Ar fi nevoie şi de el în ambiţiile turistice ale judeţului. “Este un mare regret, deoarece a fost oprit în anul 2005, în anul 2008, cu intervenţii foarte mari am reuşit să aducem trenul înapoi. A fost singura comună din România care a reuşit acest lucru şi, din păcate, acum, iar s-au anulat trenurile pe ruta Târgovişte-Pietroşiţa şi nu pe ruta Fieni-Pietroşiţa, aşa cum a  fost în anul 2008. Spre surprinderea mea, am înţeles că mai sunt alte rute din România, dar nu au fost anulate toate trenurile. Din păcate, la noi toate cursele au fost anulate pe ruta Târgovişte-Pietroşiţa.

Am luptat, am făcut potecă la minister, am făcut potecă la garda de nord, la direcţia regională, am strâns semnături de la populaţie în anul 2008, iar acum am anunţat senatorii şi deputaţii din zona de nord a judeţului. Am avut sprijin de la preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu, care ieri a fost la minister. De asemenea, am apelat la toate căile pentru a face lobby şi a nu opri acest tronson. Ni s-au comunicat pierderile economice foarte mari, lipsa rentabilităţii.

Nu pot să cred acest lucru. Există un adevăr-sunt mai puţini navetişti, dar, totuși, sunt pensionari. Sunt elevii care circulă cu trenul. Eu zic că prin măsuri mai dure de verificare, poate prin angajarea a doi controlori suplimentari, poliţişti TF, nu mă pricep, de supraveghere a acestei rute, trenurile puteau rămâne în mişcare. Este uşor să opreşti, să distrugi, dar mai greu este să întreţii.” ,spune cu amar primarul localităţii.

 

Bani aruncaţi!

 O dilemă şi mai mare este investiţia ministerului pe fonduri europene pentru consolidarea terasamentului căii ferate în zona Pietroşiţa. Adică cu 2 milioane de euro au consolidat ceva ce oricum vroiau să închidă. “Vreau să vă spun că acum doi ani de zile, ministerul transporturilor a investit la Pietroşiţa peste 2 milioane de euro în terasamentul din spatele nostru, al râului Ialomiţa, care a afectat calea ferată şi nu mai înţeleg nimic. A băgat atâţia bani în calea ferată şi acum, printr-o decizie de la acelaşi minister, opreşti aceste trenuri. Evident că ne doare burta, deoarece la noi anul trecut s-a aniversat centenarul căii ferate, 100 de ani de la înfiinţarea căii ferate, pe tronsonul Fieni-Pietroşiţa, 1906-1912. Nu ştiam că anul următor va însemna sfârşitul acestei rute.”, povesteşte Dicu.

 

Oameni rămaşi pe drumuri

 În gară, însă, am constatat că problema închiderii căii ferate e mai complexă. Dacă localnicii se vor înghesui în microbuze, CFR-iştii care lucrează pe cei 35 de kilometri ar putea rămâne pe drumuri. Deocamdată, vor asigura o mentenanţă a sistemului, dar nu se ştie câţi dintre ei. Peste speranţele autorităţilor şi ale oamenilor se aşează cele ale hoţilor de fier. Ei speră ca lucrurile să rămână aşa. Deja, s-au dotat cu drujbe pe benzină pentru metal şi au început să taie. Primele au fost cablurile telefonice ale legăturii telefonice speciale, dar toată lumea ştie că vor urma şi altele: “La Pietroşiţa, când a fost închis, noi am păzit calea ferată, nu s-a furat absolut nimic. Chiar ne-a felicitat poliţia într-un an de la Târgovişte pentru acest lucru. Părerea mea este că acum se va ajunge să se fure tot, mai ales între zona Fieni şi Pietroşiţa, deoarece pe ruta Târgovişte-Fieni vor circula trenurile de marfă, pentru că este combinatul Carpatcement Fieni. Noi nu avem pază de noapte.” Despre hoţi povesteau şi călătorii. Erau convinşi că linia va ajunge la fier vechi, iar clădirile, prin te miri ce curţi.

 

Soluţii ar fi, dar cine să le asculte

 De jos în sus, la CFR, se găsesc soluţii. Şeful de gară,  Laurenţiu Antim, vede o soluţie simplă: adaptarea mersului trenurilor la nevoile de deplasare ale localnicilor. Adică ministerul să se gândească la oameni şi apoi, din asta, să aibă profit. Ideea lui pare simplă şi eficientă, dar dacă nu vine de la minister, e degeaba. “Pentru cetăţenii acestei zone a judeţului Dâmboviţa, deplasarea pe calea ferată nu mai este posibilă. Nu sunt de acord cu închiderea fiindcă în Pietroşiţa s-au investit în jur de 2 milioane de euro lucrare de infrastructură, de întărire a malului. S-au investit nişte bani pentru puntea de trecere. În halta Pucioasa, s-au investit foarte mulţi bani. Faptul, care pe mine mă uimeşte, este că nimeni din oficialii judeţului nu a reuşit încă să ne întrebe ce se întâmplă şi să stabilească cu noi o strategie de salvare a căii ferate. Am mers cu propunerea până la oficialii judeţului, inclusiv să intervină şi măcar să lase două trenuri pe această zonă.”

 Fără a ocoli sarcasmul, aş putea spune că închiderea liniei a adus doi turişti la Pietroşiţa. E adevărat că sunt şi ultimii probabil, deşi ne tot batem cu pumnul în piept că vom face din Dâmboviţa un judeţ turistic. Ei bine, doi tineri au plătit bilet la ultima cursă, pentru că auziseră că linia se închide şi au venit la Pietroşiţa să facă poze ultimei garnituri…cam atât a rămas din 100 de ani de istorie.

 

 

Materialul a fost realizat împreună cu colegii televiziunii Columna TV. În această seară, de la ora 19:00, subiectul va fi dezbătut în emisiunea Riposta moderată de Marius Dumitrache, iar povestea căii ferate şi a ultimii sale zvâcniri va fi relatată şi într-un reportaj în cadrul emisiunii TeleŞanţ, ce va fi difuzată vineri, 17 mai, de la ora 14:00, de Columna TV.

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media