ortooxacell kiss2022.gif Flax

Dilemă: Ce faci când cel mic nu vrea să meargă la şcoală?

Teama de a merge într-un loc nou, cu oameni necunoscuţi şi de a se adapta singuri apare în multe cazuri la copiii care fie sunt foarte ataşaţi de părinţi, fie nu au mers la grădiniţă, ocazie ce i-ar fi ajutat să treacă peste acest simptom. Deşi în mediul familial şi în gaşca de prieteni este foarte deschis şi se integrează, este posibil ca cel mic să manifeste reticenţă faţă de colegii de la şcoală, de ideea de a petrece timp departe de mama şi tata şi de a respecta anumite reguli. Astfel, prima zi de şcoală se dovedeşte a fi problematică pentru unele familii. Ba mai mult, situaţia poate continua pe o durată mai mare de timp, caz în care apare un semn de întrebare.
Ce fac atunci când copilul meu nu vrea să meargă la şcoală?
Aceasta este întrebarea cu care mulţi părinţi asaltează cabinetele de psihologie sau consiliere şcolară. Prima zi de şcoală reprezintă pentru unii copii o separare dureroasă de mediul cunoscut şi cei dragi. Aşadar lacrimile, rugăminţile de a rămâne cu el în clasă, crizele de nervi şi angoasa sunt doar câteva dintre manifestările copiilor. Primul pas făcut de părinţi, prima greşeală! Nu încercaţi să-i faceţi pe plac în totalitate. Permite-ţi şi asistenţa învăţătoarei. Cu o bună pregătire în domeniu, învăţătoarea îl poate ajuta pe cel mic să se integreze şi să vadă că şcoala nu e un mediu neplăcut. Dacă l-aţi speriat, uneori neintenţionat, cu faptul că va primi note, ca va avea mult de muncit, cu impunerea de a fi mereu primul, cu pedepse şi restricţii, acum suportaţi consecinţele. Probabil, gândindu-se prea mult la aceste sfaturi greşit prezentate, cel mic se va teme de tot ce înseamnă şcoală şi îi va fi greu să se adapteze. Pentru a-i fi mai uşor este bine să îi fie prezentat totul pe sistemul motivaţie-consecinţe-satisfacţii. Astfel, cel mic va constata că şcoala îi este necesară, că îl ajută şi frica va dispărea treptat. 
Dacă acesta refuza să facă lucrurile pe care i le ceri, inclusiv să meargă la şcoală şi dacă are acces nelimitat la jocuri video şi la calculator, probabil ca este timpul sa setezi nişte limite la acestea pentru a le putea folosi ca o consecinţă sau ca recompensă.
Un alt motiv al refuzului de a merge la şcoală este faptul că, în general, copiii nu agreează experimentarea eşecului. Atunci când copilul, în confruntarea cu cifrele sau literele alfabetului, nu poate face mai mult decât nişte mâzgăleli şi nimic nu îi iese, bucuria şi emotia învăţării se transformă într-un coşmar. Ca părinte, trebuie să îi arăţi aprecierea pentru fiecare pas important făcut, să îl încurajezi şi să subliniezi că este un copil bun şi că totul se învaţă pe parcurs. Cel mai important: explică-i faptul că un eşec nu este o tragedie!
Constrângerea de a respecta anumite reguli, cum ar fi faptul că trebuie să stea în bancă sau că nu poate vorbi când şi cum doreşte, dificultatea în a relaţiona cu ceilalţi pot fi alte motive care îl determină pe cel mic să refuze să meargă la şcoală. 
Inadaptarea, timiditatea excesivă, sau în cealaltă extremă comportamentul agresiv, agitaţia, efervescenţa prelungită pot fi noi semnale de alarmă. Este indicat să urmăreşti comportamentul copilului tău, să încerci să înţelegi cauzele care îl fac să adopte o anumită atitudine şi dacă nu poţi face faţă singur, cere ajutorul unui specialist. Nu ignora simptomele mai grave şi sprijină-l pe cel mic în adaptarea la mediul şcolar!

foto:thinkstock

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media