ortooxacell kiss2022.gif Flax

“Creștem Împreună”, un proiect prin care aproape 200 de copii târgovișteni au uitat că părinții lor i-au lăsat singuri acasă

Peste 80.000 de copii au părinții plecați la muncă în străinătate, arată statisticile oficiale. Poate chiar mai alarmant, dintre aceștia, patru din zece sunt complet lipsiţi de grija părintească, având ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provenind din familii în care părintele unic susţinător era plecat.  Cât de veridice sunt, însă, aceste cifre?

O  serie de studii realizate de-a lungul ultimilor ani au relevat că datele oficiale prezintă doar o parte din dimensiunea fenomenului. Astfel, în 2007, Fundaţia Soros indica, doar în rândul elevilor de gimnaziu, un număr de două ori mai mare decât cel prezentat de autorităţi. Raportul menţionat arăta că 170.000 elevi de clasele V-VIII care au cel puţin un părinte la muncă în străinătate. În 2008, un alt studiu estima că, la scară naţională, erau 350.000 de copii ai căror părinţi emigraseră în străinătate, iar mai mult de o treime dintre aceştia (circa 126.000) erau afectaţi de migraţia ambilor părinţi.

Copiii rămași acasă în urma plecării părinților la muncă în străinătate, lipsiți de afecțiunea și supravegherea acestora, sunt expuși mai multor riscuri: abandon școlar, autoizolare, apariția unor tulburări emoționale și comportamentale. Pentru a nu intra în acest cerc vicios și a avea șanse egale la educație și protecție cu restul colegilor lor, aceștia au nevoie de suport educațional, psihologic și social.

”Nimic nu destabilizează afectul unui copil ca lipsa părinților: el nu va înțelege rațiunile economice din spatele deciziei de emigrare, se va simți abandonat, neiubit, nu va înțelege de ce el este lăsat în grija bunicilor, în timp ce colegii săi se întorc, zi de zi, în căminul părintesc. Un asemenea cumul emoțional va avea adesea consecințe dramatice și fără cale de întoarcere asupra parcursului afectiv și educațional al acestor micuți: pe fondul lipsei de preocupare a părinților, aceștia vor fi predispuși absenteismului și, ulterior, chiar abandonului școlar. Ce încercăm noi, Salvați Copiii, este ca, printr-un program adaptat necesităților acestei categorii extrem de vulnerabile de copii, să le oferim sprijin nu numai în activitatea școlară, ci și în viața lor socială și emoțională”, a declarat președintele executiv al organizației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu.

 

Servicii de suport pentru copiii rămași singuri acasă – programul „Creștem Împreună”

Pornind de la  recomandările formulate în urma cercetării realizate de Salvaţi Copiii, această organizație oferă, începând din 2010, servicii complexe pentru acești copii, părinții lor și persoanele în grija cărora au rămas cei mici, prin 16 centre locale “Creștem Împreună”. In Targoviste, proiectul “Creștem Împreună” se desfasoara in 2 centre, respectiv: Scoala Gimnaziala Mihai Viteazul si Colegiul National Constantin Cantacuzino, unde 193 de copii beneficiaza de  sprijin pentru efectuarea temelor şi pregătire şcolară suplimentară, consiliere psihologică, activităţi de socializare şi de petrecere a timpului liber. Personalul implicat în programe ţine permanent legătura cu persoanele în a căror îngrijire se află copiii şi asigură  orientarea, pregătirea şi consilierea acestora prin întâlniri şi vizite la domiciliu.

Până în prezent, peste 3.600 de copii și 2.500 de adulți au beneficiat de aceste servicii. Numai în perioada ianuarie-iunie 2014, 893 de copii și 519 persoane în grija cărora au rămas copiii și părinți ai acestora au participat la activități.

Având în vedere îmbunătățirea situației copiilor atât din punct de vedere educațional, cât și socio-emoțional, vom continua programul „Creştem Împreună” destinat susținerii copiilor rămași singuri acasă ca urmare a plecării părinților la muncă în străinătate. Astfel, odată cu debutul şcolii, copiii înscriși în program au reînceput frecventarea activităților educative de tip „Școală după școală” organizate în cadrul programului.

Pe lângă intervenția directă adresată copiilor și familiilor, Salvați Copiii s-a implicat de-a lungul timpului în activități de advocacy şi conştientizare a fenomenului copiilor rămaşi “singuri acasă”. În perioada 2010-2012, Salvați Copiii a participat la numeroase dezbateri și consultări privind acest fenomen și a înaintat Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice o serie de recomandări legislative vizând îmbunătățirea Legii 272 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. În urma eforturilor susținute ale Salvați Copiii, varianta modificată a Legii 272, aprobată în 2013, include un capitol distinct cu privire la această categorie de copii.

Despre Organizația Salvați Copiii

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care, din 1990, militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România. Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 24 de ani de activitate, peste 1.000.000 de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie.

Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri, desfăşurând programe în peste 120 de ţări.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media