ortooxacell kiss2022.gif Flax

Autentificarea înscrisurilor, absolut necesară pentru eliberarea pașapoartelor pentru minori

C O M U N I C A T

 

                   In aceasta perioada a crescut numarul solicitarilor privind eliberarea pasapoartelor pentru minori.  Sunt frecvente situatiile in care cererile nu pot fi inregistrate nefiind indeplinite conditiile legale privind autentificarea inscrisurilor.

                   Astfel, declaratiile privind acordul de eliberare a pasaportului simplu electronic si a pasaportului simplu temporar pentru minor (cand parintele sau reprezentantul legal al minorului nu se poate prezenta in fata lucratorului de la ghiseu), precum si procura speciala, trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale Romaniei, ori de autoritatile straine competente.

                   In aceasta ultima situatie, inscrisurile autentificate de autoritatile straine care indeplinesc conditiile legale de supralegalizare sau suprimare a cerintei de supralegalizare (dupa caz),  trebuie sa fie insotite de o traducere legalizata (traducator autorizat de Ministerul Justitiei). Traducerea documentului se face in integralitatea sa (inclusiv apostila).

                   Din necunoastere sau din motive financiare, cetatenii prezinta la ghiseu documente care contin legalizarea semnaturii declarantului si nu autentificarea inscrisului.

                   In acest context, in privinta conditiilor ce trebuie sa le indeplineasca un act pentru a fi considerat “autentificat” precizam ca, potrivit dispozitiilor Legii nr. 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale, republicata, autentificarea unui inscris presupune parcurgerea unei anumite proceduri constand, printre altele in: verificarea si identificarea partilor, citirea inscrisului, exprimarea consimtamantului acestora cu privire la continutul actului, semnatura si data actului, elemente ce trebuie sa se regaseasca in cuprinsul incheierii de autentificare.

                   Sunt situatii inadmisibile in care notarul, cu toate ca mentioneaza in incheiere elementele mai sus amintite, legalizeaza/autentifica semnatura si declara ca nu-si asuma nicio responsabilitate in legatura cu continutul inscrisului.

                   De aceea, recomandam varianta sigura a autentificarii procurii speciale sau a declaratiilor necesare la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei in strainatate.

 

ŞEFUL SERVICIULUI,  Comisar şef de poliţie,

            SAVU GHEORGHE-GABRIEL

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media