ortooxacell kiss2022.gif Flax

Fonduri guvernamentale pentru fermierii ale căror vite au fost afectate de boli transmisibile la animale

 

Proprietarii de animale şi păsări pot beneficia de despăgubiri de la autorităţile guvernamentale, în vederea lichidării rapide a bolilor transmisibile la animale şi păsări, inclusiv pentru cazurile de suspiciuni de boală, care implică tăierea sau uciderea acestora.

Potrivit informațiilor oferite de Elena Alecu, purtător de cuvânt al DAJ Dâmbovița, în cadrul ultimei conferințe de presă, lista cu bolile pentru care se acordă despăgubiri este inclusă în ordinul președintelui ANSVSA nr.45, din 15.06.2012, publicat în Monitorul Oficial 500 din 20.07.2012.

„Beneficiază de despăgubiri, potrivit legii, persoanele juridice și fizice proprietare de animale, în cazul în care animalele sunt deținute cu respectarea normelor sanitar veterinare în vigoare. Pentru ca aceste acțiuni să se deruleze în cadru legal, proprietarii de animale și păsări sunt sfătuiți să respecte cu strictețe măsurile stabilite prin programele de prevenire și combaterea bolilor transmisibile și să apeleze la personalul sanitar-veterinar pentru a obține informațiile necesare în acest sens”, a declarat Elena Alecu.

Fermierii pot beneficia de despăgubiri, inclusiv pentru cazurile de suspiciuni de boală care implică tăierea sau uciderea acestora, cu excepția sumelor recuperate prin valorificarea produselor de la animalele tăiate.

Plata despăgubirilor se face din fondurile prevăzute în bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, prin D.S.V.S.A. județene, la valoarea de înlocuire, la prețul pieței a animalului tăiat, ucis ori altfel afectat sau, după caz, la suma pierderii suferite de proprietar, prin derularea acestor măsuri, la data când a avut loc acțiunea de lichidare a focarelor de boală.

Despăgubirile se acordă în baza evaluărilor făcute de comisia de evaluare stabilită prin lege, care vor stabili suma cuvenită pentru pierderea suferită de de crescătorul de animale în cauză.

În județul nostru, luna trecută, au fost identificate de DSVSA două focare de boala limbii albastre, la ovine, în localitățile Moreni și Iedera după ce, pe 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de „Boala limbii albastre” (Bluetongue) în România, în judeţul Buzău.

Potrivit ANSVSA, această boală este produsă de un virus, care afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media