ortooxacell kiss2022.gif Flax

Fermierii dâmbovițeni au depus proiecte pe măsurile privind dezvoltarea fermelor mici și instalarea tinerilor fermieri

Pe 27 aprilie s-a deschis sesiunea de depunere de proiecte pe submăsurile 6.1 (Instalarea tinerilor fermieri) și 6.3 (Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.), sesiune care se va închide pe 31 octombrie 2016.

În județul nostru, Camera Agricolă Dâmbovița, care întocmește proiecte pe aceste măsuri, contra-cost, a depus deja la AFIR 11 proiecte, patru pe 6.1 și șapte pe 6.3. Potrivit informațiilor oferite de către directorul Ioan Morar, se află în lucru alte patru proiecte pe măsura 6.1 și 13 proiecte pe 6.3.

Ioan Morar speră ca în perioada următoare să crească numărul solicitanților, pentru că au scăzut pragurile de calitate, unul dintre criteriile de selecție a proiectelor, dar și să urmeze cursurile de calificare, care reprezintă 10% din punctajul acordat.

Din acest an, micii fermieri au posibilitatea să acceseze fonduri europene nerambursabile de până la 15.000 de euro pentru a-și dezvolta afacerea agricolă. Finanțarea poate fi obținută prin depunerea unui proiect pe Submăsura 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.

Submăsura 6.3 vine să înlocuiască sprijinul pe care micile exploatații le obțineau în vechiul PNDR prim măsura 141, însă acum sumele ce se pot accesa sunt de până la 15.000 de euro, iar banii sunt virați fermierilor în două tranșe: 75% din suma la primirea deciziei de finanțare și 25% in maximum trei ani de la primirea acestei decizii. Fondurile europene se acordă pe o perioada de trei ani, respectiv 5 ani în cazul producătorilor din sectorul pomicol.

Pentru Submăsura 6.1, „Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri”, submăsura care a beneficiat de un interes deosebit anul trecut, cei interesați dispun în această sesiune de o alocare bugetara anuală de 161 milioane de euro, din care pentru zona montană sunt disponibile 33 milioane de euro.

Beneficiarii eligibili sunt persoane fizice înregistrate și autorizate, asociați unici sau majoritari ai unor SRL-uri, cu vârsta maximă de 40 de ani, care își iau angajamentul de a deveni fermieri activi.

Valoarea sprijinului în cadrul acestei submăsuri este 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 SO și 50.000 SO sau 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 SO și 29.999 SO.

Modalitatea de depunere a proiectelor este cea online pe pagina oficiala a AFIR.

De asemenea, pentru proiectele depuse în 2015, Camera Agricolă a depus 37 de documentații pentru submăsura 6.3, care urmează să fie plătite, și  trei cereri pentru măsura 6.1.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media