ortooxacell kiss2022.gif Flax

Directorul Camerei Agricole Judeţene, despre Legea vânzării terenurilor agricole către străini

Senatul a adoptat, la începutul acestei săptămâni, proiectul de lege care reglementează vânzarea terenurilor agricole către cetăţeni străini, în condiţiile în care restricţiile în acest sens urmează să fie ridicate la începutul anului viitor, şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.

Multe voci spun că este îngrijorător faptul că ne vindem pământul nostru bun şi ieftin străinilor, altele afirmă că nu va mai rămâne astfel teren nelucrat.

Directorul Camerei Agricole Judeţene, Ion Oprea, spune că acest proiect ar putea aduce şanse pentru agricultură, însă, cel puţin în judeţul nostru nu crede că străinii se vor înghesui să cumpere teren, mai ales în zonele legumicole, unde localnicii lucrează deja pământul. În plus, spune acesta, preţul pământului va creşte, odată cu această măsură, iar cei care erau interesaţi să cumpere ar fi putut face acest lucru până acum.

„În principal, la noi în judeţ sunt loturi destul de mici. Cel care vine să cumpere, dacă vrea să facă ponmicultură sau legumicultură, trebuie să aibă o suprafaţă mai mare. este destul de greu să găseşti 4-5-10 producători care să aibă terenuri la un loc, care să vrea să vândă. Cel puţin în zonele acestea cu legume-pomi nu se vor găsi prea mulţi doritori, pentru că eu mă uit pe zona Voineşti şi nu vinde nimeni. Sunt sursele de venit pentru oameni. Va fi destul de greu să se cumpere în zonele acestea şi, dacă se întâmplă, cei care cumpără nu o vor face ca să îl ţină pârloagă. Cumpără ca să facă ceva, pentru că va fi destul de scumpi şi, atunci, dacă îl cumperi, trebuie să investeşti pentru a merge pe profit şi investiţiile în agricultură, chiar făcute de străini sau de români sunt un lucru bun, pentru că mai şi altceva adiacent şi mai dai de lucru altor persoane. Îţi trebuie agricultori, mecanizatori, oameni care să facă lucrări manuale”, spune Ion Oprea.

Acesta mai spune că în alte zone, dar cu preponderenţă în Ardeal, suprafeţe foarte mari sunt luate de străini, numai că, spune Ion Oprea „aceşti străini nu puteau să cumpere ca persoane fizice. Ei făceau societate comercială pe teritoriul României şi societatea aceea avea dreptul să cumpere fără probleme. Acum nu-i mai împiedică nimic din societatea românească să se transfere în societate străină şi zic eu că nu vor veni acum persoane fizice foarte multe, chiar la nivel naţional. E clar. Cei care au avut intenţia au făcut deja lucrul acesta şi, mai ales acum când se ştie că vin străinii să cumpere, automat creşte preţul”.

Directorul Camerei Agricole spune că investiţiile străinilor au fost de bun augur şi în alte domenii, iar acelaşi lucru se poate întâmpla şi în agricultură: „Pământul nu o să-l ia nimeni în sacoşă să plece cu el. Rămâne aici, se lucrează şi nu se va lucra cu muncitori aduşi din afară, pentru că sunt costuri mai mari decât cu cei autohtoni. Putem să privim şi reversul medaliei. Sunt cei din mediul rural care nu au de lucru, pentru că vor să câştige mult şi nu mai sunt vremurile acelea. Dacă vrei să munceşti, eu zic că şi în ziua de azi ai găsi. Vorbesc de agricultură”.

Ion Oprea crede că şi investitorii chinezi pot aduce bani în agricultura românească, în sectorul creşterii animalelor, prin cererile lor pentru carne şi prin posibilitatea onorării acestor cereri de către gospodăriile familiale româneşti, unde şeptelul de animale a scăzut îngrijorător în ultima perioadă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media