ortooxacell kiss2022.gif Flax

Campania SAPS 2015-noutăţi, probleme şi nervi pentru fermierii beneficiari

Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură se află în plină campanie de primire a cererilor pentru sprijinul pe suprafață care, anul acesta, este mai controversată ca niciodată.

Anul acesta, se va depune o singură cerere de plată la APIA, atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru cel animalier. De asemenea, deoarece campania de primire a cererilor a debutat mai târziu decât în ceilalți ani, perioada de depunere a documentațiilor de către fermieri s-ar va prelungi până la data de 15 iunie, fără penalități, spre deosebire de anii trecuți, când în intervalul 15 mai-15 iunie se depuneau cereri, cu penalități de 0,1% pentru fiecare zi întârziere. Acest lucru se va ști sigur până la sfârșitul acestei săptămâni, când APIA va primi confirmarea scrisă.

Potrivit informațiilor oferite de Oana Năstase, purtător de cuvânt al APIA Dâmbovița, 27.000 de fermieri sunt așteptați să depună cereri, pentru o suprafață de 125.000 de hectare, dintre aceștia fiind programați până acum 9717. Din cei programați până acum, însă, doar 5427 de fermieri s-au prezentat.

Într-adevăr, s-a început puțin mai târziu campania de primire a cererilor, dar noi ne preocupăm şi facem toate eforturile necesare să o închidem la timp”-Oana Năstase, purtător de cuvânt al APIA Dâmboviţa

 

În acest moment, aşa cum spun reprezentanţii APIA, se pare că Dâmboviţa se situează pe locul 5 în ţară, din punct de vedere al cererilor depuse pentru SAPS.

Există şi probleme cu care se confruntă, însă, fermierii potenţiali beneficiari, care au primit anul acesta posibilitatea de a primi bani şi pentru terenuri care nu sunt pe numele lor, dar pe care le lucrează.

„Mai sunt probleme cu unele primării din județ, care au refuzat inițial că completeze documentele necesare de care are fermierul nevoie la depunerea cererii. Mă refer  la acea adeverință care atestă utilizarea terenului de către fermier. Este o adeverință pe care a stabilit-o ordinul de ministru. Fermierul are nevoie și de o copie a filei din Registrul agricol. Mai există un caz aparte pe care încearcă ordinul de ministru să îl rezolve. Este vorba de terenul aflat la dispoziția fermierului sub alte forme decât în proprietate. Sub alte forme înseamnă un scchimb cu un alt fermier,  un comodat. Dacă  primăria are cunoștință despre acest caz și știe că este un caz clar, poate să-i treacă în registrul agricol la utilizarea sub alte forme și automat vor trece și în adeverința de uilizator la alte forme…. Fermierul trebuie să dea o declarație  pe propria răspundere în fața seretarului prin care își asumă că utilizează acel teren sub altă formă. Secretarii de primării refuză acest lucru și spun că nu au calitatea să certifice o declarație. Nu. Problema nu se pune să o autentifice. Secretarul avea calitatea de martor. -Oana Năstase, purtător de cuvânt al APIA Dâmboviţa.

Săptămâna aceasta va avea loc o videoconferinţă cu prefecții, primarii și secretarii de primării cu reprezentanți ai MADR, pntru reglementarea acestei situații.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media