ortooxacell kiss2022.gif Flax

50 de copii dâmbovițeni beneficiari de măsuri sociale speciale au fost reintegrați în familiile naturale. Vezi o parte dintre cazuri:

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița a organizat astăzi o conferință de presă organizată pe teren, în vizită la familii din localitățile I.L. Caragiale și Dragomirești. Aceste familii au fost incluse în proiectul derulat în parteneriat cu Fundația SERA România, privind “Reintegrarea/integrarea  copiilor beneficiari de măsură de protecţie specială, precum  și prevenirea separării copiilor de familie”.

     La eveniment au participat Cătălin Ganea, director programe Fundația SERA România, Cristiana Bucur, director general DGASPC Dâmbovița, Doinița Dinu, director general adjunct DGASPC Dâmbovița și reprezentanți ai presei.

     Reintegrarea/integrarea copiilor beneficiari ai unei măsuri de protecție specială este un proiect implementat în baza unui Acord de parteneriat încheiat între Consiliul Județean Dâmbovița, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița și Fundația „SERA ROMÂNIA”, prin hotărârea nr. 62/04.03.2013 a Consiliului Județean Dâmbovița.

Durata proiectului a fost de 1 an și s-a prelungit și în 2014. Cotele de participare în acest proiect au fost de 48% DGASPC și 52% Fundația SERA din totalul de 300.000 lei și a avut ca obiectiv general scăderea numărului de copii beneficiari ai unei măsuri de protecție specială, prin reintegrarea/ integrarea acestora în familia naturală/lărgită.

        Obiectivele acestui proiect au fost:

    – Scăderea numărului de copii, beneficiari ai unei măsuri de protecţie specială prin reintegrarea/integrarea acestora în familia naturală/lărgită;

    –  Responsabilizarea familiilor naturale cu privire la obligaţiile ce le revin faţă de copii;

     – Implicarea autorităţilor publice locale în procesul de susţinere a familiilor în care au fost reintegraţi sau urmează să fie reintegraţi copiii;

     – Reducerea cheltuielilor pentru sistemul de protecţie specială a copilului prin reintegrarea unui număr de 50 de copii, realizându-se o economie de 11.192 lei – cost mediu/copil/an. Sumele alocate în vederea atingerii obiectivului prezentului acord de parteneriat au reprezentat  1/3 din sumele destinate menținerii unui număr de 50 beneficiari în sistemul de protecție al DGASPC Dâmbovița.

       Deși inițial prin proiect s-a dorit reintegrarea a 50 copii, Echipa de implementare a finalizat 96 de cazuri după cum urmează: 72 copii reintegraţi – integraţi din sistemul de protecţie specială şi pentru 24  copii s-a realizat prevenirea separării de familie.

       S-au executat lucrări de construcție și reconstrucție, au fost achiziționate piese de mobilier, dar și alimente, rechizite și produse igienico – sanitare, necesare familiilor aflate în dificultate.

      Astfel, au fost implicate peste 30 de autorităţi locale privind procesul de reintegrare, post-reintegrare, sprijin material, forţa de muncă.

       Pentru cei 96 de copii reintegrați – integrați şi pentru care s-a realizat prevenirea separării de familie, fondurile au fost alocate astfel:

       Au fost achiziționate și montate 4 module de locuit tip container pentru 4 familii și în total 10 copii au fost reintegrați, iar pentru 6 copii s-a prevenit instituționalizarea în sistemul de protectie. Astfel, costul modulelor s-a ridicat la: 31465.38 + 19120.4 + 34096.04 + 38300.4 = 122982.22 lei

       În cadrul proiectului au fost construite integral și 3 case pentru 3 familii și în total pentru 15 copii s-a  prevenit instituționalizarea în sistemul de protecție. Astfel, s-au achiziționat materiale de construcții în valoare de: 16745.46+19156.48+23906.07= 23906.07 lei

       Prin proiectul “Reintegrare/integrarea copiilor beneficiari ai unei măsuri de protecţie specială în familia naturală/lărgită” s-a intervenit acolo unde părinţii sunt responsabili, iubitori faţă de copiii lor şi nu există abuzuri.

      În urma analizei efectuate, s-a constatat că 20% din copiii beneficiari ai proiectului “Reintegrare/integrarea copiilor beneficiari ai unei măsuri de protecţie specială în familia naturală/lărgită” au fost cazuri de prevenire a separarii copilui de familie, fiind  necesară continuarea activităților de prevenire în județul Dâmbovița.

       Parteneriatul s-a prelungit și în anul 2015, prin hotărârea nr. 234/16.07.2015 a Consiliului Județean Dâmbovița, cotele de participare fiind de 40% DGASPC (215.280 lei) și 60% Fundația SERA (322.920 lei). Noul parteneriat cu Fundația SERA România, valabil 18 luni, are ca obiectiv general prevenirea instituționalizării a cel puțin 50 de copii din județul Dâmbovița.

     Prezentare trei familii incluse în proiect

  1. Familia SA din comuna I.L. Caragiale

     Membrii familiei naturale sunt în numar de cinci. SA – mama (casnică), SV – bunica copiilor, II – fratele bunicii, SAC – fiica în vârsta de 7 ani, SBA – fiică în vârsta de 8 ani și SIA – fiu în vârstă de 11 ani.

      Cei trei copii au beneficiat de o măsura de protecție specială din anul 2012, deoarece imobilul acestora s-a darâmat, iar mama urma să plece în strainătate. În anul 2013 mama a solicitat reintegrarea copiilor în familie. Având în vedere că spațiul de locuit era impropriu pentru toți membrii familiei, cazul a fost fost inclus în proiectul derulat cu Fundația SERA România, realizându-se reamenajarea spațiului de locuit.

       Costul lucrărilor de construcție și a achizitiilor de materiale a fost în valoare de  34393.56 lei. Au fost achiziționate doua module tip container, utilate conform standardelor, mobilier, rechizite și alimente.

2 . Familia FC din localitatea Dragomirești, sat Decindeni

      Membrii familiei naturale sunt în numar de șase. FC – tatăl (fără ocupație), FM – mama (casnica), FV – fiu în vârstă de 9 ani, FE – fiică în vârstă de 15 ani, FI – fiu în vârstă de 18 ani și FM – fiica în vârstă de 17 ani.

      Trei dintre copii au beneficiat de o măsură de protecție specială din anul 2000, deoarece la momentul respectiv părinții erau bolnavi și se aflau în imposibilitatea de a avea grija de aceștia. În anul 2015, tatăl a solicitat reintegrarea copiilor în familie. Având în vedere că spațiul de locuit era impropriu pentru toți membrii familiei, cazul a fost fost inclus în proiectul derulat cu Fundatia SERA  România și s-a realizat reamenajarea spațiului de locuit.

       Costul lucrărilor de construcție și a achizițiilor de materiale de construcții pentru reabilitarea a două camere și o baie, precum și mobilier, alimente, rechizite a fost în valoare de 12510.09 lei.

 

  1. Familia SM din localitatea Dragomiresti, sat Decindeni

      Membrii familiei naturale sunt în numar de cinci. SM – tatăl (fără ocupație), SG – mama (casnică), SRD – fiica în vârstă de 14 ani, SAM – fiica în vârstă de 12 ani și SRI – fiu în vârstă de 4 ani.

      Deoarece condițiile de trai erau precare, pentru prevenirea separării copiilor de părinți, familia a fost inclusă în cadrul proiectului derulat cu Fundația SERA România.

       A fost întocmit un deviz estimativ cu necesarul de materiale pentru construcția unei locuințe pe terenul acordat de autoritatea publică locală. Aceasta a fost utilată cu mobilier, sobe și au fost achiziționate alimente și rechizite. Ajutorul total acordat în cadrul proiectului a fost în valoare de 16745.46 lei. Suplimentar, Primăria Dragomirești a susținut familia cu forța de muncă, utilaje și alte materiale pentru finalizarea construcției.

        caz 3 c_800x536caz 3 b_536x801caz 2 b_536x801caz 1 c_800x536caz 1 d_800x536

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media