ortooxacell kiss2022.gif Flax

Specialiştii C.N.M. Curtea Domnească, hotărâţi să descopere conexiunile dintre aşezarea geto-dacă de la Iedera şi existenţa sării în această zonă

Demarat în urmă cu trei ani de zile, programul de cercetare axat pe sursele de sare iniţiat de Complexul Național Muzeal Curtea Domnească și Muzeul Național al României continuă.

După deplasări în mai multe localităţi dâmboviţene unde există surse de sare sau izvoare de apă sărată, şi prezenţa la Congresul Mondial De Tracologie, la Târgovişte, din toamna anului trecut,  specialiştii pregătesc un articol ce va fi cuprins în lucrările acestui congres, însă concluziile nu sunt definitive, spun aceştia. De aceea, acest program va continua, specialiştii vrând să se axeze, în principal, pe așezarea geto/dacă de secol II de la Iedera, unde există o cetate geto/dacă care poate fi pusă în strânsă legătură cu exploatarea intensă a sării.

“Vom continua şi în 2014 pe această zonă. Ne interesează să ne axăm un pic mai mult pe zona Ocniţa, Gura Ocniţei, Iedera şi să vedem dacă putem face ceva conexiuni între cu aşezarea geto-dacă de la Iedera şi existenţa sării pe această zonă. Cu siguranţă a fost exploatată, dar trebuie să vedem în ce măsură şi dacă, într-adevăr, a existat sau a fost principala activitate economică a celor care au locuit în perioada respectivă la Iedera pe acel pinten de deal”, spune Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte.

Din anul 2011, când a fost demarat proiectul, specialiștii complexului muzeal, alături de profesorul Dragomir Popovici, de la Muzeul Național al României au realizat mai multe deplasări în localitățile Ocnița, Gura Ocniței, Glodeni și Bezdead, unde există surse de sare gemă, Gura Ocniței, sau izvoare de apă sărată, în celelalte localități.

Anul trecut, la Congresul Internaţional de Tracologie la Târgovişte, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte a fost reprezentat de către arheologii Ana Ilie, Gheoghe Olteanu, Ovidiu Cîrstina, A. Păunaş, I. Bogdan, cu lucrarea: „Exploatarea surselor de sare din bazinul superior al Ialomiţei din perioada epocii bronzului până în sec. I dupa Christos”.

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media