ortooxacell kiss2022.gif Flax

Oshibana, arta japoneză a florilor presate, mai mult decât o pasiune pentru Adela Talpeş

Într-o lume în care cotidianul nu ne mai lasă adesea loc de altceva, sunt persoane care reușesc să iasă din rutina zilnică și să găsească metode inedite de relaxare, pe care le transformă apoi în pasiune și, uneori, chiar devin profesionişti în domeniul respectiv.

Vasluianca Adela Talpeș este pasionată de peste 20 de ani de tehnica florilor presate, din momentul în care a realizat ierbarul din clasa a V-a, iar mai apoi de oshibana, arta japoneză a florilor presate prin care artiștii folosesc materiale vegetale presate pentru a ‚picta’ imagini din natură, artă care, din Japonia, s-a răspândit treptat în întreaga lume.

În 2009, Adela a realizat primul tablou cu flori presate și de atunci nu s-a mai putut opri.  „Anul 2011 a adus cu sine primul meu premiu, obţinut în Statele Unite la cea mai prestigioasă competiţie internaţională a artiştior cu flori presate (organizată de World Wide Pressed Flower Guild) şi, odată cu el, sentimentul de intimidare de la început s-a risipit ca un fum”, scrie Adela pe blogul ei. (www.floripresate.ro).

Prețurile tablourilor, la care se muncește foarte mult,  variază în funcție de dimensiune și complexitate. Pornesc de la 50 lei și pot ajunge la 2000 lei pentru un format A3, acoperit 100% cu plante.

5436

Vă oferim un scurt interviu cu Adela Talpeș, în care veți afla de unde vine pasiunea pentru oshibana, cum a reuşit să ducă această pasiune atât de departe, despre conceptul GreenArts și de ce are tot mai mulți adepți această artă frumoasă.

Povestiți-ne, pentru cei care nu cunosc această artă, ce înseamnă oshibana și de unde a apărut această pasiune a dumneavoastră pentru oshibana.

-Oshibana este numele japonez al artei florilor presate, format din cuvintele „oshi” (a presa) şi „bana” (planta), rudă cu ikebana, care înseamnă aranjarea florilor proaspete. Pasiunea mea pentru oshibana a început de fapt ca o pasiune pentru natura şi lumea vegetală în special, cu aproape 25 de ani în urmă, când nici nu ştiam despre existenţa unei asemenea arte. Primul contact cu tehnica presării plantelor a fost cu ocazia realizării ierbarului din clasa cincea şi de atunci am experimentat neîntrerupt, mi-am perfecţionat tehnica, ajungând treptat să creez şi arta. În cazul meu, a fost un proces autodidact îndelungat pentru că informaţiile lipseau cu desăvârşire în anii de început. Pentru cei care doresc să deprindă acum această artă este mult mai uşor, pentru că internetul oferă multe surse de informare şi mai mult, pot beneficia în mod direct de expertiza mea în cadrul cursurilor şi atelierelor de creaţie pe care le organizez. Am scris în detaliu despre evolutia mea în lumea florilor presate în două articole de pe site-ul www.floripresate.ro, pe care vă invit călduros să le cititi. Mi-am dorit să fie o sursă de inspiraţie şi de încurajare pentru cei care doresc să urmeze această cale.

-Înțeleg, din expozițiile și rezultatele obținute până acum, ca sunteți deja expertă în arta florilor presate. Cum se încadrează această artă în oshibana? Explicați pentru cititorii noștri.

-Aşa cum spuneam şi la început, oshibana şi arta florilor presate este acelaşi lucru. Termenul oshibana se foloseste mai mult în zona asiatică şi atunci când se doreşte sublinierea originii japoneze a acestei arte, iar arta florilor presate este denumirea folosită la nivel internaţional. Este însă important de menţionat faptul că arta florilor presate aşa cum o realizez eu şi o promovez se încadrează în sfera artelor verzi, adică acele arte care folosesc materiale din natură (plante presate, seminte, coji, cânepă, culori vegetale etc), fără prelucrări şi adaosuri chimice. În Romania, acest curent artistic este reprezentat prin conceptul GreenArts (arte verzi), al cărui co-fondator sunt, avand ca motto: „Natura transpusă în artă prin Ea însăşi”. Există şi mulţi artişti care folosesc alături de plante presate şi alte medii artistice (grafică, acuarelă etc.) sau prelucrează materialul vegetal prin vopsire, decolorare etc., realizând lucrări oshibana de mare valoare artistică, pe care însă nu le putem include în artele verzi. Mai multe detalii despre conceptul GreenArts puteţi găsi pe www.greenarts.ro și www.greenarts.eu.

-Ați reușit să transmiteți talentul dumneavoastră mai departe, celor care vor să învețe despre această artă?

-Cineva spunea despre artă ca este „revărsarea unui prinos interior care se cere împărtăşit”, iar eu am simţit puternic nevoia de a împartăşi bucuria creaţiei şi a apropierii de natură cu cei care simt această chemare interioară. Dumnezeu a înzestrat pe fiecare cu un talent sau altul, chiar dacă mulţi nu sunt conştienţi de asta. Ceea ce încerc eu să transmit este un ansamblu de tehnici specifice acestei arte, dar şi o emoţie pozitivă, o atitudine mentală în măsură să determine schimbarea benefică în sine şi apoi în cei din jur.

De cinci ani, de când am început să organizez ateliere de creaţie cu flori presate, am lucrat cu zeci de copii, tineri şi adulti, iar dintre aceştia sunt câţiva care au dorit să aprofundeze această artă în cadrul cursului de oshibana. Pe site-ul www.floripresate.ro puteţi afla detalii despre atelierele şi cursurile pe care le organizez. Pentru mine nu există bucurie mai mare decat bucuria şi satisfacţia pe care le citesc pe feţele cursanţilor mei atunci când finalizează o lucrare cu flori presate şi în toţi aceşti ani nu am întâlnit nici măcar o singură persoana care să nu se bucure de creaţia sa. Arta florilor presate şi alte arte verzi au un avantaj important  faţă de artele clasice şi anume faptul că materialul precreat de natură ajuta mult creatorul în realizarea lucrării sale, facilitând astfel accesul la exprimare artistică şi acelora care nu au inclinaţii artistice deosebite sau care nu şi le-au descoperit încă.

 

-Aveți planuri și mai ambițioase pentru a valorifica talentul și munca dumneavoastră în acest domeniu? Poate o mică afacere?

-Planul meu prioritar este să folosesc florile presate ca un mijloc de a-L onora pe Dumnezeu şi natura creată de El şi să-i inspir şi pe alţii în această direcţie, în special pe copiii din mediul urban, care au pierdut legătura cu natura, dar şi pe adulţii care simt nevoia să se redescopere prin intermediul apropierii de lumea vegetală într-un mod creativ. Mă pasionează de asemenea efectul benefic pe care lucrul creativ cu materiale naturale îl are asupra stării emoţionale şi implicit asupra stării de sănătate. În acest sens, am absolvit un curs de consilier dezvoltare personală prin artă şi îmi continui pregătirea în domeniul art-terapiei. Desigur, nici partea materială nu poate fi neglijată. Îmi construiesc deja o mică afacere legată de plantele presate, susţin cursuri şi ateliere de creatie, iar în scurt timp voi deschide primul magazin online din Romania dedicat tuturor celor pasionaţi de această formă inedita de artă, celor care folosesc plante presate pentru exprimarea artistică sau în afacerea lor.

 

 

 

Alexia3 Arte Altfel_Green6 Indrumare2

1534389_650534695017817_428845404_n

 

 

599380_10152328087149298_99947267_n

316820_382615408476415_1491599761_n

carturesti_final_m

Sunset inTarcu Mountains Floarea vietii2_mandala buchet-coreopsis terasa-cu-trandafiri

 

Prețurile tablourilor, la care se muncește foarte mult,  variază în funcție de dimensiune și complexitate. Pornesc de la 50 lei și pot ajunge la 2000 lei pentru un format A3, acoperit 100% cu plante.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media