ortooxacell kiss2022.gif Flax

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Recomandări pentru călătoria cu avionul

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la redactie@gazetadambovitei.ro .

 

Gravidia nu ar trebui să împiedice o femeie în activităţile propuse, fireşte cu excepţia recomandărilor generale legate de starea sa. Între măsurile pe care ar trebui să le ia o gravidă pentru siguranţa sarcinii se numără şi câteva recoandări în caz că are de efectuat zboruri cu avionul.

Dacă sarcina nu este dublată de alte afecţiuni care ar putea împiedica zborul cu avionul, acesta nu este interzis în timpul sarcinii. Dar este aprobat de companiile aeriere până la vârsta de şapte luni a sarcinii pentru că diferenţele de presiune reprezintă un adevărat pericol pentru o femeie gravidă. De cele mai multe ori, gravidele solicită o adeverinţă medicală care să ateste că sarcina are un parcurs clinic normal şi poate călători cu avionul, pentru ca şi compania de zbor să elibereze bilet fără probleme. “Mi s-a solicitat deseori adeverinţă medicală. Iar dacă sarcina este mai mare de şapte luni, compania aeriană eliberează bilet numai dacă gravida îşi asumă în totalitate responsabilitatea. Nu este recomandat să călătoreşti cu avionul dacă ai o sarcină de cel puţin 32 de săptămâni, pentru ca diferenţele de presiune să nu provoace ruptura prematură de membrană şi să provoace naşterea prematură” explică dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Pentru mai multă siguranţă, medicul are o recomandare preţioasă. “Sub îndrumare medicală, gravida care efectuează un zbor mai lung cu avionul nu ar fi rău dacă şi-ar face o injecţie anticoagulantă cu o oră înainte de zbor, pentru că statul prelungit într-o poziţie imobilă provoacă stagnarea circulaţiei sanguine şi pot apărea trombi venoşi care să provoace o catastrofă”, adaugă dr. Andrei Tomescu.

tomescu1

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media