ortooxacell kiss2022.gif Flax

Specialităţi POLIMED : Osteodensitometrie

Centrul Medical Polimed este singura unitate medicală din judeţul Dâmboviţa care oferă posibilitatea efectuării acestei investigaţii zilnic, cu programare prealabilă, după următorul orar :

Luni

08:00

15:00

Marţi

14:00

20:00

Miercuri

08:00

15:00

Joi

14:00

20:00

Vineri

08:00

15:00

Interpretarea rezultatelor se face de către :

  1. Dr. Doina Iulia BRÎNZAN, Medic specialist medicină nucleară

 

     OSTEODENSITOMETRIA DXA (DENSITOMETRIA CU FASCICUL DUAL DE RAZE X)

Osteodensitometria este o metodă folosită pentru măsurarea densităţii minerale osoase. Cauza cea mai frecventă a pierderii densităţii osoase este osteoporoză, urmată de carenţa de vitamina D.

Osteoporoza este o afecţiune caracterizată prin reducerea masei osoase şi deteriorarea microarhitecturii ţesutului osos, ducând la compromiterea rezistenţei mecanice a osului şi creşterea riscului de fractură. Osteodensitometria este metoda simplă, rapidă şi neinvazivă care permite măsurarea DMO (densitate minerală osoasă) şi reprezintă principala metodă de diagnostic a bolii în etapa preclinică, adică înainte de apariţia fracturilor. DXA este o investigaţie imagistică ce foloseşte două fascicule de raze X, cu niveluri diferite de energie, care permit măsurarea densităţii minerale osoase. Doza de radiaţie în examinarea DXA este până la a 10-a parte dintr-o radiografie simplă pulmonară şi câteodată este chiar mai mică decât ceea ce primim din mediul ambiant într-o zi (fondul natural de radiaţii), astfel că efectele adverse sunt practic neglijabile (pentru comparaţie: DXA 1-5µSv/examinare; mediu ambiant 5-8µSv/zi, radiografie toracică 50-150µ/examinare, mamografie 450µSv/examinare).

     Aparat ultraperformant, unic în judeţ

Centrul Medical Polimed utilizează un aparat de ultimă generaţie, printre cele mai performante,  Lunar DPX-NT, singurul disponibil în judeţul Dâmboviţa.

Softul performant, Encore, permite efectuarea examinării la nivelul coloanei lombare, la nivelul soldului uni- sau bilateral, la nivelul antebraţului uni- şi bilateral, precum şi total body (se poate determina şi compoziţia corpului, indicele de masă corporală şi distribuţia ţesutului adipos).

Coloana lombară este locul de elecţie pentru măsurarea densităţii osoase, la acest nivel existând os trabecular care începe să se demineralize aproximativ în jurul vârstei de 50 de ani. De asemenea, este localizarea preferată pentru monitorizarea răspunsului la tratament. Cu ajutorul echipamentului LUNAR DPX-NT măsurarea densitătţi minerale osoase se face cu o mare acurateţe şi precizie.

Examinarea “Dual Femur” reprezintă o investigaţie  extrem de importantă în aprecierea riscului de fractură de şold. Practica standard constă în măsurarea unui singur femur, cu repoziţionare şi prelungirea cu mult timp pentru ambele femururi. Echipamentul deţinut de Polimed permite cu ajutorul softului performant examinarea automată a ambelor femururi, la o singură poziţionare a pacientului într-un timp foarte scurt. Se face şi o analiză automată a datelor, algoritmii sofisticaţi oferind o garanţie a calităţii măsurătorilor şi o scădere a erorilor datorită unei poziţionari incorecte.

Există mai multe tehnologii de scanare în DXA, aparatul de care dispunem foloseşte un sistem cu fascicul pencil beam ce prezintă ca principal avantaj o iradiere redusă.

Echipamentul utilizează cel mai perfomant software pentru examinarea DXA: Advanced Hip Assessment (AHA), care oferă parametri importanţi legaţi de riscul de fractură.

De asemenea, este posibilă o aplicaţie foarte importantă, analiza de trend, adica analiza evoluţiei în timp, extrem de utilă pentru monitorizarea răspunsului la tratament.

Aparatul afişează rezultatele globale sub forma unor grafice, precum şi valorile numerice pentru fiecare dintre regiunile de interes pe care s-au făcut măsuratorile (suprafaţa regiunii de interes, conţinutul mineral osos, densitatea minerală osoasă, valoarea medie a DMO a adultului tânăr pentru regiunea de interes respectivă, scorul T, valoarea medie a DMO la persoane de sex şi vârstp corespunzatoare pacientului pentru regiunea respectivă, scorul Z.

     Pregătirea pacientului pentru efectuarea osteodensitometriei:

  • se poate mânca normal în ziua respectivă;
  • nu se consumă suplimente cu calciu cu 24 ore înainte de efectuarea examinării;
  • se evită îmbracamintea cu fermoare, catarame, nasturi metalici;
  • se va informa operatorul dacă aţi făcut recent investigaţii imagistice cu substanţe de contrast (Rx cu bariu, CT sau RMN cu substanţă de contrast);
  • se va informa operatorul dacă există probabilitatea existenţei unei sarcini.

DXA este una dintre cele mai exacte dintre măsuratorile aplicate în medicină. În cazul osteoporozei examinarea este esenţială pentru buna practica medicală. Pentru a-i asigura performanţele în folosul bolnavului (identificarea corectă a bolii, evitarea abuzului terapeutic, monitorizarea evoluţiei) au fost elaborate norme precise de asigurare şi control al calităţii (pregătire performantă a operatorilor şi medicilor, proceduri standard de lucru, teste de control al calităţii).

DXA joacă un rol cheie în evaluarea complexă a bolnavului cu osteoporoză, fiind utilizată pentru mai multe scopuri: diagnosticul osteoporozei, identificarea fracturilor vertebrale, evaluarea riscului de fractură, stabilirea nivelului de intervenţie terapeutică şi urmărirea evoluţiei naturale sau postterapeutice a bolii.

Repetarea examinării DXA depinde de scopul urmărit: surprinderea bolii paralel cu îmbătrânirea unui subiect normal sau osteopenic, sau urmărirea progresului la un pacient aflat sub tratament. Monitorizarea evoluţiei sub incidenţa terapeutică este utilă, pe de o parte, pentru că înregistrarea unei evoluţii favorabile încurajează bolnavii să-şi continue medicaţia şi, pe de altă parte, pentru că poate identifica pacienţii necomplianţi sau care nu răspund favorabil, impunându-se reevaluarea pentru identificarea unei eventuale osteoporoze secundare sau schimbarea schemei terapeutice. În general, dupa iniţierea unui tratament, prima examinare ar trebui făcută la interval de 1 an, apoi mai rar.

     Osteoporoza este o problemă medico-socială prioritară prin:

–      frecvenţa ridicată a bolii şi perspectiva ca aceasta să crească;

–      prevalenţa populaţionala de 0.8%, cu creştere abruptă după 45 de ani la femei şi după 65 de ani la bărbaţi;

–      incidenţa mare a fracturilor osteoporotice, cu risc de fracturi de-a lungul vieţii de 15% la femei şi de 5% la bărbaţi;

–      creşterea accentuată a populaţiei peste vârsta de 45 de ani (îmbătrânirea populaţiei);

–      mortalitatea după fracturile de col femural este deosebit de mare la ambele sexe (15-20%), mai mare decât prin cancerul mamar şi uterin luate împreună;

–      invaliditate comparabilă cu cea după accidentele vasculare cerebrale (50% din bolnavii cu fracturi de şold nu vor putea umbla fără ajutor);

–      costuri de spitalizare pentru fracturile de şold superioare celor pentru infarctul miocardic sau diabet zaharat, dublate de costurile ridicate ale recuperării ândelungate (peste 1 an);

–      în România boala este subdiagnosticată şi recunoscută tardiv, lipseşte profilaxia, iar tratamentul se face la întâmplare;

–      osteoporoza şi fracturile osteoporotice se asociază cu creşterea mortalităţii şi sunt o cauza majoră de dizabilitate şi de scădere a calităţii vieţii.

În ultimii ani mai multe agenţii naţionale (inclusiv în România) şi internaţionale au elaborat norme pentru selecţionarea persoanelor care urmează a fi supuse evaluării prin DXA.

Astfel, indicaţiile DXA în diagnosticul precoce al osteoporozei sunt: toate persoanele peste 65 de ani, sau femei <65 de ani dar  cu menopauza precoce (<45 de ani), bărbaţi/femei <45 de ani cu corticoterapie (>7,5mg/24h>3 luni, sau fracturi atraumatice numeroase, anorexie nervoasă, menarhă întârziată (>15 ani), amenoree secundară prelungită, hepatopatii cronice, imobilizare la pat>6 luni, antecedente familiale de osteoporoză, tabagism (>20 tigarete /zi), alcoolism (>21 unităţi pentru bărbaţi şi >14 unităţi pentru femei), hiperparatiroidism primar, fracturi vertebrale, sindrom de malabsorbţie, osteopenie radiologică, hipogonadism, tendinţă la cădere (afecţiuni neurologice), poliartrită reumatoidă, hipertiroidism, aport alimentar sărac în calciu, tratamente cronice cu anticonvulsivante sau anticoagulante, greutate corporală scazută (IMC <20kg/m2 ).

Vă reamintim că oriunde vă aflaţi pe tot teritoriul ţării, fie că sunteţi în concediu sau în tranzit, la mare sau la munte, partenerii centrului Polimed vă stau la dispoziţie. Reţeaua privată de sănătate Regina Maria, Hiperclinica Medlife, Medicover Romania, parte a Grupului European MedicoverSanadorPolisano ş.a., sunt unii dintre cei mai mari şi cunoscuţi parteneri ai clinicii, de a căror experienţă şi performanţă puteţi beneficia în tratarea afecţiunilor de care suferiţi.

 

Citiţi şi:

Specialităţi POLIMED: Cardiologie

Specialităţi POLIMED: Ginecologie

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media