ortooxacell kiss2022.gif Flax

Părerea „pe stil românesc” a biologului: Apa are bacterii din fecale, dar merge şi aşa!

Explicaţie superbă a directorului Institutului de Biologie București, din cadrul Academiei Române, academicianul Octavian Popescu, cu privire la apă din Pucioasa, prezenţa bacteriei clostridium şi gradul de pericol al acesteia. Ca la o lecţie de chimie, pentru care evident nu putea fi contrazis, directorul Institutului de Biologie București a explicat că apa are bacterii, dar nu suficiente cât să ne omoare, iar voma şi diareea… se mai întâmplă! Iată explicaţia dată de specialistul invitat de Compania de Apă să mai spele din povestea unei luni întregi în care zeci de dâmboviţeni au fost lipsiţi de apă potabilă:

Numărul de bacterii este foarte important. În normele Consiliului Europei se raportează la 100 de mililitri. ….De asemenea, s-a adăugat, dar asta numai de aproximativ 20 de ani, s-a adăugat și absența Clostridium perfingens. Acum, ea, în momentul în care este prezentă, și v-am spus, în 99% din cazuri, bacteria care provoacă diaree sau stare de vomă și de rău se ia de pe alimente de origine animală. Bacteria aceasta are specificitate și în funcție de specificitate dă gazdă, adică este specifică pentru om. Sunt cinci tipuri de clostridium perfingens. Toate aceste tipuri produc toxine și clostridium perfingens este printre cele care au diversitate mare de toxine. Până în momentul de față au fost identificate 16. Dintre acestea, cinci sunt mai importante, alfa, beta, epsilon și iota, iar a cincea este o toxină enterocolică care, de cele mai multe ori dă forma de diaree apoasă la consumul unui aliment contaminat, după opt până la 24 de ore.

Acum fenomenele greață, vomă și diaree apoasă nu țin mai mult de câteva ore și fără nici un tratament situația se rezolvă. Nu există persoană care să nu fi avut cel puțin o dată în viață contact cu această bacterie. În momentul în care am avut contactul, în circa una-două săptămâni produce anticorpi, așa că la următorul contact avem anticorpi și practic nu ne mai deranjează această bacterie. Infecția cu bacteria din apa potabilă este aproape imposibilă. Nu sunt semnalate cazuri de infecție cu clostridium perfingens în literatura de specialitate, în care sursa infecției să fie apa potabilă.

De exemplu, în SUA în fiecare an se raportează peste un milion de pacienți care au suferit o infecție cu clostridium perfingens, iar decesele cu această formă enterocolică sunt foarte rare.

Tot această bacterie poate produce așa numita cangrenă gazoasă în cazul rănilor adânci.

Timpul de multiplicare al unei generații de bacterii e de la 6,5 minute, până la 10 minute. În maxim 10 minute, în condiții prielnice, această bacterie ajunge de la 1,la 2, de la 2, la 4, de la 4, la 8 și așa mai departe.

Numărul de bacterii care să provoace o enterocolită, o diaree acută, este foarte mare, 10, la a opta pe mililitru înseamnă 100 de milioane de bacterii pe mililitru. Ca să atingi aceasta trebuie să ingeri o cantitate importantă, deci câteva mii sau sute de mii de bacterii. În principal din produsele din carne insuficient tratate termic.

 Explicaţia biologului se contrazice cu decizia DSP Dâmboviţa care a declarat încă de la începutul problemei că există riscul imbolnăvirilor din cauză digestivă din cauza apei cu clostridium. Cel mai probabil, DSP nu îl cunoaşte pe specialistul biolog de s-a speriat aşa de la „câteva” bacterii şi a oprit furnizarea apei.

Directia de Sanatate Publica informeaza (pe 16 ianuarie) populatia din localitatile Pucioasa, Branesti, Vulcana Bai, Vulcana Pandele si Doicesti cu privire la riscul aparitiei  imbolnavirilor de cauza digestiva in relatie cu consumul de apa potabila din ultimele zile si recomanda prezentarea la unitatile medicale  din zona (cabinetele medicilor de familie, spitale) in cazul aparitiei primelor semne de boala digestiva.

Mentionam ca alimentarea cu apa potabila a fost sistata, apa nemaifiind sigura pentru consum datorita aparitiei unui risc microbiologic (Clostridium perfringens) la iesire din statia de tratare, fara modificarea calitatii apei in reteaua de distributie.

  Este interesantă şi apariţia acestui specialist, adus de Compania de Apă, la 2 luni de la situaţia disperată de la Pucioasa şi împrejurimi. La fel de interesant ar fi de ştiut şi dacă acesta a fost recompensat pentru efortul de a ne explica că diareea e ceva normal.

Distribuie:

4 comentarii la „Părerea „pe stil românesc” a biologului: Apa are bacterii din fecale, dar merge şi aşa!”

  1. L-a adus Staicu sau Oprea ? Halal !! L-au sponsorizat si pe domnul biolog ,ca se poarta la compania de apa …Scrii frumos ? Platim!
    Din banii prostilor!

  2. Stimate domn biolog eu am facut o facultate in domeniul tratarea si epurarea apelor. daca DVS sustineti acest fapt eu renunt la facultate’ la o diploma de stat notata cu zece in 1980

  3. ati rezolvat si aceasta problema in stilul caracteristic .Nu mai poate compania de apa de grija cetatenilor .Bine ca platim apa infestata la pret de apa potabila!

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media