ortooxacell kiss2022.gif Flax

Dr. Silviu Diaconescu a inventat spitalul de campanie mobil modular

Cercetarea ştiinţifică a fost o preocupare concentrată pe anumite teme. Dintre acestea amintim:  banca de ţesuturi şi os, pe care Silviu Diaconescu a făcut-o la Spitalul Militar Central, alături de colegii săi; protezarea membrului superior; tratamentele în catastrofă şi campanie, începând de la aparatură şi mergând către spitalul de campanie pe module; laserul cu dioxid de carbon şi cel cu heliu neon; targa radiotransparentă pentru catastrofă şi campanie; reconstrucţia în imagini bidimensionale în studiul osteodensitometru; mâna electromagnetică; sisteme de imunomodulare a politraumatizaţilor; influenţa factorilor de mediu asupra capacităţi bio-mecano-energetice a luptătorilor ș.a.

 Munca de cercetare s-a concretizat în 255 de lucrări comunicate şi publicate în ţară şi străinătate, unele premiate, altele distinse. Enumerăm câteva dintre volumele publicate, incluzând cărțile scrise alături de colegi de breaslă: “Patologia chirurgicală”, „Epidemologia accidentului rutier”, „Politraumatismele membrelor în condiţii de catastrofe” (1982), „Chirurgia traumatismelor osteo-articulare. Membru superior” (1987), „Chirurgia traumatismelor osteo-articulare. Membru inferior” (1989), „Aspecte noi în osteoporoză” (1995) – a studiat problema urmând să introducă primul osteodensitometru în România, în 1996, “Traumatologia – ortopedia urgenţe” (1997), „Laserul în tratamentul afecţiunilor osteoarticulare” (1999),  „Membrul superior. Amputaţie şi proteze” (2000),  „Politraumatismele” (2001), „Patologia aparatului locomotor” (2006 prima ediţie).

„În practică te întâlneşti cu diferite situaţii şi atunci creezi”

De numele doctorului Silviu Diaconescu, pe care îl gășiți în fiecare zi de marți la clinica Hymarco din spatele Primăriei Târgoviște, se leagă introducerea a peste 15 procedee noi de operaţii şi investigaţii. A realizat de asemenea 11 inovații și are 14 invenții brevetate. “În practică te întâlneşti cu diferite situaţii şi atunci creezi”, explică doctorul. Dintre invenții amintim: fixator extern de diferite variante pentru fracturile deschise; proteze bioelectrice pentru membrul superior – prin captarea biocurenţilor din muşchi, transmiși de creier; targă pentru a imobiliza şi transporta politraumatizatul; trusă de lucru pentru chirurgia osoasă cu laser; trusă de prelevare şi transport a homogrefelor pentru chirurgia reconstructivă; săli de operaţii pe containere. Ne oprim asupra acestei invenții pentru a oferi mai multe detalii. Containerul se ridică de pe saşiul autovehicolului şi se lasă pe pământ. El poate fi transportat și cu elicopterul. “Le-am făcut şi dotat cu ajutorul Întreprinderii de tehnică medicală şi Întreprinderii Autobuzul. Au ajuns până în Gof şi în Somalia”, precizează Silviu Diaconescu.

  diaconescu_ordinul_pentru_merit_ofiter

Cea mai dragă distincție i-a fost acordată acasă, la Târgoviște

Întreaga sa activitatea i-a adus recunoaștere a valorii sale, prin medalii și distincții numeroase. “Primele sunt medaliile şi ordinile Meritul Militar, pentru că sunt medic militar: ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Ofiţer, ordinul pentru merit în grad de ofiţer. (foto2 și foto3) Însă dintre diplome şi distincţii, cea mai dragă şi îmi aduc aminte cu emoţii de momentul când mi-a fost înmănată este Diploma de Excelenţă din partea Consiliului Municipal Târgovişte (foto 4), în anul 2007. Aici mă născusem, aici fusese capitala ţării, iar acolo, la ruine, unde mi-a fost înmânată, mă jucam când mic și îmi era frică de şerpi”, spune cu aceleași emoții doctorul apreciat atât în țară, cât și în străinătate. Este membru al Societății Internaţională de Chirurgie Ortopedică, membru al Societății Internaţionale de Cercetare în Chirurgie Ortopedică, membru al Societății Militare de Medicină Balcanică, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, al Academiei Europene de Ştiinţe Medicale.

diaconescu_diploma_de_excelenta

Cât pot, dau din ce cunosc”

În plan profesional, Silviu Diaconescu își dorește să continue să profeseze, să termine cărțile pe care le are în lucru, să ajute oamenii bolnavi și să dezvolte ramura sa, fiind de părere că întotdeauna este loc de mai bine. “Încă din şcoala primară, când am început să simt plăcerea de a fi premiant – mare pacoste pe capul unui om, dar foarte plăcut – încă de atunci am simţit mereu că sunt obligat să mă autodepăşesc şi că nu ajung niciodată la limita pe care mi-o doresc. Mereu te trezeşti cu lucruri care te pun în încurcătură şi îţi dai seama că nu ştii de ajuns”, spune doctorul care ne învață ce trebuie să facem în astfel de situații, indiferent de domeniul de activitate. “Noutăţile apar şi metodele se schimbă. Avem mijloace de diagnostic mai sofisticate, mai complexe. Cu toate acestea îţi scapă destule. Oricât de atent ai fi. Fără nicio jenă, cu toate titlurile pe care le am, apelez la colegi când am semne de întrebare. În momentul în care simţi că nu stăpâneşti perfect situaţia este bine să asculţi păreri din dreapta, din stânga pentru a găsi soluţia de a rezolva pacientul, fără ifose, că omul poate să moară până îţi vine ție mintea la cap”, subliniază Silviu Diaconescu. Prin tot ce a întreprins, el ne oferă un model: “Îmi continui activitatea, pentru că îmi place să activez şi să fac cât mai bine pot. Cât pot, dau din ce cunosc.”

Citește și:

Personalităţi româneşti: târgovişteanul Silviu Diaconescu. Aflaţi mai multe despre omul care a operat pe trei continente!

Târgovişteanul Silviu Diaconescu a introdus primul laser terapeutic şi primul osteodensitometru în România (foto)

  

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media