ortooxacell kiss2022.gif Flax

AVERTISMENT: Medicamente interzise în străinătate, autorizate în România (II)

Farmacist primar Carmen Holban, administrator asociat S.C. Hyperici Farm S.R.L., ne pune la curent cu noutăţile, la nivel mondial, în ceea ce priveşte piaţa medicamentelor. În urma discuţiei, Gazeta Dâmboviţei câteva dintre substanţele active conţinute de medicamente uzuale, asupra cărora s-au ridicat semne de întrebare.

 

Continuăm astăzi cu Furazolidonă

Face parte din grupa antidiareicelor antiinflamatoare şi antiinfecţioase intestinale.
Medicamentul este indicat în enterite, enterocolite infecţioase şi toxiinfecţii alimentare produse de germeni sensibili la furazolidonă, dizenterii bacilare, lambliază.
Medicamentul se eliberează fără prescripţie în farmaciile din România. Există produse pentru adulţi sau pentru copii. De altfel, medicamentele pe bază de furazolidonă destinate copiilor sunt cele mai controversate. Multe ţări au reglementat strict administrarea acestui medicament copiilor.

Iată cum au reglementat alte ţări eliberarea acestui medicament:

–         În 1977, Japonia a interzis vânzarea medicamentului pentru că pe piaţă există alte produse mai sigure decât furazolidonă, spuneau autorităţile japoneze. Zece ani mai târziu, Coreea a procedat la fel, din aceleaşi raţiuni.
– În 1980, Filipine a restricţionat administrarea medicamentului şi a obligat producătorii să specifice la secţiunea de atenţionări din prospect că medicamentul are potenţial cancerigen, aşa cum au arătat testele făcute pe animale.
– În 1982, Italia a introdus următoarea atenţionare specială în prospect: „a se administra pe perioade scurte de timp şi sub supravegherea medicului”.
Irak a retras de pe piaţă medicamentele pe bază de furazolidonă, în 1986.
Malaezia a retras toate produsele de piaţă care conţină substanţa activă furazolidonă (1987).
– În 1991, Libanul a retras de pe piaţă medicamentele care conţineau furazolidonă indicate pentru tratamentul copiilor. În 1998 şi Yemen-ul a retras de pe piaţă acest medicament.

Specialiştii Farmaciilor Hyperici recomandă dâmboviţenilor şi nu numai să citească cu atenţie prospectele medicamentelor înainte de administrare, chiar dacă sunt de tipul OTC – care nu necesită prescripţie medicală. Mai mult, pacienţii ar trebui să solicite recomandarea medicului sau farmacisului. Medicul curant este însă persoana cea mai în măsură să indice medicamentele, dozele optime şi durata tratamentului.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media