ortooxacell kiss2022.gif Flax

CULTURĂ ȘI ISTORIE – Radu STATE: LA VÂNĂTOARE, ÎN ANUL 1950

 

La sugestia mentorului nostru am căutat în ultimele zile, printre documentele din Arhivă, informaţii care să creioneze tabloul unuia dintre hobby-urile aflate în toate vremurile la modă: vânătoarea.

Încercarea mea se îndrepta iniţial, spre o descriere a acestei activităţi, pentru anii interbelici, însă lipsa unui volum mai consistent de informaţii pentru această perioadă,  m-a determinat să merg cu cercetările, până prin anii ’50.

Sper totuşi că ceea ce vă voi povesti aici, o să vă trezească interesul, în ciuda repulsiei, de înţeles, cu care ne gândim la acea perioadă din istoria noastră.

Permisul de vânătoare îl puteai obţine atunci, doar prezentându-l pe cel vechi (unde era cazul), lângă el fiind necesară ataşarea unei fişe individuale, a unei fişe de control a vânatului ucis în anul anterior (unde era cazul),  apoi chitanţa doveditoare a plăţii taxei de timbru, în valoare de 300 de lei, precum şi chitanţa ce dovedea plata taxei de vânătoare – tot 300 de lei, viraţi către Asociaţia Generală a Vânătorilor din Republica Populară Română.

Obiectul aflat în „vizor”? Conform tabelului întocmit la începutul anului 1950, de către Direcţia Silvică Dâmboviţa, în judeţ existau: 15 cerbi, 55 de ciute, 12 capre negre, 30 de urşi, 55 de mistreţi, 659 de lupi, 3 râşi, 6500 de iepuri, 40 de cocoşi de munte, 6 dropii, 550 de vulpi, 35 de pisici sălbatice şi 150 de jderi.

Pe raza judeţului existau 59 de fonduri de vânătoare, Filiala Dâmboviţa numărând 1400 de vânători cu permise.

Datorită creşterii simţitoare a numărului de lupi, au fost organizate 44 de vânători, soldate cu uciderea a 34 de exemplare.

Existau şi trei zone de refugiu, în care vânătoarea era interzisă. Unul dintre acestea era fondul Valea Ialomicioarei, zonă care constituia însă, conform unui raport al Direcţiei Silvice judeţene, un „punct de atracţie al braconierilor”.

Aş mai adăuga faptul că în anul 1950 se deschidea fazaneria de la Dragomireşti, populată pentru început, cu 200 de fazani.

Despre pescuit….în scrierea viitoare.

RADU  STATE  este  doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale  și ardelean de Târgoviște…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media