ortooxacell kiss2022.gif Flax

COSMOSUL DIN NOI – Ioan N. RADU: OAMENII DE IERI AI DÂMBOVIȚEI

 

VICTOR  BĂDULESCU

Fiecare localitate, ca aşezare omenească formată, se mândreşte cu costumele tradiţionale, cu meşteşugurile  transmise din generaţie în generaţie, cu cele mai frumoase obiective turistice, cu oamenii de seamă ce au trăit pe acele meleaguri, cu realizările recente etc.  Ne vom oprit la evidenţierea personalităţilor născute, şcolite, crescute sau trăite în spiritul colectivităţii locale, care cu calităţi şi merite deosebite, au adus o contribuţie valoroasă în domeniul economic, cultural, ştiinţific, tehnic, politic, social, sportiv etc.  Aceşti oameni de seamă sunt consideraţi ca reprezentanţi importanți ai aşezării respective şi sunt aniversaţi şi readuşi în memoria localnicilor ca o răsplată a rezultatelor activităţilor lor, prin organizarea de conferinţe, zile omagiale, zilele localităţii respective, dar şi prin folosirea unor mijloace de informare moderne ca radioul, televiziunea şi, nu în ultimul rând, internetul.

Pentru a găsi un material necesar rubricii Oamenii de ieri, am „navigat pe internet” printre paginile primăriilor din judeţul nostru, la rubrica „Personalităţi”, pentru a întocmi o evidenţă în acest sens. Nu am reuşit să duc la bun sfârşit acţiunea mea, din diferite motive: ori nu exista rubrica căutată, ori era incompletă, ori întocmită greşit etc.        Am reuşit, totuși, să găsim un subiect adecvat prin care să arătăm locuitorilor judeţului că avem cu ce să ne mândrim şi în rândul personalităţilor naţionale. Din mulţimea Oamenilor de ieri de pe seit-ul Primăriei Găeşti, atenţia ne-a fost atrasă de viaţa si activitatea economistului Victor Bădulescu, pe care încercăm să o prezentăm în continuare.

S-a născut la 28 iulie 1892, la Găeşti. A terminat şcoala primară din localitatea natală, apoi a urmat Liceul „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, pe care l-a absolvit remarcabil.  Îşi continuă studiile la Şcoala de Ştiinţe Politice din Paris unde, pe lângă drept, urmează şi cursuri care îl vor îndrepta către doctrine economice şi politice, finanţe etc.  Astfel, în 1914 obţine diploma de licenţă la Secţia financiară cu o teză despre chestiunea agrară din România. În 1915 se înscrie la Facultatea de Drept a Universităţii din Paris, pe care o absolvă anul următor.

Studiile îi sunt întrerupte de izbucnirea Primului Război Mondial. Chemat în ţară, este repartizat la Şcoala de ofiţeri de rezervă de artilerie şi geniu, pe care o termină ca şef de promoţie Participă la război, iar după terminarea acestuia îşi continuă studiile la universitatea pariziană pentru a obţine doctoratul.  Începe să publice articole şi studii în revista „Revue de science et legislation financieres”. Plecând de la un astfel de articol finalizează în 1922 cercetarea „Le prelevement extraordinaire sur la capital dans l’Empire Allemand”, premiată de Facultatea de drept. Anul următor obţine titlul de doctor în ştiinţe economice şi financiare pe baza tezei „Les finance publiques en Roumanie”.

La terminarea studiilor se întoarce în ţară şi intră la Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti. Devine apoi docent şi după câţiva ani conferenţiar la catedra de Economie Politică şi finanţe a Facultăţii de Drept, unde se remarcă prin cursul intitulat „Monedă. Schimb. Preţuri”. În paralel, a intrat încă din 1922 ca referent la Banca de Credit Român, unde a promovat până la funcţia de director al acesteia (1928 – 1935).   Se remarcă, în mai 1942, prin înfiinţarea şi preluarea noii catedre de economie politică de la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.

Politic s-a aflat de partea liberalilor şi a făcut parte din echipa de guvernare a lui Gheorghe Tătărescu, ca subsecretar de stat la Ministerul de Finanţe,  între 19341937. La propunerea lui Nicolae Titulescu, a fost desemnat membru permanent în Consiliul Economic al Micii Antante, apoi al Înţelegerii Balcanice. A fost cooptat în consiliul economic al Societăţii Naţiunilor, cu un mandat de patru ani, susţinându-l cu experienţa sa pe Nicolae Titulescu. A participat, la Naţiunile Unite, la negocierile legate de plata datoriilor României de după cel de-al Doilea Război Mondial. Ca o încununare a activităţii din domeniul economiei şi finanţelor, în mai 1945 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

Viaţa sa a devenit un coşmar odată cu instalarea guvernului comunist şi începutul acţiunii de persecutare a personalităţilor româneşti. Importantul titlu academic avea să-i fie retras (1948). A fost condamnat politic şi închis la Sighetu-Marmaţiei.  A decedat în detenţie la 10 decembrie 1953.  Repunerea în drepturi ca membru corespondent al Academiei Române a avut loc în 1990.

Printre publicaţiile importante ale lui Victor Bădulescu sunt:  Les finances publiques en Roumanie, 1922/1923, Situaţia financiară a căilor ferate, 1924, La situation monetaire de la Roumanie, 1930, Probleme economice şi financiare, 1940, Probleme monetare internaţionale, 1944, Autarhie sau colaborare internaţională, 1945, Tratat de politică comercială. Comerţ exterior şi schimburi internaţionale, 1945.

Sunt nume ale unor personalităţi locale şi judeţene, iar operele lor valoroase sau intensa lor activitatea au devenit patrimoniu național şi care din păcate, au rămas nevalorificate în timp sau chiar uitate.  Cum unele autorităţi sau organisme competente locale sau judeţene au posibilităţi limitate de impunere a memoriei lor prin acţiuni concrete, precum editarea unor pliante, broşuri, monografii etc. sau  confecţionarea unor plăci comemorative, propun ca aniversarea personalităţilor să se realizeze măcar pe  paginile instituţiilor menţionate, ştiindu-se că eforturile cerute şi cheltuielile necesare  sunt minime.  Cred că,  onorându-i pe cei de ieri, le dăm speranţe celor de mâine!

Domnul profesor IOAN N. RADU e singurul campion mondial din istoria Târgoviștei, un pasionat cercetător în domeniul astronauticii, autorul unui număr impresionant de lucrări în domeniu și un spirit mereu tânăr…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media