ortooxacell kiss2022.gif Flax

Universitatea Valahia din Târgoviște, partener al Institutului Norvegian de Cercetare în Bioeconomie (NIBIO)

 

Situat în Ås, departamentul Akershus,  parte din regiunea tradițională Follo,  Institutul Norvegian de Cercetare în Bioeconomie (NIBIO), partenerul Universității Valahia din Târgoviște în proiectului bilateral 25 Bil/25.04.2017,  a fost înființat la 1 iulie 2015 și este unul dintre cele mai mari institute de cercetare din Norvegia. NIBIO este deținută de Ministerul Agriculturii și Alimentației și este o fuziune între Institutul Norvegian de Cercetare Agricolă și de Mediu (Bioforsk), Institutul Norvegian de Cercetare Economică Agricolă (NILF) și Institutul Norvegian de Silvicultură și Peisaj (Skog og landskap).

NIBIO acționează ca o divizie formată din șase departamente cu aproximativ 125 de angajați. Angajații sunt prezenți în mai multe locații din întreaga țară, în special  zonele importante pentru producția agricolă în Norvegia. Angajații cu experiență în domeniul științelor economice și sociale se află în principal în Oslo. Menirea NIBIO este de a contribui la siguranța și siguranța alimentară, la gestionarea durabilă a resurselor, la inovare și la crearea de valoare prin intermediul cercetării și producției de cunoștințe în cadrul industriei alimentare, agriculturii, silviculturii și a altor industrii biobazice. Din punct de vedere științific, baza bioeconomiei este utilizarea și gestionarea resurselor biologice marine și terestre, mai degrabă decât o economie fosilă bazată pe cărbune, petrol și gaze. În acest sens, NIBIO va deveni principalul centru național pentru dezvoltarea cunoștințelor din domeniul bioeconomiei.

Scopul institutului este de a contribui la securitatea alimentară, gestionarea durabilă a resurselor, inovarea și crearea de valoare prin intermediul cercetării și producției de cunoștințe din domeniul alimentar, al silviculturii și al altor industrii biologice. NIBIO oferă cercetare, suport managerial și cunoștințe pentru a fi utilizate în pregătirea națională, precum și pentru întreprinderi și pentru societate în ansamblu. Aproximativ 700 de angajați sunt prezenți în toate părțile țării. Biroul principal este situat la Ås în județul Akershus, chiar în afara orașului Oslo.

NIBIO este deținută de Ministerul Agriculturii și Alimentației ca o agenție administrativă cu autorizare specială și cu consiliul de supraveghere propriu. Având ca deviză, Cunoașterea pentru viață (Knowledge for life), considerând că viitoarea noastră bunăstare depinde de utilizarea durabilă a resurselor noastre naturale. NIBIO se află în fruntea tranziției de la o economie bazată pe petrol la o bioeconomie. Activitățile din cadrul proiectului bilateral 25 Bil/25.04.2017 au avut lor în Ås, unde se află sediul Diviziei de Producție și Societate Alimentară , o unitate națională de cercetare și competență cu domenii-cheie de cercetare în domeniul producției vegetale, agronomiei, științei solului, ecologiei, peisajelor culturale, economiei și științelor sociale.

Diviziunea are proiecte și misiuni în cadrul strategiilor de gestionare a nutriției și fertilizare, tehnologii agricole și de senzori, economie de mediu și resurse, impactul schimbărilor de utilizare a terenului în agricultură pentru biodiversitate și alte servicii ecosistemice, precum și proiecte bazate pe sisteme și perspectivele lanțului de valori.
Obiectivul diviziei este de a contribui la cunoașterea bazată pe cercetare în ceea ce privește creșterea siguranței alimentare și a siguranței alimentare și pentru a sprijini inovarea și crearea de valoare în întregul lanț valoric al producției agricole și alimentare.

Divizia produce cunoștințe aplicate pentru guvernarea publică, comunitățile de afaceri și societatea în mare și are competență în domeniul biologiei / ecologiei plantelor, al analizei sistemelor, al tehnologiei, al economiei și al societății. Aceste competențe reprezintă domenii strategice importante ale cunoașterii, care sunt, de asemenea, foarte relevante pentru cooperarea academică și științifică cu cercetătorii din celelalte departamente de cercetare din NIBIO.

Divizia este formată din șase departamente cu aproximativ 125 de angajați. Angajații sunt localizați în mai multe locații din întreaga țară, inclusiv zone importante de teren pentru producția agricolă în Norvegia. Angajații cu experiență în domeniul științei economice și sociale se află în principal în Oslo. Organizarea diviziunii va fi puternic afectată de schimbările și restructurarea stațiilor de cercetare regionale stabilite de Ministerul Agriculturii și Alimentației.

Norvegia este un stat suveran și unitar, guvernat ca o monarhie, al cărui teritoriu cuprinde partea de vest a Peninsulei Scandinavia ,plus insula Jan Mayen și arhipelagul Svabald. Norvegia are o suprafață totală de 385,252 kilometri pătrați și o populație de 5,213,985. Norvegia este împărțită atât politic, cât și administrativ, pe două niveluri: județe și municipii. Poporul Sami are o anumită autonomie și influență asupra teritoriilor lor tradiționale Parlamentul Sami și Legea Finnmarkului.

Norvegia menține legături strânse cu Uniunea Europeană și cu Statele Unite ale Americii, și este membru fondator al Organizației Națiunilor Unite, NATO, Consiliului Europei, Tratamul Antartic și Consiliul Nordic; membru al Spațiului Economic European, OMC și OCDE; și face parte și din Spațiul Schengen.Țara își menține o combinație de economie de piață și stat pe model socialist nordic, unde există un sistem sanitar universal și sistem de asistență socială cuprinzătoare.

Norvegia are vaste rezerve de petrol, gaze naturale, minereuri, cherestea, fructe de mare, apă dulce și hidroenergie. Industria petrolieră reprezintă aproximativ un sfert din produsul intern brut (PIB) al Țării. Pe cap de locuitor, Norvegia este cel mai mare producător mondial de petrol și gaze naturale în afara Orientului Mijlociu. Din cauza extinderii mari pe latitudine și a variațiilor de relief și climă, Norvegia are un număr mai mare de habitate diferite față de oricare altă țară europeană. Din punct de vedere al biodiversității există aproximativ 60.000 de specii în Norvegia și în apele adiacente (cu excepția bacterilor și virusurilor). Prezenți acolo, am observat un fenomen interesant, care se referă la faptul că de la sfârșitul lunii mai până la sfârșitul lunii iulie, soarele nu coboară sub linia orizontului în zonele situate la nord de Cercul Arctic (prin urmare, Norvegia este descrisă ca „Țara Soarelui de la Miezul Nopții”), iar în restul țării sunt până la 20 de ore de lumină.

În concluzie se poate afirma că Norvegia este o țară foarte modernă, aflată în avangarda țărilor lumii care militează pentru progres, putând fi un exemplu de model de cunoaștere pentru oricare altă tară sau locuitor al planetei. Acesta este un motiv în plus, pentru a continua să dezvoltăm relații de colaborare cu cercetătorii din Ås, în cadrul unor proiecte viitoare.

 

Conferențiar dr. Laur Manea, Universitatea Valahia din Târgoviște

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media