ortooxacell kiss2022.gif Flax

Sindicatele dâmbovițene din învățământ se judecă cu primăriile pentru decontarea navetei profesorilor

 

Prezent într-o conferință de presă organizată de Inspectoratul Școlar Dâmbovița, Emil Poamă, liderul Sindicatului din Învățământ Dâmbovița, a vorbit despre o problemă veche, rămasă încă nerezolvată: cea a decontării navetei pentru profesori de către primării.

Deși sunt obligate de lege să le asigure cadrelor didactice care lucrează în altă localitate decât cea de domiciliu banii de navetă, unele primării dâmbovițene nu fac acest lucru și, ca urmare, singura soluție a fost acționarea lor în instanță de către SLÎ Dâmbovița.

poama 1Lucrurile s-au acutizat în ultima vreme, deoarece cheltuielile de transport în bugetul unui cadru didactic au ajuns la sume mult peste posibilitățile lor. Sunt cadre didactice, mai ales debutanții, cei de la început de carieră, care au un salariu mizerabil, ajung la vreo 800-900 de lei pe lună, dau chiar și jumătate din salariu pentru transportul respectiv. Sunt persoane care fac naveta de la zeci de kilometri distanță și pe distanță imposibil de legat. Conform legii, obligația de a deconta aceste cheltuieli de transport revine primăriei. Conform Legii 71 și a metodologiei privind decontarea navetei, fiecare primărie, Consiliu Local au obligația să-și prevadă în bugetul anului următor sumele necesare pentru decontarea navetei. „-Emil Poamă, președinte SLÎ Dâmbovița

Se pare că 14 primării au fost acționate în judecată pentru nerespectarea legii în ceea ce privește decontarea navetei: Niculești, I.L.Caragiale, Gura Șuții, Vișinești, Iedera, Fieni (pentru Liceul Aurel Rainu), Vișinești, Glodeni,  Cornești, Pietrari, Corbii Mari (pentru școlile Corbii Mari și Grozăvești),  Vlădeni, Odobești și Costeștii din Vale. La Glodeni se pare că, în urma procesului, s-a rezolvat situația, iar la altele s-a început plata drepturilor. Printre acestea, Gura Șuții, I.L.Caragiale, Iedera, Vișinești, Fieni, Cornești. Procese mai sunt, însă, pe rol și pentru alte primării, iar la altele, precum Braniștea, urmează să se intenteze proces.  Emil Poamă, președintele SLÎ, spune că cel mai important este faptul că în toate cazurile instanțele dau câștig de cauză profesorilor.

Liderul SLÎ spune, însă, că unii primari au o atitudine de neacceptate față de profesori și sistemul de învățământ în general:

Primarul de la Vlădeni are o atitudine mizerabilă vizavi de școală și de salariații școlii și de tot ce înseamnă sistemul de învățământ. I-am pus pe colegii noștri de acolo să facă adresă conform legii, să solicite banii. Le-a scris pe hârtie că nu se poate să le dea nici un ban, că e ilegal. A trebuit să-i trimitem o adresă prin care să îi arătăm clar în baza cărui articol din lege se prevede această obligație„-„-Emil Poamă, președinte SLÎ Dâmbovița

 

Emil Poamă spune că sunt, însă, și primari exemplu, care nu întârzie niciodată cu decontarea navetei, dar asta se întâmplă de obicei în mediul urban, unde există alte bugete.

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media