ortooxacell kiss2022.gif Flax

Proiectul european CoCreat – la final de drum

Lansat în noiembrie 2010, proiectul „CoCreat – Enabling Creative Collaboration through Supportive Tehnologies”, finanţat de Comisia Europeană, prin Programul de Învăţare pe tot parcursul vieţii – componentă dedicată utilizării Noilor Tehnologii ale Informaţiei şi Comunicării în Educaţie a Subprogramului Transversal, se află deja în etapa de diseminare şi valorizare, urmând să îşi încheie activităţile la 31 octombrie 2013.

Fiind desfăşurat într-un parteneriat european care cuprinde 8 instituţii din 7 ţări, Universitatea „Valahia” din Târgovişte numărându-se printre parteneri, proiectul şi-a propus să ofere o serie de soluţii în vederea promovării colaborării creative, prin elaborarea unor modele noi şi inovative de învăţare bazate pe mediile virtuale de socializare şi tehnologiile mobile. Astfel, au fost dezvoltate 5 spaţii colaborative de lucru dedicate elevilor, studenţilor, educatorilor, adulţilor şi vârstnicilor.

Diseminarea şi valorizarea rezultatelor proiectului CoCreat trebuie să răspundă tuturor nevoilor actorilor educaţionali

Vineri, 11 octombrie, în Amfiteatrul Liceului de Arte Bălaşa Doamna din Târgovişte, a avut loc un Seminar de Diseminare a două proiecte europene, CoCreat fiind unul dintre acestea. La această activitate au fost prezente peste 100 de cadre didactice care au aflat informaţii „calde” despre activităţile şi realizările proiectului CoCreat. Rugat să ne furnizeze în câteva cuvinte, o privire de ansamblu asupra rezultatelor proiectului, Conf. dr. ing. Gabriel Gorghiu, coordonatorul ştiinţific al proiectului la nivelul Universităţii „Valahia” din Târgovişte ne-a declarat: „CoCreat a pornit de la o idee îndrăzneaţă – aceea de a exploata conceptele de colaborare şi creativitate într-o modalitate care să le facă să devină simbiotice. Demersul s-a dovedit a fi unul destul de dificil de implementat, mai cu seamă că procesul colaborării creative s-a desfăşurat eminamente în spaţii virtuale. Proiectarea unui astfel de spaţiu în sine, precum şi modelele aferente reprezintă abordări noi, moderne, care includ componente specifice: pe de o parte, una psiho-pedagogică, puternic ancorată pe principiile învăţării colaborative, mai precis pe modelarea modului în care membrii spaţiului colaborează în astfel de medii; pe de altă parte una tehnologică, în care suportul virtual trebuie să posede interfeţe specializate care să faciliteze colaborarea creativă. Totuşi, consider că rezultatele sunt încurajatoare, mai cu seamă că putem oferi modele destinate elevilor, studenţilor, educatorilor (profesorilor), dar şi adulţilor – practic, acoperim întreaga paletă a actorilor educaţionali. În acest sens, orice activitate de diseminare şi valorizare devine binevenită, dar mai ales eficientă, mai cu seamă că răspunde intereselor şi nevoilor actuale ale acestor actori educaţionali”.

Dintre activităţile efective de colaborare creativă desfăşurate în cadrul proiectului, în cadrul seminarului au fost menţionate şi discutate: realizarea unor poveşti digitale de către elevii de învăţământ primar, folosind tehnologii şi dispozitive mobile; dezvoltarea unui curs de scriere creativă pe web (poezie şi proză) de către elevii de liceu şi adulţi, utilizând platforme de tip blog; comunicarea şi interacţiunea între adulţii vârstnici aflaţi în locuri izolate, folosind tablete digitale; familiarizarea studenţilor cu conceptele cheie, teoriile concurente şi abordările necesare pentru proiectarea instruirii bazate pe utilizarea noilor tehnologii în contextul colaborării realizate în spaţii 3D (Second Life).

Workshop-urile – sesiuni de lucru utile pentru exploatarea rezultatelor unui proiect

Totodată, în cadrul discuţiilor au fost amintite şi cele mai importante evenimente organizate în cadrul proiectului CoCreat, adevărate borne care au vizat atât diseminarea rezultatelor proiectului, cât şi schimbul de idei, experienţe şi informaţii între cadrele didactice şi cercetătorii  prezenţi la aceste manifestări. Aici trebuie remarcată organizarea în România, de către Universitatea „Valahia” din Târgovişte, a celor două ediţii ale workshop-ului: International Workshop on Creative Collaboration through Supportive Technologies in Education, la Sinaia, în septembrie 2012, şi la Constanţa, în mai 2013. În acest sens, prorectorul Universităţii „Valahia” din Târgovişte, Conf. univ. dr. Laura Monica Gorghiu, ne-a declarat: „În general, proiectele finanţate de către Comisia Europeană folosesc un model în cinci etape pentru diseminarea şi exploatarea rezultatelor. În afara identificării nevoilor existente, rezultatelor aşteptate şi beneficiarilor acestor rezultate, trebuie să existe o strategie de recunoaştere a acelor rezultate care vor fi diseminate, dar şi a grupurilor ţintă către care vor fi diseminate, trebuie alese cele mai bune metode în abordarea grupurilor ţintă, şi trebuie implementată strategia gândită, dar şi monitorizate şi evaluate activităţile de diseminare si exploatare propuse. Astfel, în cadrul proiectului CoCreat, parteneriatul a parcurs aceşti paşi, promovând cele două workshop-uri la nivel internaţional, care s-au bucurat de o participare peste aşteptări. Ele au avut drept temă centrală – pentru prezentări şi discuţii – găsirea acelor modele optime prin care poate fi sprijinită colaborarea creativă, utilizând noile tehnologii informaţionale şi de comunicaţie, la diferite nivele educaţionale: pre-primar, primar, secundar, universitar, dar şi pentru educaţia adulţilor. Suntem totodată foarte mândri că am reuşit să găzduim aceste evenimente în România, şi credem că am reuşit nu numai să oferim un cadru propice pentru schimbul de idei, dar şi să promovăm două zone de mare interes din punct de vedere turistic: Valea Prahovei şi litoralul românesc al Mării Negre.”

Proiectul CoCreat îşi încheie practic activităţile cu Conferinţa Finală, care va avea loc la Barcelona, Spania, între 17-18 octombrie 2013, însă activităţile de exploatare a rezultatelor proiectului nu se opresc aici. Membrii echipei de proiect ne-au comunicat că a treia ediţie a workshop-ului International Workshop on Creative Collaboration through Supportive Technologies in Education, va avea loc în Fethiye – Muğla, Turcia, între 24-27 aprilie 2014, în cadrul Conferinţei internaţionale: International Congress & Exhibition on Current Trends on Science Technology Education (SCITEED 2014).

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media