ortooxacell kiss2022.gif Flax

Proiect Erasmus+ la Liceul „Voievodul Mircea” – Incursiuni târgoviștene în învățământul finlandez

Cum arată sistemul educaţional în ţara cu rata de abandon şcolar de numai 0,3% ? Ce implicaţii are faptul că elevii nu susţin examene până la vârsta de 16 ani, primesc foarte puţine teme, iar profesorii nu sunt verificaţi niciodată?

În căutarea răspunsurilor la aceste întrebari am pornit, plină de entuziasm, într-o dimineaţă friguroasă de martie, alături de colegi profesori din ţări precum Portugalia, Ungaria, Italia, Lituania, Spania, Letonia şi Polonia. Şansa incursiunii îndeaproape în învăţământul finlandez mi-a fost oferită prin intermediul unui grant Erasmus+, Acţiunea cheie 1, grantul fiind obţinut de instituţia în care profesez, liceul « Voievodul Mircea », din Târgovişte. Proiectul aprobat de către Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale,  « Creşterea calităţii în învăţământ, prin armonizarea cu alte sisteme de învăţământ europene », se desfăşoară în perioada octombrie 2017 – martie 2019, iar cursul pe care l-am urmat, « Best Practices. Benchmarking Finnish Education System », reprezintă primul flux de mobilitate dintr-un număr de 6, în urma cărora vor beneficia de perfecţionare 21 de cadre didactice din instituţie.

Cursul Benchmarking Finnish Education System se deosebeşte de oricare alt curs de formare de pe piaţă prin posibilitatea contactului direct cu beneficiarii sistemului de educaţie finlandez. Ghidaţi de formatorul nostru belgian, Arne Verhaeren, am vizitat şcoli din regiunea oraşului Helsinki, dar şi din capitala Estoniei, Tallinn, am intrat în contact cu profesori, directori, elevi şi experţi în educaţie şi am încercat să descifrăm ce anume face ca învăţământul finlandez să fie de invidiat. Astfel, pe parcursul vizitelor şcolare (în şcoli primare, gimnaziale, de artă, licee, universităţi), am aflat că societatea finlandeză se bazează pe principiul încrederii, ceea ce influenţează covârşitor sistemul de învăţământ. Ministerul Finlandez al Educaţiei are încredere că municipalităţile sprijină şcolile în implementarea noului curriculum, iar şcolile au încredere maximă în profesori, care sunt figuri de necontestat şi foarte respectaţi în societate.

Inspectoratele şcolare nu există, şcolile şi profesorii având autonomie completă şi responsabilitatea de a asigura calitatea sistemului educaţional. De altfel, întreg sistemul educaţional se ghidează dupa principiul « Less is more »/ « Mai puţin înseamnă mai mult (şi mai bun)» ceea ce încurajează un climat relaxat, propice învăţării, în care profesorii sunt scutiţi de birocraţie, concentrându-se pe progresul elevilor.

Deosebit este şi modul în care profesorii sunt formaţi, studiile postuniversitare (masterul) fiind obligatoriu, alături de studiile de specialitate, pedagogice şi practica în şcoli. Deşi este o profesie cu un volum de muncă foarte ridicat, concurenţa este deosebit de acerbă. Conform cifrelor furnizate de centrele universitare ce recrutează viitorii profesori, în anul 2016, au fost înregistrate 6800 de aplicaţii pentru posturile de formare pedagogică, din aceştia numai 10% dintre aplicanţi fiind acceptaţi.

Vizita educaţională în şcolile finlandeze şi estoniene a reprezentat o experienţă foarte interesantă şi revelatoare, atât din punct de vedere profesional, cât şi personal. Diferit de alte sisteme de învăţământ din Europa, dar nu numai, învăţământul finlandez se mândreşte cu scopul său principal, acela de a pregăti elevii, nu pentru teste standardizate, ci pentru viată, echipându-i pe aceştia cu abilităţile necesare de a reuşi.

Prof. Mihaela Stăncescu

Liceul Voievodul Mircea, Târgovişte

Acest proiect a fost finanţat cu spijinul Comisiei Europene.

Aceast material  reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media