ortooxacell kiss2022.gif Flax

Profesori și elevi de la Colegiul Naţional “Ienăchiţă Văcărescu”, vizită în Lituania, în cadrul unui proiect Erasmus

 

Colegiul Naţional “Ienăchiţă Văcărescu” derulează anul acesta două proiecte de parteneriat  strategic în cadrul programului ERASMUS+, Acţiunea cheie K2.

 

Proiectul “ENTREPRENEURSHIP: A STEP TO THE FUTURE” (ESF) – 2016-2018-                reuneşte şcoli din Lituania, Portugalia, Italia, Turcia, Grecia şi România şi este coordonat de Kretingos Marijono Daujoto pagrindine mokykla din Lituania.

Scopul principal al acestui proiect este de a forma abilitățile antreprenoriale ale comunităților școlare, de a integra  metodele inovatoare și active în cadrul procesului de învățământ pentru a spori dezvoltarea aptitudinilor și competențelor elevilor şi de a promova utilizarea TIC ca motor al schimbării sistemice pentru a creşte calitatea și relevanța educației la toate nivelurile.

Obiectivele  proiectului ” Entrepreneurship: a step to the future ” sunt:

  1. Implicarea tinerilor în activități economice și culturale cu scopul de a se dezvolta ca cetățeni cu spirit de inițiativă și abilități antreprenoriale, capabili să se integreze pe piața muncii atât în țara de origine, cât și în Uniunea Europeană
  2. Dobândirea cunoștințelor economice, juridice, culturale necesare atât unui viitor angajat pe piața muncii, cât și unui viitor om de afaceri
  3. Stimularea creativității, creșterea responsabilității, integrității, evaluarea realistă a circumstanțelor, dezvoltarea capacității de a planifica, organiza și a pune în aplicare activitatea propusă, asumarea riscurilor în procesul de luare a deciziilor – calități necesare în afaceri, dar şi în viaţa cotidiană.
  4. Dezvoltarea abilităților și competențelor necesare la încheierea învățământul obligatoriu pentru integrarea ca cetățean activ pe piața muncii la nivelul Uniunii Europene.

 

În perioada 23-27.01.2017  a avut loc la KRETINGA – LITUANIA  prima activitate  de formare, predare și învățare (LTT) – Schimburi pe termen scurt de grupuri de elevi.

La această reuniune, şcoala noastră a fost reprezentată de profesor Bobu Raluca Maria si profesor Săvescu Cornelia Mariana împreună cu elevele Palaș Liana Maria (Clasa a X-a E), Pulbere Daria Ioana (clasa a X-a E) si Bălan Elena (clasa a VIII-a B).

 

Pe parcursul activitaţii LTT s-au desfășurat o serie de activități si work-shopuri,  s-au discutat diverse aspecte legate de organizarea proiectului în şcoli şi mobilităţile ce vor urma. Astfel, activitățile derulate au constat în:

  • Vizită la Primaria din Kretinga ăi la Inspectoratul Şcolar din Kretinga
  • Turul şcolii
  • Vizită la Gradina de Iarna, Muzeul Kretinga şi participare în programul educaţional „Kretinga Manor coace paine”
  • Vizită la agenția de publicitate VAIZDO STUDIJA din Klaipeda unde am învăţat cum să realizăm un afiş publicitar
  • Vizită în orasul Nida unde am învăţat despre afacerile din domeniul turismului
  • Work-shopuri din care am învăţat cum se realizează un plan de afaceri şi cum se scriu scrisori de afaceri (în limba engleza)
  • Vizită la fabrica de lumânări GERALDA
  • Realizarea unor spot-uri publicitare pentru fabrica de lumânări pe care am vizitat-o in ziua anterioară. Am lucrat in grupuri mixte compuse din elevi şi profesori din diferite ţări şi culturi.
  • Elevii au participat la o lecție de engleză şi una de economie în cadrul şcolii participante.

 

La întoarcerea în şcoală, participanţii au realizat ateliere  de diseminare şi valorizare a rezultatelor. Atelierele  s-au desfășurat în laboratul de informatică și a cuprins următoarele activități:

  • Prezentarea unor aspecte teoretice ale economiei de piață
  • Descrierea avantajelor înființării firmelor de exercițiu
  • Utilizarea instrumentelor IT pentru realizarea de afișe publicitare și reclame scurte: Gree Screen Lite și Wevideo
  • Prezentarea aspectelor teoretice în vederea scrierii unui plan de afaceri
  • Scrierea CV-ului și a scrisorilor de afaceri

 

În perioada 06 – 10.03.2017  a avut loc la CESENA – ITALIA,  a doua  activitate  de formare, predare și învățare (LTT) – Schimburi pe termen scurt de grupuri de elevi.

La această reuniune, şcoala noastră a fost reprezentată de profesor Vlad Cătălina Estera și profesor Rafira Anca Mihaela împreună cu elevii Cocora Lorena (clasa a X-a B), Vlad Eduard Emanuel (clasa a IX-a H) și Bobe Anca Maria (clasa a X-a E).

Pe parcursul activităţii LLT, s-au desfășurat o serie de activități si work-shopuri,  s-au discutat diverse aspecte legate de organizarea proiectului în şcoli şi mobilităţile ce vor urma. Astfel, activitățile derulate au constat în:

  • Vizionarea unor filme documentare despre situația economică a fiecărei țări implicate în proiect
  • Vizită la Biblioteca Malatestiana din Cesena
  • Vizită la Cesena Lab – un laborator ce ajută tinerii să înceapă o afacere (timp de 12 luni îi ajută să se dezvolte gratuit) și participarea la o prezentare de firmă cu numele Teachat (http://www.teachat.it/) ce-și propune să ajute tinerii să învețe cu ajutorul mai multor profesori afiliați la cinci discipline ( matematică, latină, engleză, chimie și fizică); tinerii postează o întrebare, iar profesorii răspund.
  • Vizionarea unei prezentări despre marketing
  • Elevii au lucrat în echipe mixte la elaborarea unor planuri de afaceri
  • Vizită la Muzeul Marinarilor din Cesenatico și participarea la întâlnirea cu micii antreprenori din domeniul piscicol, reprezentativ zonei
  • Vizită la piața în aer liber din Cesena pentru a-i observa pe micii întreprinzători cum reușesc ei să-și vândă marfa
  • Elevii au lucrat în echipe mixte în elaborarea unor facturi la nivelul firmei lor de exercițiu; au realizat reclame pentru produsele lor și au simulat o activitate de vânzare/cumpărare de produse
  • Intâlnirea coordonatorilor de proiect pentru a discuta următoarele reuniuni de proiect
  • Workshop din care am învățat cum să realizăm design-ul produselor cu ajutorul unor carioci cu două vârfuri (un cap tip pensulă ce permitea scrierea groasă și scrierea subțire în funcție de sensul de scris, în sus/în jos și un cap de tip creion ce permitea scrierea mesajelor); la acestă activitate elevii au lucrat individual în realizarea diverselor etichete pentru produse, dar au realizat și câte o flyer în care și-au trecut numele și un mesaj de mulțumire că au cumpărat produse din firma lor, în limba fiecăruia (română/ portugheză/ italiană/ turcă/ greacă/ lituaniană)
  • Vizită la Școala Intrenațională de benzi desenate din Florența, unde am urmărit o prezentare a școlii, iar elevii au participat la evaluarea unor jocuri dezvoltate de studenții școlii.
  • Primirea certificatelor de participare la activitățile desfășurate la Istituto Professionale di Stato „Versari Macrelli”, ca partener în proiect.

 

La întoarcerea în şcoală, participanţii au realizat ateliere  de diseminare şi valorizare a rezultatelor. Atelierele  s-au desfășurat în laboratul de informatică și a cuprins următoarele activități:

– Prezentarea asemănărilor și deosebirilor economice între țările

– Prezentarea organizației Cesena Lab

– Prezentarea interviului cu antreprenori din Cesenatico

– Prezentarea conceptului de Marketing

– Prezentarea conceptului de idee de afaceri – ce poate fi implementat în fiecare țară

– Atelier de creație (utilizarea design-ului în realizarea etichetelor produselor)

– Ateliere de lucru pe cele două tipuri de marketing (marketing tradițional + marketing digital)

– Atelier de creație (realizarea unei reclame pentru firma reprezentată)

– Evaluarea activităţii prin realizarea unei descrieri a activității folosind Kahoot

 

 

Material realizat de profesori: Săvescu Cornelia şi  Rafira Anca

Distribuie:

Un comentariu la „Profesori și elevi de la Colegiul Naţional “Ienăchiţă Văcărescu”, vizită în Lituania, în cadrul unui proiect Erasmus”

  1. Cum o fi sa pleci la plimbare in timpul scolii? Ati apucat-o si voi pe aceleasi cai ca aia de la Economic care stau mai mult prin proiecte decat prin scoala. Inspectoratul nu reactioneaza caci e multumit ca proiectele sunt consierate schimburi bune de practici cu celelalte scoli din tarile europene.Da bine la activitata scolii si implicit a ISJ-ului. Superb! Mergeti asa fratilor.Sa ne facem ca muncim ca oricum fiecare e pe barba lui.

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media