ortooxacell kiss2022.gif Flax

Preocupări pentru siguranța alimentară promovate prin implementarea granturilor SEE România – Norvegia

În perioada 18-22 iunie 2017, în cadrul proiectului cu titlul “Aspecte legate de siguranța alimentară a preparatelor tradiţionale din carne şi peşte, din România și Norvegia”, proiect finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, Programul „Cercetare în Sectoare Prioritare”, s-a desfășurat vizita a două cadre didactice de la Universitatea Valahia din Târgoviște, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, Departamentul Ingineria Produselor Alimentelor, în Norvegia.

Obiectivul principal al proiectului a fost acela de consolidare a relațiilor bilaterale dintre România și Norvegia, în domeniul cercetării științifice, în aria tematică „Sănătate și siguranță alimentară”, prin stabilirea de rețele, schimb, comunicare și transfer de cunoștințe, experiență și bune practici. Tematica proiectului se încadrează în domeniul prioritar al strategiei „Europa 2020” – Securitate alimentară, agricultură durabilă, cercetare marină şi maritimă şi bioeconomie.

Deplasarea în Norvegia a conf. dr. ing. Iuliana Manea și prof. dr. ing. Lavinia Buruleanu s-a derulat în două etape, care au constat în vizita de lucru la departamentul de Biotehnologie  şi  Ştiinţa Alimentelor, Univesitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (NTNU) din Trondheim, respectiv în susținerea unei lucrări științifice în cadrul conferinței „16th International Conference on Chemistry and the Environment in 2017”, la Universitatea din Oslo.

Vizita de lucru la NTNU, Trondheim, a vizat întărirea colaborării dintre cele două instituții în domeniul cercetării ştiinţifice privind siguranța alimentară, în scopul creării premiselor pentru depunerea în parteneriat a unor propuneri de proiect cu şanse mari de reuşită, în cadrul viitoarelor competiții. Discuțiile purtate s-au orientat, de asemenea, către identificarea de oportunități concrete de cooperare la nivel individual și instituțional, atât în ceea ce privește cercetarea științifică, cât și pregătirea academică a viitorilor absolvenți ai instituțiilor implicate în proiect, implicit dezvoltarea de programe academice cu relevanţă pe piaţa muncii. Nu în ultimul rând, vizita la NTNU Trondheim, Norvegia, a abordat aspecte privind întărirea înţelegerii reciproce a realităților existente, în plan social și economic, în cele două țări.

Lucrarea științifică cu titlul ’’Characterization of the chemical contaminants in some Romanian meat products obtained by traditional methods’’, susținută în cadrul 16th International Conference on Chemistry and the Environment (ICCE 2017), a fost elaborată de un colectiv de autori de la Universitatea ’’Valahia’’ din Târgoviște, Institutul de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologică Multidisciplinară din cadrul Universitatii ’’Valahia’’ (ICSTM-UVT), NTNU Norvegia și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină ’’Grigore Antipa’’ din Constanța. Lucrarea a constat în sinteza datelor cercetărilor științifice privind conținutul de Hidrocarburi Policiclice Aromate, metale grele și nitriți în unele preparate din carne, având în vedere faptul că aceste substanțe chimice pot fi toxice, cancerigene, respectiv pot avea efecte nedorite asupra sănătății umane, dacă depășesc un anumit nivel al concentrației în produsele alimentare.

Vizita efectuată în Norvegia de către cele două cadre didactice de la Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor a avut, în mod implicit, și o componentă socială. Deși este o țară cu temperaturi foarte scăzute pe întreaga perioadă a anului, Norvegia s-a descoperit ca fiind, în același timp, o țară cu oameni extrem de calzi, deschiși, primitori, oameni educați, ancorați în valori tradiționale, precum familie și cămin. Așa cum în puține părți ale lumii se întâmplă, aici te întâmpină liniștea și oamenii care, indiferent de vârstă și de anotimp, fac mișcare. Norvegia este, în esență, un tărâm magic, de o frumusețe copleșitoare, o oglindă a unei societăți evoluate.

Trecerea în revistă a principalelor rezultate ale vizitei evidențiază următoarele: dezvoltarea cooperării dintre Universitatea ’’Valahia’’ din Târgoviște şi Universitatea Norvegiană pentru Știință și Tehnologie, la nivel individual și instituțional; îmbunătățirea cunoașterii Granturilor Norvegiene și SEE, ca o consecință a identificării unor căi de colaborare în cadrul competițiilor de proiecte anunțate; conștientizarea contribuției Norvegiei, ca stat donator, la soluționarea problemelor europene în state beneficiare, precum România, ca rezultat cumulat al activităților desfășurate în cadrul proiectului.

Efectul de multiplicare al vizitei efectuate în Norvegia de cadrele didactice de la Universitatea ’’Valahia’’ din Târgoviște s-a obţinut prin menținerea dialogului activ între participanți la întoarcerea în țară și prin transmiterea de cunoștințe publicului larg, de specialitate, atât în cadru informal cât şi formal.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media