ortooxacell kiss2022.gif Flax

Irresistible – un nou proiect internaţional de cercetare la Universitatea Valahia din Târgovişte

De ieri, Universitatea Valahia din Târgoviște a deschis în mod oficial un nou proiect european de cercetare, finanţat prin Programul Cadru 7 al Uniunii Europene, într-un parteneriat compus din 14 parteneri, coordonat de Universitatea din Groningen, Olanda, denumit: IrresistibleIncluding Responsible Research and Innovation in Cutting Edge Science and Inquiry-based Science Education to Improve Teacher’s Ability of Bridging Learning Environments. Proiectul reprezintă o colaborare între parteneri din mediul educaţional (şcoli, licee, universitate), cercetare, muzee şi mediul economic, care își propun să lucreze împreună în încercarea de a face tinerii să conştientizeze problemele specifice Cercetării şi Inovării Responsabile. În cadrul parteneriatului, Universitățile, Centrele de Ştiinţă și Muzeele vor coopera valorificând expertiza şi experienţa pe care o au, în activităţi de învăţare formală şi non-formală.

În cadrul sesiunii de deschidere a proiectului, care a avut loc la Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, coordonatorul ştiinţific din partea Universităţii Valahia, Conf.dr.ing. Gabriel Gorghiu, a prezentat scopul şi obiectivele proiectului, contextul în care acesta se desfăşoară, precum şi cele mai importante activităţi care vor avea loc în anul 2014. „Practic, activităţile proiectului propun modele care încurajează implicarea elevilor, cadrelor didactice, dar şi a publicului larg în procese specifice Cercetării şi Inovării Responsabile (RRI). Aceasta se bazează pe trei componente principale: acceptabilitatea etică, beneficiul societăţii şi managementul riscurilor aferente. În acelaşi timp, RRI constă în conceperea și punerea în aplicare a unor politici de cercetare și inovare care să conducă la: angajarea pregnantă a societăţii în activităţile de cercetare şi inovare, creşterea accesului la rezultate ştiințifice, asigurarea egalităţii de gen atât în procesul de cercetare, cât şi în activităţile de cercetare, asigurarea unei etici ale cercetătorului / cercetării, în concordanţă cu normele şi prevederile actuale, referitoare la etică, promovarea educaţiei ştiinţifice formale şi informale.”

Pe lângă Universitatea Valahia, unul din partenerii cheie al proiectului este Muzeul Județean de Științe ale Naturii Prahova, care, din spusele directorului Emilia Iancu, va încerca să îi înveţe pe elevi să prețuiască natura prin diverse expoziții ce privesc protecția mediului şi a naturii, dar şi să înţeleagă importanţa Ştiinţelor în dezvoltarea cunoaşterii şi a culturii fiecărui individ: „Vom realiza expoziții care să trezească interesul tinerilor pentru Ştiinţe, şi vom încerca să îi facem să conştientizeze o serie de probleme actuale ale Ştiinţei şi Tehnologiei – de exemplu, vom ilustra prin exponate realizări din domeniul nanoştiinţelor, dar vom încerca să promovăm și modul direct în care Educaţia pentru Ştiinţe contribuie la educația publicului larg.”

Impactul pe termen mediu şi lung al proiectului este orientat şi pe formarea cadrelor didactice. În acest sens, la nivelul fiecărui partener european se va constitui o Comunitate de Învăţare în care cadrele didactice vor colabora şi vor lucra împreună cu experți din domeniul educației formale și informale, experţi şi specialişti din domeniul cercetării ştiinţifice, Tehnologiei Informaţiei, dar şi ai practicii muzeale. Temele care vor fi fundamentate şi propuse pentru activităţile de lucru cu elevii vor face apel şi la cercetări avansate din domeniile selectate de către fiecare partener, iar cercetătorii, doctoranzii și actorii economici (industriali) vor fi solicitaţi pentru a întregi Comunitatea de Învăţare.

Profesorul de chimie, Maria Toma, de la Colegiul Naţional Constantin Carabella Târgovişte, a vorbit despre importanța Ştiințelor Naturii în dezvoltarea elevilor: „Științele Naturii sunt foarte importante pentru fiecare dintre noi, deoarece chimia, fizica și biologia înseamnă în primul rând viață. Mâncăm, respirăm, ne desfășurăm activitățile cotidiene… Pe lângă faptul că înseamnă viața, înseamnă şi Ştiință. Și atunci este foarte important ca tot mai multe persoane din comunitate să înțeleagă legăturile dintre Ştiințe și viața de zi cu zi.”

În contextul lansării proiectului, Prorectorul Universității Valahia, Conf.univ.dr. Laura Monica Gorghiu, a ținut să reamintească faptul că universitatea târgovișteană este în atenția Comisiei Europene, în sens pozitiv! „Eu am primit o scrisoare oficială de la Agenția care se ocupă de coordonarea proiectelor europene (EACEA) prin care eram anunțați că suntem sub o atentă monitorizare datorită bunelor practici pe care le-am promovat până acum în cadrul proiectelor europene desfăşurate, și probabil vom fi invitați la un eveniment în care vor fi prezentate diferite instituții care au manageriat proiecte de succes. Sper ca și acest proiect, Irresistible, odată lansat, să fie o reușită pentru noi”, a concluzionat d-na prorector.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media