ortooxacell kiss2022.gif Flax

ELEVI DE EXCEPŢIE: Miruna Canache, elevă la C. N.“ Constantin Cantacuzino”, a făcut din voluntariat un mod de viață

Motto: Educaţia este cea mai importantă armă pe care o poţi folosi pentru a schimba lumea. Nelson Mandela
Gazeta Dâmboviţei va propune o nouă campanie de excepţie în care, până la sfârşitul lunii iunie, am ales să vi-i prezentăm pe acei elevi care ne reprezintă cu mândrie judeţul. Copii pentru care munca, împletită cu talent şi ambiţie, fac ca sistemul educaţional românesc să pară uneori unul dintre cele mai performante ale lumii. Sprijiniţi de profesori şi părinţi, aceşti copii de excepţie merită toată aprecierea noastră. Gazeta Dâmboviţei a desfăşurat în luna martie campania “Doamne de excepţie”, care s-a bucurat de un real succes printre cititori, aşa cum sperăm că se va bucura şi noua campanie. 
Miruna Canache este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Na țional “Constantin Cantacuzino”, iar ambiția este cel mai potrivit cuvânt pentru a o descrie. Pentru ea, nu există „nu pot”, există doar „nu vreau” , iar acest lucru se observă în performanțele obținute. Anul acesta și-a descoperit pasiunea pentru psihologie și a obținut premiul I la etapa națională. Îi place să aibă mulți oameni în jurul ei cu care să interacționeze, motiv pentru care îi face o deosebită plăcere tot ceea ce înseamnă voluntariatul.
De unde s-a născut această pasiune pentru psihologie?
Din dragostea pe care o am pentru oameni, dar și din curiozitatea pe care mi-a stârnit-o acest domeniu. De când am fost mică mi-a plăcut să fiu înconjurată de persoane dragi, dar și să cunosc oameni noi. De aceea am ales profilul psiho-pedagogic. Aici, interacționez des cu copiii și îmi place foarte mult acest sentiment. Dar și mai mult decât atât, îmi place sentimentul pe care îl am știind că am făcut ceva bun pentru viitorul acelor copii, că i-am ajutat, îmi place împlinirea sufletească pe care o primesc de fiecare dată când aud un micuț spunând : “Miru, să știi că mi-a plăcut lecția și chiar am înteles-o.” Nimic nu se compară cu asta și cu îmbrățișarea caldă și sinceră pe care o primesc și care îmi încarcă sufletul cu energie pozitivă.
Îmbinând teoria cu practica, am ajuns să îmi dau seama că mă fascinează Psihologia Vârstelor, în special Psihologia Copilului. Eram foarte motivată de acest lucru să merg la națională și să obțin un premiu.
Care este cheia pentru performanța obținută?
Din punctul meu de vedere este greu să identifici o “rețetă” pentru obținerea unei performanțe, pentru că sunt foarte mulți factori care au o importanță deosebită. Desigur, pe primul loc este munca, dar alături de perseverență, răbdare și eficiență. Apoi, contează foarte mult expriența. Nu este suficient să muncești, să înveți, să te pregătești, dacă nu ai măcar puțină experiență, care să te ajute să te pregătești emoțional, să știi la ce să te aștepți. Iar pentru mine acest aspect a contat foarte mult. Fiecare capacitate, fiecare deprindere pe care mi-am format-o în cadrul diferitelor concursuri, în cadrul interacțiunilor cu oamenii, în cadrul fiecărei provocări pe care am acceptat-o, a contribuit la obținerea acestei performanțe.
-Crezi că pentru a obține performanță trebuie să te  detașezi de anumite hobby-uri?
 Într-o oarecare măsura, da. Însă nu în totalitate, deoarece trebuie îmbinat utilul cu plăcutul, pentru a împiedica apariția rutinei. Multe dintre hobby-uri necesită timp ce se poate suprapune peste timpul destinat pregătirii, însă cu un program bine organizat, o planificare eficientă a activităților, se poate găsi o soluție. Eu am renunțat pentru o perioadă  la câteva dintre hobby-uri, dar tot mi-am făcut timp pentru lectură, pentru câteva ieșiri în natură , pentru familie și prietenii apropiați. Dezavantajul era că nu îmi permiteam contactul cu neprevăzutul. Știam ce am de făcut și cât timp va dura si orice eveniment neprevăzut mi-ar fi încurcat programul.
 
-Care a fost și când a avut loc primul tău succes ?
-Îmi este greu să îmi dau seama, pentru că am întâmpinat multe provocări pe care le-am privit ca pe succese, odată ce am reușit să-mi ating scopul, dar și multe situații de viață a căror finalitate m-a făcut să le consider un succes. Și nu mă refer doar la cele în plan profesional.  Pentru mine,  este un succes orice sarcină bine îndeplinită, orice lucru bine făcut, orice faptă bună făcută pentru altcineva, orice ajutor pe care am putut să îl ofer, orice experiență în care am cunoscut oameni, orice situție din care am avut ceva de învățat. Din punct de vedere profesional, au existat multe situții în care am obținut diferite premii, au existat concursuri, olimpiade și examene pe care le-am privit ca pe reușite. Însă prima dată când am reușit să simt cu adevărat împlinirea sufletească adusă de un succes măreț a fost pe la sfârșitul clasei a IX-a. Eram voluntar în cadrul unei oraganizații nonguvernamentale și luam parte la o campanie de vară care se ținea la mare. Cel mai dedicat voluntar avea să primească titlul de “voluntarul seriei”, iar eu mă gândeam că nu voi avea nicio șansă, pentru că mă aflam printre cei mai buni voluntari din toată țara. Îmi dorem în sinea mea să fiu eu aceea care primește acest titlu, dar încercam să nu visez prea mult la asta, ca să nu fiu dezamăgită. Așă că am încercat să-mi fac treaba cum pot eu mai bine. Nu a fost ușor deoarece aveam un program lung și obositor, dar încercam să fiu mereu pozitivă, pentru că vorbeam cu foarte mulți oameni. Ușor, ușor, am prins drag de ceea ce făceam și nu mai simțeam oboseala sau apăsarea timpului, iar la finalul campaniei am avut marea surpriză să obțin ceea ce mi-am dorit. Acel sentiment nu poate fi descris în cuvinte, numai cine a avut parte de o astfel de împlinire îl poate simți. Eram uimită, surprinsă, fericită. Acela a fost sentimentul pe care l-am trăit la fiecare mare succes al meu.
-Ce alte premii ai mai obținut?
-Îmi plac provocările, iar olimpiadele și concursurile școlare sunt niște provocări destul de solicitante. De mică am participat la multe astfel de… oportunități de afirmare, dacă le pot numi așa, în fiecare an. Pentru a putea avea rezultate de excepție, este totuși nevoie de o hiperspecializare în domeniul respectiv, deoarece cred că este foarte greu să fii olimpic național la mai multe materii. Cu toate acestea, în afară de Olimpiada de Psihologie, am mai participat la un concurs național interdisciplinar, unde am obținul premiul al II-lea, împreună cu alte două colege alături de care am reprezentat cu mândrie județul Dâmbovița. Concursul “Cultură și civilizație în România” a fost o experiență minunată, în cadrul căreia am promovat valorile istorice și culturale ale județului, dar am aflat și lucruri interesante despre alte zone din țara noastră. Desigur, și aici a fost vorba de muncă și de ambiție. Ne doream foarte mult să obținem un premiu, iar acest lucru mi-a demonstrat încă o dată că orice obieciv poate fi atins, dacă există voință.
-De cât timp practici voluntariatul?
-Eram în clasa a 9-a când am devenit pentru prima dată voluntar în cadrul unui ONG. Am fost fascinată de lucrurile pe care le-am învățat, de oamenii pe care i-am întâlnit și de ce aveam de făcut. Aceasta a fost “cheia” care mi-a deschis multe uși. Am călătorit, am legat prietenii cu oameni din toate colțurile țării și am aflat foarte multe lucruri noi. Anul trecut m-am hotărât să devin voluntar și în cadrul altui ONG, iar acest lucru a reprezentat încă un pas în cariera mea de voluntar. Îmi place să fac asta, pentru că este un mod interesant, distractiv de a petrece timpul, folositor pentru mine și, mai ales, pentru cei din jurul meu.
10177386_1573618146197306_8330662317580158390_n 10255365_1573618142863973_1224981903155777992_n-364x400
miruna
Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media