ortooxacell kiss2022.gif Flax

ELEVI DE EXCEPȚIE: Andrei Bratu: “Geografia este o pasiune şi pasiunile trebuie să fie urmate”

andreibunn
Astăzi, vă propunem un mic interviu cu un elev al Colegiului Naţional Niculae Titulescu Pucioasa, pasionat de geografie şi olimpic la această disciplină, dar nu numai.
Andrei Bratu, elev în clasa a X-a G, este unul dintre liceenii cu care colegiul din Pucioasa se mândreşte şi unul dintre elecii care fac cinste judeţului nostrum, prin rezultatele obţinute.
-De ce ai ales sa participi la olimpiada de geografie?
 
– Am ales să particip la olimpiada de geografie pentru că mi-am dezvoltat o adevărată pasiune pentru acest obiect. Pare să fie un paradox, dar în clasa a V-a, materia care îmi displăcea cel mai mult era geografia, dar pe urmă am avut norocul să dau de profesori talentaţi şi plini de pasiune, care mi-au arătat frumuseţea acestei materii. De asemenea, îmi pare o materie foarte atrăgătoare, dar foarte grea şi complexă şi am luat participarea la această olimpiadă ca pe o provocare , am vrut să văd cât pot, să îmi testez limitele. Am mai participat şi la alte concursuri şi olimpiade naţionale şi niciodată nu m-am întors cu mâna goală. Prima participare la o olimpiadă naţională a fost în clasa a VII-a (olimpiada de educaţie tehnologică), când am reusit să fac o figură foarte frumoasă şi, totodată, cel mai bun rezultat, şi anume locul I si premiul pentru cea mai bună lucrare practică. Acest rezultat a fost rampa mea de lansare şi de atunci particip la olimpiade naţionale constant.
În clasa a VII-a, am ajuns la faza naţională a Olimpiadei de Educaţie Tehnologică şi am obţinut  menţiune, în clasa a a IX-a, la olimpiada de geografie – faza naţională- şi am obţinut  menţiune SGR şi menţiune SGR la sesiunea de comunicări ştiinţifice, şi în clasa a X-a, am fost la faza naţională a Olimpiadei de geografie, unde am obţinut menţiune.
-Este greu studiul la această disciplină?
 
– Da, studiul geografiei e foarte greu pentru că nu implică doar memorare sau nişte calcule şi o hartă. Studiul ei este foarte complex pentru că trebuie să foloseşti foarte multe metode de învăţare. În primul rând , trebuie să o înţelegi foarte bine pentru a face performanţă, trebuie să înveţi să faci corelaţii , asocieri , să analizezi fiecare factor ce poate interveni în ceva. Chiar dacă nu pare să ceară asta, caracterul ei dificil este dat şi de faptul că trebuie să stapaneşti foarte bine termenii şi limbajul de specialitate. Trebuie să ai o foarte bună memorie vizuala , o orientare în spaţiu excelentă şi o gândire foarte corecta şi bine dezvoltată.
-Este greu să fii olimpic? Câte ore pe zi aloci studiului, în afaraorelor de curs?
Da, este destul de greu să fii olimpic. Trebuie să îţi sacrifici foarte mult timp , nu mai ai timp liber pentru a te recrea, nu mai ai timp să ieşi cu prietenii, nu mai ai timp să te uiţi la un film , sau să citeşti. Pe lângă asta, în perioada olimpiadei pierzi destul de multe ore de la şcoala şi după este destul de greu să recuperezi. Eu aloc de obicei 2 ore pe zi studiului şi lucrez şi în timpul vacanţei de vară, pentru că ştiu că competiţia este mare şi concurenţa este pe măsură. Trebuie să fiu mereu la cel mai ridicat nivel şi asta necesită eforturi foarte mari.
-Eşti admirat de colegi pentru performanţa ta sau te ocolesc din această cauză şi cred că nu eşti de-al lor?
 
-Nu, în nici un caz colegii mei nu mă ocolesc din cauza faptului că sunt olimpic şi nu sunt unul de-al lor. Ei mă admiră pentru ceea ce fac şi mă sprijină cât de mult pot pentru că ştiu cât de greu este să participi la o olimpiadă , mai ales că sunt în clasa de olimpici a liceului ( Avem cele mai multe participări la o olimpiadă naţională de 2 ani). Ei sunt mândri de noi şi noi suntem mândri că avem colegi aşa de buni.
-Vrei să studiezi mai departe acest domeniu? Ce planuri de viitor ai?
-Da, vreau să studiez mai departe acest domeniu . Geografia este o pasiune şi pasiunile trebuie să fie urmate. M-am gândit la o carieră în geologie pentru că reprezintă una din meseriile de viitor, fiind din ce în ce mai căutată. Este o meserie ce poate să mă satisfacă atât pe plan profesional , cât şi pe plan financiar.
Ai primit şi premii mai consistente pentru performantele tale?
 
– Da, am fost mereu răsplatit pentru performanţele mele. Mereu, Primăria oraşului Pucioasa a avut grijă să îi răsplătească pe elevii ce au obţinut rezultate notabile la concursuri şi olimpiade şcolare. Premiile au constat în sume considerabile de bani (câteva sute de lei) şi distincţii( Diplome de onoare). De asemenea, şi conducerea liceului a avut grijă să răsplătească într-un mod sau altul performanţa. Am mai primit şi tabere oferite de CJD.
-Care este rețeta succesului tău?
-Nu am o reţetă propriu-zisă . Încerc întotdeauna să dau tot ce pot, învăţ din greu ca să fiu cel mai bun, niciodată nu învăţ mecanic, învăţ într-un mod raţional şi încerc să mă plimb cât mai mult, ca să văd cu ochii mei fenomenele studiate, dar sunt şi foarte motivat şi încurajat de doamna profesor doctor Mihaela Mitroi, care a încercat să mă motiveze întotdeauna şi a reuşit de fiecare data. Pot spune că ceea ce m-a adus să fac performanţă este ambiţia mea, care pur şi simplu nu cred că are limite! Pentru anul următor, am planuri mari şi sper să pot să mă ţin de cuvânt!
Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media