ortooxacell kiss2022.gif Flax

Dâmboviţa oferă bune practici cu privire la educaţia pentru o dezvoltare durabilă. Citeşte mai multe!

Universitatea Valahia din Târgovişte este partener într-un proiect european ce îşi propune să aducă soluţii pentru dezvoltarea timpurie a competenţelor cheie în învăţarea de-a lungul vieţii.

Proiectul SUSTAIN a demarat la 1 decembrie 2011 şi include patru instituţii: Instituţiile Educaţionale Private Doga (DOGA) Turcia, Centrul pentru Asociere în Instruire Creativă (CCTA) Bulgaria, Universitatea Valahia din Târgovişte (UVT) România şi Centrul pentru Dezvoltare Creativă „Danilo Dolci” (CCDDD) Italia. El se adresează cadrelor didactice din învăţământul primar şi preprimar, urmărind încurajarea celor mai bune rezultate, produse inovative pentru îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi instruirea prin intermediul unor seminarii locale, implementări în clasă şi organizarea unui Curs Internaţional de Instruire al Profesorilor (ITTC), ce se va desfăşura la Istanbul. Scopul proiectului este de a oferi profesorilor sprijin metodologic, instrumente de predare şi exemple de bune practici care să-i ajute în a le transmite copiilor cunoştinţe, competenţe şi atitudini necesare pentru a face faţă provocărilor şi folosirea eficientă a resurselor.

„Noi educăm copiii pentru viaţă”

Coordonatorii proiectului la nivelul UVT sunt şefii de lucrări Ana-Maria Suduc şi Mihai Bîzoi. Ei au fost şi  artizanii orfanizării seminarului SUSTAIN din România, desfăşurat la Târgovişte, în 24 şi 30 martie 2012. La seminar au participat echipa de implementare a proiectului din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte, 8 educatoare, 17 învăţătoare şi un expert din Turcia. „Mi s-a părut o activitate foarte antrenantă. Noi nu educăm copiii în învăţământul primar şi preprimar pentru treptele următoare de şcolarizare, ci pentru viaţă. Elevii sunt foarte deschişi şi participă cu plăcere, pentru că cea mai bună modalitate de a-l face pe elev să înveţe este să-l pui să facă. De exemplu, la cunoaşterea mediului n-o să reuşeşti niciodată să-l înveţi pe copil să protejeze mediul înconjurător, dacă nu-l duci în natură, dacă nu-i arăţi că sunt probleme acolo şi cum să participe la protejarea mediului înconjurător: îi pui mănuşi, îi dai saci menajeri şi tot ce are nevoie”, dă un exemplu Oana-Ionela Păunescu, învăţător la Liceul de Arte „Bălaşa Doamna” Târgovişte, unul dintre cele 25 de cadre didactice dâmboviţene participante la proiect.

Sprijin pentru cadrele didactice de pretutindeni

SUSTAIN a intrat în ultimul an de desfăşurare. „În primul an de proiect s-au elaborat modulele de instruire, s-au desfăşurat workshop-urile, participanţii şi-au pregătit proiectele didactice, urmând partea de implementare, la care noi – echipa de lucru de la UVT – va trebui să asistăm. Toate proiectele didactice vor fi evaluate de experţi şi vor deveni bune practici, care vor fi adunate într-un volum”, oferă mai multe detalii conf. dr. ing. Gabriel Gorghiu, expert educaţional în cadrul echipei UVT. Pe lângă acest volum cu exemple de bune practici din fiecare ţară parteneră şi metode de integrare a principiilor dezvoltării durabile în predare şi practică, în cadrul proiectului vor fi dezvoltate o bază de date on-line, care va conţine modele de activităţi şi instrumente de predare, dar şi o platformă electronică de colaborare pentru profesorii de pretutindeni. Ele pot fi accesate pe site-ul proiectului: www.sustain-project.eu.

Foto: imagini de la seminariile locale desfăşurate în cadrul proiectului

 sustain_Bulgaria sustain_Italia sustain_Turcia

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media