ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE MIERCURI – Pompiliu ALEXANDRU – Trepalium sau a munci pentru a munci

Există un serial franțuzesc, realizat în 2016, numit Trepalium. Este realizat de Antarès Bassis și Sophie Hiet; a fost prezentat pe Arte anul trecut. Mini-seria prezintă o distopie care te cutremură prin aerul său rece care bate la ușă. Ne-a mai rămas doar un pas până acolo, este un film vizionar. Tema acestui film a fost destul de rar prezentată, din câte știu eu. Ultima mare prezentare a acestei teme apare explicit la Charlie Chaplin în 1936 cu Modern Times. Tema nu este atât tehnologia și efectele sale, care ne apasă aproape în fiecare producție cinematografică de astăzi, ci este munca. Cum adică munca? A devenit munca o temă de film? Înseamnă că ar fi vorba despre un film plictisitor. Ei bine, nu ar fi deloc așa. În spatele acestei teme care bântuie gândirea europeană, cel puțin, de vreo două sute de ani se află chiar mișcări puternice sociale. De la Karl Marx până la Hannah Arendt, am fost extrem de preocupați de tema muncii – ce este ea de fapt pentru om? Care este adevăratul raport al omului cu munca? Face ea efectiv parte din condiția noastră umană?

Dacă am merge doar pe linia Hannei Arendt, preluând superb gândirea antică ce a meditat pentru prima oară asupra muncii, atunci am spune că ea nu este decât un opus al omului. Orice muncă ne doare, ne condamnă, o percepem ca pe o reducere a libertății. Titlul filmului – Trepalium – reprezintă un instrument de tortură antic, în care omul este în final dezmembrat; acest instrument stă la baza etimologiei cuvântului „muncă”, „travaliu”. Este chiar sinonim cu termenul de „suferință”. După căderea omului, știți că Dumnezeu ne-a trasat ceva directive cu privire la această muncă. Și de atunci este ceva care obosește și epuizează natura noastră. Existența a devenit o condamnare la muncă. Silnică, așa cum ne place nouă să spunem și să ne obligăm aproapele în diferite momente ale istoriei.

De muncă este normal să fugim. Dar suntem obligați să o prestăm pentru că ne este necesară pentru a supraviețui. Munca este singurul mijloc prin care putem să ne creăm bunul trai. Ajungem la bucuria de a trăi doar ca răsplată a unei forme de muncă. Deci ea este un mijloc, și nu un scop în sine. Adică nimeni nu ar trebui să ajungă să muncească de dragul de a munci. Ea nu este niciodată un scop final al existenței. Ea servește existenței. În fine, aceasta este gândirea filosofică din spatele manifestărilor culturale ale noastre prin care ne-o reprezentăm.

Am fost cândva înspăimântați că nu vom mai putea munci, căci industria ne va elimina, ne va aliena, ca în cazul lui Charles Chaplin. Astăzi, un efect secundar al supertehnologizării ar fi exact acest acces la muncă. Avem frica puternică de a nu rămâne fără un loc de muncă, de a nu mai avea acces la muncă, nu din cauza unui concurent tehnologic, robotul, cât din cauza semenilor care sunt foarte mulți. Rămâne planeta fără locuri de muncă… Nu vom mai munci – deci ne pierdem rostul în existență. Fie vom reveni la o stare paradisiacă, fie vom pieri, lucru mult mai previzibil. Filmul despre care vă vorbesc prezintă această societate în care doar 20% din populație are ocazia să lucreze, restul zbătându-se în nevoi, undeva izolați în afara zonei privilegiaților, cei care au un loc de muncă. Durerea este în ambele tabere – atât în afara zonei privilegiate, unde sărăcia cumplită stăruie și dorul de muncă îi mistuie – cât și în interiorul zonei unde se poate munci – jungla umană obligându-ne să devenim animale bogate, dar cu sentimentele suprimate pentru a putea să reușești cu adevărat în concurența acerbă pentru a putea munci din ce în ce mai sus. Avem omul devenit animal din cauza sărăciei și omul devenit animal din cauza excesului de muncă. A avea un loc de muncă este scopul suprem al vieții. Vi se pare cunoscut scenariul?

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media