ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE MIERCURI – Pompiliu ALEXANDRU – Cold Skin sau despre iubirea și ura dintre specii

Cold Skin este un film realizat de Xavier Gens și prezintă povestea a trei personaje:  un tânăr meteorolog, Prietenul; Gruner, un om sălbăticit și izolat; și Aneris, o ființă marină cu înfățișare umanoidă. În 1914 debarcă pe o insulă izolată și nepopulată de oameni din Oceanul Antarctic un tânăr care are de ispășit un an de „stagiatură” ca meteorolog. Insula are un far care este îngrijit de Gruner, dovedit a fi fostul meteorolog care nu dorește să se întoarcă în lumea civilizată, locul prinzându-l în „farmecele” sale.

Acest personaj este măcinat de o ură puternică pentru niște ființe marine cu aspect umanoid, iar ura – reciprocă până la un anumit punct – se materializează prin lupte aprige în fiecare noapte. Gruner apără farul de invaziile nocturne ale acestor ființe. Imaginea ne duce cu gândul la Dino Buzzati și al său roman Deșertul Tătarilor, doar că în fimul nostru nu există nicio așteptare infinită și nici luptă cu un inamic imaginar. Imaginare, în filmul nostru sunt doar ființele cu care se ajunge a se lupta efectiv.

Dar nu este vorba doar de o luptă, ci și de o iubire. O astfel de ființă, de sex feminin (Aneris), devine sclava și iubita lui Gruner și apoi a tânărului meteorolog (care se dovedește a fi mult mai blând și încearcă o apropiere reală de ființa aceasta) – erosul consumându-se aici, omul neputând să urce spre altă formă de iubire. Ceea ce ar rămâne în picioare din filmul acesta este această temă, a iubirii și a urii care consumă până la aneantizarea reciprocă. E o iubire între specii diferite. O iubire episodică pe un fundal de ură și violență constante.

Nu se încearcă decât anemic a se găsi un punct comun, un element de comunicare. S-ar părea că factorul care apropie ființele este în mod evident comunicarea. Avem ce să comunicăm, avem elemente comune pe care să le împărtășim, în cazul acesta speciile se armonizează. Nu avem acest lucru, rămânem prizonierii unor rudimente de iubire pe un fond profund violent. Izolarea ne duce spre animalitate.

Există o dorință puternică de a ne smulge din condiția aceasta a violenței și animalității, știind inconștient că iubirea ar fi soluția, dar rămânem într-o imensă neputință din cauza acestei imposibilități de comunicare. Iar a comunica înseamnă a face primii pași spre iubire.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media