ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – La o fotografie

Obosiți de atâta „mândrie de a fi români” care s-a scurs zilele acestea peste tot, în universul distopic al țării rătăcite prin ploi fără sfârșit, citim cu silă repetată comunicatele Firei din capitală, absolventă de filologie și prost stăpânitoare de limbă română. De ce ar trebui să fim nedumeriți, când distopia a devenit ambianța cotidiană în România? Dar, despre antiutopie săptămâna viitoare…

Astăzi vreau să vă spun câte ceva despre prietenie. Pe Ana și pe Toni îi știu de câțiva ani. Sunt „vindecători” de meserie, frumoși, cinstiți, cu o puritate în priviri greu de descoperit la conaționalii noștri. Pentru că acestea sunt „numele lor românești”, iar ei vorbesc și simt limba noastră mult mai bine decât specimenele lăbărțate pe ecranele televizoarelor. Au descoperit de mult birocrația patriei de împrumut,  hoția patronilor de carton, șpaga cerută de autoritățile îmbălsămate… În fine, cu prietenii mei tineri mă întâlnesc uneori și la o masă de duminică, îmi dau o stare de bine, iar minunea mică din fotografia alăturată  e un Alexi plin de viață și de energie.

Și cum ar fi, vă mai întreb, ca timpul să curgă mai domol, să deschidem ochii mari, casele să devină ceață, hornurile să cadă, iar marea să se reverse pe străzile înghețate? Să nu uit, pentru „puiul de chinez” din fotografie eu sunt JeJe, adică Bunicul…

Fără mânie, Toni mă întreabă câteodată de ce simt unii tineri de pe stradă nevoia să le strige vorbe mizerabile, pe care ei le-au descoperit singuri, în „înțelepciunile” locale. Nu prea știu ce să-i răspund, grohăitorii mâncători de semințe, cu nădragii găuriți sunt și ei niște suflete rătăcite.

Când stăm de vorbă despre meseria lui, ajungem adesea la psihologia pacienților săi. Freud, îi spun eu, a demonstrat că multe dintre formele suferințelor pot fi urmărite în timp, până la conflictele din copilăria noastră. De aceea, metoda lui terapeutică se mai numește „arheologie sufletească”. Aceasta înseamnă să poți căuta în conștiința omului și să scoți de acolo trăirile care i-au provocat cândva suferințele psihice de azi. El are și o expresie poetică pentru această experiență: noi, oamenii, păstrăm adânc toate amintirile trecutului. Ce face, prin urmare, terapeutul? Descoperind asemenea trăiri rele, pe care pacientul vrea să le uite, le aduce din nou în conștiință, în căutarea vindecării.

Am și un fel de concluzie… Trei chinezi frumoși fac mai mult decât înstrăinații purtători de telefoane înțesate cu „ooofff, viața mea”… Deși, adevărul nu e chiar rătăcit, adică: of, viața noastră!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media