ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Distopia, ambianța noastră cotidiană

Aș fi vrut să scriu astăzi despre decât doamna ministru, cea cu nume și pronume de Teleorman. Trăim într-un univers distopic, este starea noastră și ambianța noastră cotidiană. O societate distopică se caracterizează prin prezența unei forme de guvernământ autoritariste sau totalitare sau printr-o formă de opresiune și de control social. Familiaritatea este trăsătura ei esențială, iar memoria instituțională șterge în fiecare clipă memoria individuală.

Așadar, o las pe doamna în universul ei cenușiu și vă propun un portret de tânăr politician. Este vorba despre Paul Cotîrleț, noul secretar de stat din Ministerul Culturii. El este și noul șef al Departamentului Centenar.  Este un tânăr de 29 de ani, a fost fotbalist la Petrolul Moinești și a declarat, pe 22 noiembrie, anul trecut,   „urmează să mă prezint să îmi iau portofoliul în primire. Mai exact, mă voi ocupa de Centenar. Atât știu la acest moment”… Paul Cotîrleț tocmai și-a susținut teza de doctorat în istorie pe tema „Politică, fotbal și diplomație în Peninsula Balcanică”.

Mi-am spus, iată un tânăr intelectual, cultura e pe mâini bune, toată viața am crezut în elevii mei de excepție, care s-au răspândit prin lume și pe care îi regăsesc de fiecare dată cu o anumită mândrie, ca să zic așa, profesională.

Mai aflu că Paul Claudiu Cotîrleț este fiul doctorului chirurg Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, că s-a născut în Onești, în anul 1988. A absolvit Școala „George Enescu” și Liceul „Spiru Haret” din Moinești, iar în 2010, Facultatea de Istorie, Universitatea din București, secția de Relații Internaționale și Studii Europene. A fost sef de cabinet al senatorului Niculae Bădălău, actualul președinte executiv al PSD și a candidat fără succes la primăria din localitatea sa natală.

Și de aici începe povestea… Într-un interviu acordat pentru Pressone.ro, Paul Cotîrleț dezvăluie cum a ajuns politician și secretar de stat în Ministerul Culturii, mărturisește că nu cunoaște numele niciunui poet sau prozator român contemporan și declară: „S-a luat decizia, care (sic!) o consider eu ca fiind înțeleaptă, ca persoana respectivă să fie din domeniul istoric”. Apoi adaugă: „Eu am încercat să accesez, să-mi arăt interesul și să arăt că am competențele pentru care ar trebui să fiu numit și, până la urmă, în noiembrie, am fost numit”,

Întrebat dacă Departamentul pe care îl conduce a stabilit și unele mesaje strategice, pentru Ungaria de exemplu, Paul Cotîrleț a declarat: „Noi nu răspundem atacurilor, nu de asta am fost creați (sic!). Noi dorim o sărbătoare pașnică, iar ideea de unitate trebuie să dăinuie”.
De asemenea, întrebat în calitate de istoric, despre cei mai grei ani pentru România în ultimul veac, Cotîrleț a susținut că aceștia nu au fost anii comunismului. „Nu știu, nu pot să cataloghez, dar cu siguranță pot spune că perioada invaziilor otomane, cred, consider, că ar fi mai grea”, a adăugat el, deși întrebarea se referea limpede la ultimii 100 de ani.

Secretarul de stat a mai povestit și cum a ajuns în politică. „Teza mea de doctorat s-a intitulat „Politică, fotbal și diplomație”. Prin această teză de doctorat pot să spun că am reușit să unesc trei lucruri care mie îmi plac în mod deosebit. Poate catalogarea lor nu este cea mai reușită în funcție de preferințele mele – politică, fotbal, diplomație -, dar sunt cele trei lucruri care mie îmi plac în mod deosebit. Am practicat fotbalul la nivel profesionist. În momentul în care am constatat că nu pot ajunge la nivelul pe care îl visam, atunci am optat pentru o viitoare carieră politică”. Întrebat dacă s-a îndoit vreodată de capacitățile sale de a conduce Departamentul, el a spus:. „Nu! Niciun moment! Eu lucrez în mediul politic de 9 ani de zile. Am plecat de la consultant, am ajuns până la director în cadrul Senatului, am făcut pașii normali pentru ascensiune de acest tip. Sunt extrem de onorat și, chiar la început, emoționat de onoarea de a fi pe această poziție. Dar nu. Nu cred ca este un lucru care îmi poate depăși capacitățile, atât intelectuale, cât și profesionale”.  

A scris și o fabulă,  „Cei trei cățeluși”, care se referă la adversarii săi politici din campania pentru Primăria Moinești. Iată începutul ei: „A fost o dată ca niciodată trei cățeluși într-o canisă. / Doi au crescut separat, au fost închiși într-o pivniță / Nu au mâncat nimic, așteptând să iasă din lesă / Pentru a devora o altă jivină, ce părea fără putință”…

E simplu… Cultura Națională și Centenarul sunt așezate la loc sigur… Cu nume, cu pronume, decât dumnealor… Și azi este chiar ziua ei, a Culturii Naționale!

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media