ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Dilema… Las Fierbinți

Ca să mai uite de tehnocrați și de tăcerea de la Cotroceni, oamenii buni s-au apucat să scrie încrâncenați despre serialul Las Fierbinți. De câte ori pot, mă uit la Las Fierbinți și regret când agenda câte unei seri mă împiedică s-o fac, spune în Dilema filosoful Andrei Pleșu. „Cum?“ – sare câte un snob, care mă socotește „om serios“, abonat pe viață numai la Noica sau Kant. „Te uiți la așa ceva?!“ Am văzut, de alt­fel, și forumiști „dezgustați“ de brutalitatea neaoșă a replicilor, de peisajul sordid al ruralității autohtone: oameni ­„fini“, cu gusturi estetice greu de satisfăcut, născuți doar pentru Sofocle și Shake­speare (deși le mai scapă și câte o telenovelă…). Îmi pare rău să-i dezamăgesc. Sunt de părere că Las Fierbinți bate majoritatea serialelor – mai mult sau mai puțin „haioase“ – ale unor producători români sau străini „pretențioși“. Pleșu scrie chiar și că râde sănătos, se înduioșează de candorile și mizeria satului contemporan, contaminat vag și de confuze zvonuri „capitaliste“, dar și de „moșteniri“ seculare. Totul i se pare amuzant și trist, vital și deșucheat, șarmant și bezmetic, adică  o excelentă reflecție despre cum arată „modernitatea“, transplantată în pământul reavăn al provinciei regățene. Mai crede că și Caragiale s-ar fi distrat.

Trebuie să recunosc, mă uit și eu uneori la episoadele reluate ale serialului despre care vorbim, mi se pare că scenariul este, mai întotdeauna, bine scris și ingenios. Pe Mimi Brănescu, autorul lui, mi-l amintesc și din spectacolele teatrului din orașul nostru, de după anul 2003. Am văzut chiar și  un interviu televizat cu actorul Mimi Brănescu, un artist decent ca exprimare și atitudine, mai puțin egolatru, mai „normal“, mai inteligent situat față de vocația sa, după cum scrie în Dilema filosoful din Școala de la Păltiniș. Cam așa e, o furie duioasă despre firea și isprăvile conaționalilor noștri…

Un regizor nu foarte cunoscut, cu montări modeste ale teatrului de televiziune, se arată indignat, metaforic și îngăduitor. Straniu și întristător articol datorat unui intelectual reper totuși, zice el. O fi având domnul Pleșu nevoie de o baie de mulțime? se întreabă regizorul nostru și mai spune că scrie fără snobism, ci doar cu revolta celui care își vede oamenii prețuiți nestingheriți că se pricep chiar la toate. Îl preferă pe Andrei Pleșu doar atunci când scrie despre prostie sau despre Îngeri.

Mă întreb și eu, cu nevoia de poveste a omului obișnuit, este telenovela o formă parșivă și subtilă de spălare a creierelor? De cele mai multe ori, în serialul cu pricina sunt lecții de actorie interesante, iar lumea în care trăim mi se pare apropiată de caracterele amestecate ale filmului de fiecare săptămână. Doar vagi accese elitiste s-ar putea amesteca în dilema care frământă, iată, lumea bună a spiritului românesc de azi…

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media