ortooxacell kiss2022.gif Flax

Presa de propagandă într-un regim totalitar, o conferință – dezbatere de interes general

Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Centrul de Cercetare a Istoriei și Patrimoniului „Grigore Gafencu”, Centrul de Cercetare în Științe Politice și Comunicare și Asociația Ziariștilor Independenți din România, în parteneriat cu Televiziunea Columna, organizează în data de 20 martie 2018, începând cu ora 11, o conferință-dezbatere menită să evoce unul dintre episoadele cele mai întunecate ale regimului totalitar comunist din România, prima etapă de construcție a Canalului Dunăre-Marea Neagră.

În  vreme ce mii de deținuți politici erau supuși unui regim de muncă forțată extenuant, expuși violenței fizice și torturii morale, în condițiile unei precarități a condițiilor de securitate, alimentație și medicație, presa oficială practica o propagandă care se afla în total contrast cu realitățile cotidiene ale lagărelor care risipeau în van vieți și energii. Conferința-dezbatere își propune să evoce metodele de propagandă utilizate de regimul comunist din România prin analiza conținutului unui ziar dificil de identificat în colecțiile bibliotecilor, „Canalul Dunăre-Marea Neagră”, publicat începând din septembrie 1949, care-și va încheia apariția odată cu încetarea lucrărilor la acest proiect megalitic, după moartea lui Stalin, în vara anului 1953. Investigarea conținutului acestei portavoci a regimului va fi urmată de o dezbatere, alături de publicul participant, cu privire la specificul și trăsăturile presei de propagandă, scopurile și justificările acesteia, particularitățile care o disting de alte tipuri de presă – de informare, de opinie, de analiză –, care coexistă și în regimurile democratice cu un alt tip de presă de propagandă (a unui partid, grupare, direcție politică, ideologie) etc.

Invitate să conferențieze în cadrul acestui eveniment sunt două personalități importante ale vieții publice românești, membri fondatori ai Asociația Ziariștilor Independenți din România, scriitoarea Doina Jela și directorul cotidianului ”The Epoch Times România”, jurnalistul Adrian Sturdza. Scriitoarea Doina Jela, autoarea unei lucrări închinată Canalului Dunăre Marea Neagră, cu contribuții importante la devoalarea naturii totalitare a regimului comunist, autoarea mai multor lucrări beletristice și de istorie publicate la editurile Humanitas și Polirom, este prezentă pentru a doua oară în fața publicului târgoviștean, pe care l-a cucerit prin conferința sa având ca subiect „Premiile Nobel pentru Literatură – mize etice și estetice”, susținută la 26 octombrie 2015.

Manifestarea se adresează publicului pasionat de istorie, studenților și profesorilor Universității „Valahia” din Târgoviște, jurnaliștilor dâmbovițeni, membrilor societății civile, elevilor și profesorilor liceelor dâmbovițene.

Dezbaterea va fi moderată de Prof.univ.dr.habil. Silviu Miloiu, directorul Centrului de Cercetare a Istoriei și Patrimoniului „Grigore Gafencu”, și Lect.univ.dr. Pompiliu Alexandru, director al Centrului de Cercetare în Științe Politice și Comunicare din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște.

Evenimentul va avea loc marți, 20 martie 2018, începând cu ora 11, la Sala Oxford din cadrul Corpului B al Universității „Valahia” din Târgoviște, situat în Aleea Sinaia, nr. 13.

Accesul publicului participant este gratuit.

Relații suplimentare pot fi obținute la sediile Facultății de Științe Umaniste și ale Facultății de Științe Politice, Litere și Comunicare ale Universității „Valahia” din Târgoviște sau de la adresa de e-mail gafencu(at)valahia.ro. Site-ul oficial al evenimentului este www.centrulgafencu.ro.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media