ortooxacell kiss2022.gif Flax

“Evoluţia Astronauticii în Ţările Române – sec. XV-XIX”, expoziţie la Târgovişte

Astronautica este un domeniu în care România a excelat şi prin activitatea acestei societăţi şi a profesorului Ioan N. Radu, care a înfiinţat-o în urmă cu 45 de ani, timp în care a format generaţii de tineri şi a marcat evoluţia acestui domeniu. „Un om care a ars pentru o idee şi a ştiut să insufle altora dragostea sa pentru acest domeniu pe cât de frumos, pe atât de dificil. Profesorul Ioan N. Rdu este un om care a făurit destine”, este caracterizarea prof. univ. dr. Petre Gheorghe Bârlea. Despre personalitatea şi activitatea profesorului Ioan N. Radu se poate scrie o carte. Amintim totuşi că a iniţiat tabere naţinale şi înternaţionale de profil, a fost multiplu medaliat internaţional şi a reuşit publicarea primelor istorii de astronautică, fiind un reper în domeniu.

La realizarea expoziţiei au participat elevi de la colegiul „Constantin Carabella”, dar şi de la Liceul de Arte „Bălaşa Doamna” Târgovişte, care au primit diplome din partea organizatorilor. Expoziţia este găzduită de biblioteca judeţeană din Târgovişte, cei interesaţi având la dispoziţie o săptămână pentru a o vedea. Intrarea este gratuită.

 

Redăm în continuare câteva secvenţe ale expoziţiei:

 

1529 – şeful arsenalului din Sibiu, Conrad Haas (1509-1579), în lucrarea sa, cunoscută sub titlul „Coligatul de la Sibiu„, concepe, construieşte şi utilizează pentru zbor, pentru prima dată, rachetele cu două şi trei trepte reactive, săgeţile de foc dotate cu aripi în formă de triunghi etc.

1552 – 1556 – Conrad Haas trecând prin Alba Iulia, preia procedeele de obţinere a cinci reţete de pulbere, de la „moara cu pulbere a lui Walach „, (Hanns Walach / Ioan Românul).

1697 – este tipărită la Sibiu, în limba latină, broşura „Brevicus pyrotehnicus”. scrisă de Valentin Frank (1643 – 1697 -). Lucrarea prezintă unele reţete pirotehnice, pentru lansarea rachetelor şi are două figuri, care reprezintă un motor de rachetă şi matriţa acestuia.

cca. 1700 – în biblioteca marelui cărturar umanist Constantin Cantacuzino Stolnicul (1650 – 1716) s-a identificat existenţa unei lucrări din Evul Mediu: „Trattato de fouchi artificiali per solennita a ricreacioni, şi ..Dellefuochi artificali da guerra…” de Evanghelista Noni.

1791 – condica de moşie a familiei vestiţilor boieri Conachi are un fascicul de file care tratează despre confecţionarea de artificii şi rachete de distracţie şi incendiere.

Este primul manuscris care apare pe teritoriul ţării noastre redactat în  limba română, şi prezintă un tabel cu datele necesare confecţionării a 8 rachete cu coadă.

1852 – apare cartea „Micul artificier perfecţionat, sau povăţuire de a înfiinţa în scurtă vreme şi cu mică cheltuială, cele mai frumoase lucrări de artificie. După încercări, făcute de  Anton  Stuber cu mai mult de 150 compoziţii artificiale, şi 53 de figuri”, tradusă de P. Siller. Este prima carte tipărită în limba română, la Iaşi, care tratează despre rachete.

1881 – 1888 – Alexandru Ciurcu (1854-1922) împreună cu Just Buisson, la 23 oct. 1886 brevetează la Paris primul motor reactiv cu combustibil lichid pentru nave aeriene. La 3 august 1886 s-a plimbat pe fluviul Sena cu o barcă prevăzută cu motor reactiv, devenind primul vehicul pe apă propulsat reactiv.

In 1888 la pulberăria Scoranlivoy din Paris, Alexandru Ciurcu inventează şi experimentează, ajutat de Emile Sarran şi de ing. Paul Vieille, un motor reactiv cu ajutorul căruia deplasează pentru prima dată pe şine, un vagonet.

1881 – apare la Galaţi, lucrarea „Manualul tunarului de bastimente”, care, se ocupă de construirea, păstrarea, şi lansarea rachetelor de semnalizare. Rachetele erau instalate la bordul primelor nave de război ale Principatelor Unite  „România” şi „Ştefan cel Mare”.

1892 – apare la Bucureşti, lucrarea „Tratat asupra artificiilor luminoase întrebuinţate în războiul de câmp şi asediu”, scrisă de locotenentul M. Ştergeanu (Focşani). Este prima lucrare militară destinată fabricării, în mare serie, rachetelor de diferite tipuri.

Prof. Ioan N. Radu

  expo_astronautica_2 expo_astronautica_3 expo_astronautica_5 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media