ortooxacell kiss2022.gif Flax

CJD restaurează moştenirea dâmboviţeană a lui Brâncoveanu!

Palatul a însemnat o treaptă ierarhică superioară în arhitectura românească prin tratarea elaborată a spaţiului ce cuprindea grădini şi zone cu apă, centrate pe un palat a cărui simetrie interioară este încadrată de peisajul înconjurător.  Astăzi, palatul este într-o stare avansată de dregadare, zidul de incintă este în parte surpat, iar curtea nu mai păstrează nimic din anexele de altadătă. Cele mai multe sunt astăzi temelie a unor construcţii ale localnicilor, care au luat caramizile în anii imediat următori revoluţiei din 1989, perioadă în care întreg ansamblul a fost vandalizat şi devalizat de obiectele ce le mai păstra. 

Un Palat “renăscut” până la finele anului viitor!

La acest moment Palatul este în administrarea CJD care a demarat un proiect de reabilitare pe fonduri europene. “Prin acest proiect, vom restaura întreg edificiul al palatului Brâncovenesc. Totodată, vom reface clădirile şi vom reabilita cursul de apă care trece prin spatele palatului. Vom reface clădirile conform documentelor din arhivele statului, clădirile care erau în curtea interioară a palatului. Vom reface instalaţiile şi vom pune inclusiv instalaţii de iluminat, care vor da Palatului Brâncovenesc o frumuseţe şi o eleganţă aşa cum aţi văzut şi la muzeele din Târgovişte. Se vor construi zidurile de incintă. Vom reface partea principală, casa slujitorilor, cuhnia şi nu în ultimul rând vom realiza aleile pietonale şi parcările, atât de necesare în viitorul nu foarte îndepărtat. Aici, la Palatul Brâncovenesc vom face şi o bibliotecă, de la Arhivele statului cu tot felul de documente din perioada domniei lui Constantin Brâncoveanu. Lucrarea va fi finalizată în cursul anului viitor” a precizat Florin Popescu, preşedintele CJD. Autorităţile îşi pun speranţa în turisşii care ar 

putea ridica economic zona de sud a judeţului. “Cred că aici, poate fi un pol de atracţie, la Potlogi. Turiştii vin cu bani, aduc bunăstare, crează locuri de muncă. Se vor crea locuri de muncă, atât în cadrul Ansamblului Brâncovenesc, cât şi în activităţile conexe din zonă, pentru că turiştii vor consuma şi vor lasa bani aici, în zona de sud a judeţului.”

Asfalt pe drumul lui Brâncoveanu

Ca să ajungă de la Potlogi la Mogoşoaia, domnitorul Constantin Brâncoveanu alesese cea ce scurtă cale trecând de la Poltogi prin Serdanu – Ghergani – Răcari –Ghimpaţi – Butimanu – Mogoşoaia. La acest moment drumul este practicabil, dar pe porţiunea Serdanu – Răcari , drum folosit mai ales de agricultorii din zonă, accesul este dificil.

În aceste zile, se asfaltează o bucată din drumul domnesc în comuna Lunguleţu la Serdanu. Autorităţile judeţene au, însă, în atenţie, întregul drum cu intenţia creării unui traseu tursitic intregat între cele două palate domneşti, chiar pe urmele paşilor lui Brâncoveanu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media