ortooxacell kiss2022.gif Flax

Casa Atelier ”Gabriel Popescu”, din Vulcana–Pandele, restaurată cu fonduri norvegiene

Locuitorii din Vulcana Pandele se vor putea mândri în curând cu un obiectiv cultural de mare importanță reabilitat, care ar putea atrage turiști în localitate, dacă va fi promovat așa cum trebuie. Este vorba despre Casa Atelier  Gravor”Gabriel Popescu”, ce a intrat într-un amplu proces de reabilitare și consolidare, grație unui proiect cu fonduri europene, implementat de Consiliul Județean Dâmbovița.

Astăzi, președintele CJD, Adrian Țuțuianu, alături de echipa de proiect, a organizat o conferință de presă pentru a face cunoscut stadiul lucrărilor, apoi a mers pe teren, pentru a inspecta stadiul implementării proiectului, al cărui termen de finalizare ar fi trebuit să fie 30 aprilie. A fost solicitată, însă, prelungirea perioadei de implementare cu 5 luni, din diferite motive care au întârziat lucrările.

Proiectul „Restaurarea şi consolidarea Casei Atelier Gabriel Popescu, Comuna Vulcana–Pandele, judeţul Dâmboviţa”, face parte din cadrul Programului PA 16/RO12 „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural”, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009 – 2014.

Proiectul se încadrează în Componenta 1 a Programului PA16/RO12 Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural, propunându-şi renovarea, conservarea şi protejarea monumentului istoric Casa-Atelier Gabriel Popescu, efectul urmărit fiind creşterea atractivităţii turistice, prin finalizarea investiţiilor propuse prin proiect şi, implicit, dezvoltarea comunităţii locale.

Obiectivul general al proiectului este protejarea, conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi facilitarea accesului publicului larg la monumentul istoric reabilitat.

Obiectivele specifice sunt:

– conservarea, protejarea şi valorificarea casei atelier şi a casei natale a artistului gravor român Gabriel Popescu, ca parte integrantă a patrimoniului arhitectural şi cultural al judeţului Dâmboviţa;

– posibila reintroducere a obiectivului de patrimoniu reabilitat în circuitul naţional şi internaţional al muzeelor;

– stabilirea unei rute turistice a clădirilor de patrimoniu din judeţul Dâmboviţa, cu accent pe stilul arhitectural şi creşterea numărului de turişti în judeţul Dâmboviţa şi Regiunea Sud-Muntenia, prin restaurarea clădirii – monument istoric.

Valoarea totală a costurilor eligibile a proiectului este de 2.235.222,69 lei, inclusiv TVA, din care 202.114,60 lei – valoare finanțare nerambursabilă,  1.871.797,48 lei granturi SEE și 330.317,21 lei  fonduri de la bugetul de stat. Valoarea neeligibilă: este de 33.108 lei

Durata proiectului este de 10 luni, termenul de finalizare fiind 30.04.2016.

            În perioada următoare, Promotorul de Proiect, în speță Consiliul Județean Dâmbovița va semna actul adițional de prelungire a perioadei de implementare a proiectului cu 5 luni, din care 2 luni sunt necesare pentru finalizarea lucrărilor (din cauza sistărilor), 1 lună pentru realizarea recepției la terminarea lucrărilor și remedierile, 1 lună pentru repunerea în funcțiune a spațiului muzeal, 1 lună pentru punerea la dispoziția publicului a monumentului istoric restaurat/conservat/valorificat.

DSC_0231

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

 Casa-Atelier ”Gabriel Popescu”-scurt istoric (http://www.muzee-dambovitene.ro/)

Muzeul, ce poartă denumirea generică Casa-Atelier ”Gabriel Popescu”, este situat în satul Gura Vulcănii (comuna Vulcana Pandele), locul de naştere al artistului, o zonă colinară de o frumuseţe mirifică. Lăcaşul cultural dâmboviţean a fost deschis la 15 mai 1973 chiar în casa gravorului Gabriel Popescu (1866 – 1937), amenajarea fiind posibilă datorită donaţiilor familiei acestuia. Tot familia sa a contribuit din plin la recrearea atmosferei de odinioară în care Gabriel Popescu a creat şi trăit. Casa a fost finalizată în 1905, după planurile arhitectului A. Clavel, realizate în concordanţă cu schiţele şi dorinţele artistului. Clădirea are, la etaj, două camere – una deosebit de spaţioasă, destinată atelierului de gravură, care este prevăzută cu un luminator, iar cealaltă – dormitorul, complet utilat, în care se află o serie de obiecte de uz casnic (lămpi, căni, lavoar etc.), dar şi o bibliotecă variată ce cuprinde tratate de gravură, albume de artă şi fotografii, carţi de bune maniere, cărţi de istoria românilor, cărţi de sculptură în lemn. În diferitele momente ale zilei, prin intermediul luminatorului, se crea o atmosferă propice lucrului migălos pe care îl presupunea gravura în metal. Dacă la parterul casei este prezentată, printro expoziţie documentară, cu diferite fotografii şi documente din timpul studiilor, viaţa şi principalele creaţii ale artistului, etajul ilustrează locul în care îşi petrecea cel mai mult timp, respectiv atelierul, dotat cu o presă unică în ţară, cu doi cilindri acţionaţi printr-o manivelă. În atelier se pot vedea ustensilele de lucru şi substanţele pentru realizarea gravurilor în metal, precum şi soba pe care îşi usca lucrările după imprimarea prin presare. Aici, prin intermediul instrumentelor de gravură, vizitatorul îşi poate imagina şi înţelege mai uşor procedeul laborios al gravurii în acvaforte şi dăltiţă.

       Dar, pe lângă gravură, Gabriel Popescu realiza studii şi ieşea, ca orice artist al vremii, în natură, pentru a observa diferite lucruri care puteau fi legate de expresivitatea chipului uman sau de documentarea pentru un subiect anume. Ca mărturie a faptului că artistul ieşea din atelier să lucreze stau şevaletul, scăunelul şi umbrela de câmp. Din cauză că domeniul gravurii în metal era puţin cunoscut şi destul de greu accesibil, ustensilele se procurau cu dificultate, lucru care l-a făcut pe Gabriel Popescu să-şi realizeze propriile instrumente. Unul dintre momentele importante pentru educaţia artistică românească a fost acela când Gabriel Popescu a fost cel care a pus bazele învăţământului superior de specialitate în domeniu, după ce a fost numit profesor în 1911 la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti. Vitregiile şi neajunsurile timpului l-au făcut, nu de puţine ori, să imprime lucrările studenţilor săi la presa din atelierul de la Vulcana. Artistul Gabriel Popescu înfăţişează în lucrările sale originale, în tehnici diferite (acvaforte, dăltiţă, peniţă, cărbune etc.), scene şi persoane din Vulcana Pandele. În asemenea lucrări, Popescu şi-a demonstrat calităţile complexe de gravor şi, nu în ultimul rând, de pasionat al desenului.

       Desenele sale înfăţişează lapidar, ca nişte instantanee simple, scene întâlnite pe stradă, redate ferm şi expresiv, ce surprind, printr-o viziune sintetică, principalele trăsături caracteristice ale subiectului ales.

      După 1934, anul pensionării, împreună cu soţia sa Marthe Canazin, acesta, bolnav fiind, se retrage la Vulcana Pandele, localitatea natală. După moarte însă, arta sa a intrat într-un con de umbră, fiind uneori amintită la diferite simpozioane şi manifestări cu caracter local. Cu siguranţă, odată cu trecerea timpului, se va înţelege adevărata valoare a operei sale şi va primi locul binemeritat în istoria artei româneşti.

 casagravorgb3

 foto 25 (http://www.infoturism-vulcanabai.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media