ortooxacell kiss2022.gif Flax

Artist târgoviştean: Gheorghe Ciucioiu i-a învăţat pe francezi “Mă dusei să trec la Olt”

Motto”Arta este produsul dumnezeiesc al omului” Vasile Ghica
Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă campanie de presă în care ne-am propus să-i aducem în faţa publicului larg pe artiştii noştri. Vă invităm să-i descoperiţi pe târgoviştenii care trăiesc pentru frumos.

Gheorghe Ciucioiu este un interpret de muzică populară iubit nu numai de români, dar şi de străini. Spune că secretul său este naturaleţea, pe care nu se ascunde să o afişeze pe scenă. Cu o carieră bogată în spate, 18 albume şi multe turnee internaţionale, este un artist care face cinste Târgoviştei şi de la care mai tinerii interpreţi au ce învăţa.

Ce reprezintă muzica populară pentru dumneavoastră?
Muzica populară reprezintă o parte importantă a culturii românesti și, de noi, interpreții de acestui gen muzical, depinde în mare parte continuitatea folclorului. Prin ea reușesc să-mi exprim ofurile, bucuriile, frumusețea naturii și a locurilor frumoase pe care le-am vizitat. A fost ca un izvor tămăduitor pentru mine, pentru că am plecat de mic departe de părinții mei, de frați și de surori, a trebuit să mă descurc singur și să muncesc încă de la o vârstă fragedă, fiindcă vremurile erau grele.

Cum v-aţi descoperit talentul?
Mama mea, Floarea sau Margareta cum o alintam, a cântat foarte frumos, ba chiar compunea versuri frumoase. De la ea moștenesc glasul. Am cântat pentru prima dată la vârsta de 8 ani, pe scena Şcolii Generale din Comuna Pietrari. Debutul pe o scenă adevarată s-a petrecut la vârsta de 18 ani, pe scena Casei de Cultuă a Sindicatelor din Municipiul Târgovişte. Imi aduc aminte de acest moment, de parcă ar fi fost ieri. Nu mai ştiu dacă aveam emoții prea mari, însă ce stiu este că sala era arhiplină, iar aplauzele au fost furtunoase după ce am cântat. Deci mi se anunța o carieră muzicală.

gheorghe-ciucioiu (3)

Aţi avut vreun model?
Idolul meu a fost și este Ion Dolănescu. Îi știam toate cantecele pe dinafară. Le ascultam până seara târziu. Adormeam și ma trezeam pe cântecele lui. A fost o sursă de inspirație, un model de autenticitate din punct de vedere al repertoriului muzical, al portului tradițional, dar și de comportament. Și tinerii interpreți ar trebui să-l aibe pe Ion Dolănescu ca și model. Vestea plecării sale la Ceruri m-a cutremurat, am suferit multă vreme. Îi ascult în continuare frumoasele cântece interpretate cu glasul lui cald.

Cum se împacă profesia/jobul cu activitatea artistică?
Lucrez în cadrul unei instituții publice. Cariera artistică presupune și multe plecări, însă am încercat întotdeauana să găsesc o cale de mijloc. Îmi împart timpul între serviciu și activitatea artistică. Recunosc că artistic mă exprim cel mai bine și printre oameni, cântând îmi este cel mai bine.

gheorghe-ciucioiu (2)

Care au fost cele mai importante scene pe care aţi urcat?
În Franta am cântat “Mă dusei să trec la Olt”. Francezii s-au ridicat în picioare și cântau odată cu mine acest cântec. Nu există cuvânt să pot exprima ce am simțit în momentele acelea. Să vezi cum o sală de sute de străini cantă împreună cu tine și te aplaudă și-ți dau flori. Este minunat. Am mers în numeroase turnee, în diferite țări: Italia, Spania, Andora, Franţa, Bulgaria, Turcia, Polonia, dar cele mai intense emoții le trăiesc în țara mea. Românii știu să răsplătească interpretul pentru eforturile pe care le face. Atunci când mă aflu printre români și sunt recunoscut de către admiratori, de publicul telespectator mă simt cel mai bine.

Enumeraţi câteva dintre momentele cheie din cariera muzicală!
Am participat la numeroase festivaluri-concurs: “Jiule pe malul tău” (actual intitulat “Maria Lătăreţu”), “Cântec nou în Mehedinţi”, “Floare de pe Bărăgan”, “Toamnă buzoiană”, “Ghiocelul”, concursuri finalizate atât cu premii, cât şi cu menţiuni, primele imprimări cu orchestra populară, în radio, în anul 1989, sub îndrumarea regretatului Ion Albeşteanu, primele aparitii TV, realizate in anul 1987. Fericirea pe care am simțit-o în momentul cand m-au ales din mulțimea de soliști să fac imprimari în radio, este de nedefinit. Era ceva formidabil pentru mine, la acea vârstă de 33 de ani. Momente cheie în cariera mea sunt și cele 18 albume muzicale, din care 4 sunt înregistrate cu orchestră populară și 14 sunt înregistrate cu  acompaniament electronic.

Vocile feminine îşi fac mai uşor loc în muzica populară şi de petrecere. Care sunt atuurile unei voci masculine? Care credeţi că a fost secretul succesului dumneavoastră?
Eu cred că o voce bună, un repertoriu bine ales, dezinvoltura și faptul că pe scenă trebuie să fii tu, fără a juca un rol anume, trebuie să fii sincer și natural cu publicul tău. I-am sfătuit și chiar îndemnat și pe alții să rămână naturali și sinceri. Poți păcăli de câteva ori publicul, dar n-o poți face la nesfârșit. Este un domeniu greu, anevoios, iar ca să reziști trebuie să fii foarte tare, să ai nervii de oțel.

gheorghe-ciucioiu (4)

Excluzând orice limită de spaţiu sau chiar gen muzical, alături de ce voce/taraf/orchestră v-ar plăcea să cântaţi?
Avem o mulțime de instrumentiși talentați, adevărate genii muzicale. Am cântat de-a lungul timpului alături de majoritatea orchestrelor din țara noastră. Nu-mi doresc neapărat să cânt alături de vreo orchestră. Îmi doresc să fiu sănătos, să-mi țină Bunul Dumnezeu vocea și să-mi duc la bun sfârșit planurile.

Ce mesaj aveţi pentru fani, care am văzut că au creat şi un fan club pe facebook?
Le mulțumesc că-mi promovează cântecele, aparițiile, că sunt lângă mine, că mă înțeleg si că mă susțin.
Vă mulțumesc și vouă pentru că mi-ați oferit prilejul să fiu alături de cititorii voștri.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media